Belmondo? Ornella? Které odrůdy ploché broskve vybrat?
17. 9. 2022Tvar ploché broskve a malinkou pecku oceníte, ať do plodu kousnete, nebo ho krájíte na talíř. Ve stavu plné zralosti chutná velmi sladce.
V září zpravidla sklízíme pozdní odrůdy peckovin, podzimní a raně zimní odrůdy jablek a hrušek, stolní i moštové odrůdy révy a zralé ořechy.
Pro úrodu čistíme a připravujeme skladovací prostory a přepravky na uložení sklízeného ovoce. Sklep vybílíme vápnem a vysíříme zapálenými sirnými knoty nebo vydatněji sirnou svící. Veškeré vybavení i přepravky pečlivě dezinfikujeme, poškozené lísky opravíme.
V žádném případě ke skladování nepoužíváme dřevěné lísky nebo přepravky, na nichž jsou patrné stopy po shnilém ovoci. Mohly by se stát novým zdrojem infekce uskladněných plodů.
Postupně sklízíme probírkou stolní odrůdy révy vinné. Ponechané hrozny budou na keřích postupně dozrávat. Pro jejich lepší dozrávání je dobré částečně odstranit listy, které stíní hrozny.
Hrozny moštových odrůd sklízíme jen v takovém množství, které jsme schopni během jednoho dne zpracovat. Stejně jako u skladování ovoce i zde je nezbytná důsledná dezinfekce sklepních prostor, nádob i veškerého zařízení pro výrobu vína.
Češeme pozdní odrůdy broskvoní (Cresthaven, Sincrest a další) a pozdní odrůdy slivoní, zejména odrůdy švestek jako je Domácí velkoplodá, Gabrovská nebo Těchobuzická.
Z pološvestek například odrůdy Haganta, President, Stanley, Tophit, Toptaste nebo k šarce rezistentní odrůdu Jojo.
Očesané plody kompotujeme, zavařujeme, sušíme, děláme z nich povidla nebo pálenku.
Také sklízíme podzimní a časně zimní odrůdy jablek, mezi které patří zejména Denár, Melodie, Rosana či Selena.
Koncem měsíce můžeme začít česat i odrůdy Rajka, Rozela a Rubín. Jablka na uskladnění vybíráme taková, která jsou ve správné sklizňové zralosti, jsou charakteristicky vybarvená, stopka plodu jde snadno odtrhnout od plodonoše a jadérka v jádřinci začínají hnědnout.
Do sklepa ukládáme jen jablka, která jsou v bezvadném zdravotním stavu a jsou nepoškozena pádem či otlakem.
Rovněž češeme podzimní a některé zimní odrůdy hrušek. Při sklizni se zaměříme na odrůdy Blanka, Boscova lahvice či Konference.
Dále sklízíme a ze země sbíráme vlašské a lískové ořechy. Vlašské ořechy zbavíme rubiny a lískové oříšky krycí punčošky. Posbírané a očištěné ořechy sušíme v přepravkách ve slabé vrstvě na stinném a dobře větratelném místě. Zabráníme tím pozdějšímu zplesnivění jader.
U remontantních odrůd jahodníku postupně sklízíme poslední dozrávající plody. Nově nasazené květy a nedozrálé plody z rostlin raději odstraňujeme. Jahodník se tím nebude zbytečně vysilovat a lépe přezimuje.
Remontantní odrůdy maliníku a beztrnné odrůdy ostružiníku můžeme bez problémů průběžně sklízet až do zámrazu. Odplozené ostružiníkové pruty odstřiháváme těsně u země a na keři ponecháváme jen pěkné a silné výhony. Slabé a zahušťující výhony nekompromisně odstraňujeme.
Foto Jaromír Frič a autor
Ovoce z vlastní zahrady si právem ceníme. Začínáme-li zahrádkařit, věnujme své úsilí osvědčeným druhům. S jak velkou výsadbou a úrodou bychom pak mohli počítat?