Kdy jsou broskve zralé, proč se sklizní počkat na správný čas

25. 7. 2021

Teplé letní měsíce prospívají vyzrávání broskve, její chuti, obsahu cukru, odlučitelnosti dužniny od pecky. Podporují i zásobení broskvoně živinami na zimu a jaro.

Za chladného počasí během vegetačního období naopak kvalita ovoce klesá, dužnina se špatně odděluje od pecky a také příprava stromů na zimu je špatná.

Redhaven zraje obvykle na přelomu července a srpna

Teplotní podmínky za vegetace mají vliv i na termíny sklizně jednotlivých odrůd. Odrůda Redhaven patří v Česku k nejpěstovanějším, odvíjí se od ní údaje o dozrávání dalších odrůd broskvoní. Těší se velké oblibě díky plodnosti, mrazuvzdornosti květních pupenů i dřeva a především kvůli lahodnosti plodů.

Zralá broskev Redhaven

Broskev odrůdy Redhaven

Při normálním průběhu počasí zraje Redhaven na jižní Moravě v prvním týdnu srpna. V chladném roce třeba až v posledním srpnovém týdnu a nedosáhne patřičné chuti ani odlučitelnosti dužniny od pecky. V teplotně nadprůměrných letech se naopak může sklízet koncem července.

Sklizeň podle využití ovoce

Broskve, které chceme jíst čerstvé, by měly vyzrát na stromech. Sklízet bychom je proto měli co nejblíže k jejich skutečné zralosti. Poznat, kdy je plod zralý, to vyžaduje určité zkušenosti.

Současné odrůdy broskvoní se vyznačují intenzivně vybarvenou dužninou již dva až tři týdny před sklizňovou zralostí. Předčasná sklizeň a podtržení plodů však přináší pěstiteli zklamání. Chuť broskve není harmonická.

Zcela jinou kvalitu mají kompoty z konzervárenských odrůd typu cling. Dužnina těchto odrůd zůstává v kompotech kompaktní, vzhledově a chuťově vynikající.

Hlavním kritériem rozpoznání sklizňové zralosti broskve je pevnost dužniny.

Nepodtrháváme ani broskve na kompotování. Sklízejí se o pouhé dva až čtyři dny dříve než plody k jídlu.

Plody na džemy nebo na prokvašení a destilaci necháme mírně přezrát.

Foto Ivo Ondrášek

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x