Historické i mladé odrůdy jabloní vybírejme podle chuti a místa
6. 8. 2020Je známo, že naši předkové pěstovali kvalitní jablka. Málokterá z nich by se ovšem mohla velikostí, vzhledem a vybarvením rovnat dnešním plodům ze supermarketů.
Ovoce ze zahrady si právem ceníme. Zejména na počátku cesty k vlastní úrodě je dobré se zaměřit na osvědčené druhy. S jak velkou výsadbou a úrodou bychom pak mohli počítat?
Představy a přání každého jsou však jiné, proto je potřeba vedle značné záliby v pěstování mít i odpovídající potřebné místo pro další druhy.
Například pro vinnou révu, ostružiníky, meruňku (1), lísky (3-4), kdouloň (1), ořešák (1). K tomu přistupují ještě další druhy jako jeřáb sladkoplodý, bez černý a speciality jako borůvky a brusinky, v teplejších oblastech aktinidie, kaki atd.
Poměrně velkému zimnímu nedostatku světla, které je důležitým růstovým a vývojovým faktorem pro řadu pokojových rostlin, přizpůsobíme především zálivku.