
Meruňky a broskvoně zmlazujeme řezem po sklizni
12. 8. 2021Na letní řez meruněk a broskvoní si najdeme čas od června do srpna. Pozdější termín řezu může snížit odolnost ovocného stromu vůči mrazu.
Teplé letní měsíce prospívají vyzrávání broskve, její chuti, obsahu cukru, odlučitelnosti dužniny od pecky. Podporují i zásobení broskvoně živinami na zimu a jaro.
Za chladného počasí během vegetačního období naopak kvalita ovoce klesá, dužnina se špatně odděluje od pecky a také příprava stromů na zimu je špatná.
Teplotní podmínky za vegetace mají vliv i na termíny sklizně jednotlivých odrůd. Odrůda Redhaven patří v Česku k nejpěstovanějším, odvíjí se od ní údaje o dozrávání dalších odrůd broskvoní. Těší se velké oblibě díky plodnosti, mrazuvzdornosti květních pupenů i dřeva a především kvůli lahodnosti plodů.
Při normálním průběhu počasí zraje Redhaven na jižní Moravě v prvním týdnu srpna. V chladném roce třeba až v posledním srpnovém týdnu a nedosáhne patřičné chuti ani odlučitelnosti dužniny od pecky. V teplotně nadprůměrných letech se naopak může sklízet koncem července.
Broskve, které chceme jíst čerstvé, by měly vyzrát na stromech. Sklízet bychom je proto měli co nejblíže k jejich skutečné zralosti. Poznat, kdy je plod zralý, to vyžaduje určité zkušenosti.
Současné odrůdy broskvoní se vyznačují intenzivně vybarvenou dužninou již dva až tři týdny před sklizňovou zralostí. Předčasná sklizeň a podtržení plodů však přináší pěstiteli zklamání. Chuť broskve není harmonická.
Zcela jinou kvalitu mají kompoty z konzervárenských odrůd typu cling. Dužnina těchto odrůd zůstává v kompotech kompaktní, vzhledově a chuťově vynikající.
Hlavním kritériem rozpoznání sklizňové zralosti broskve je pevnost dužniny.
Nepodtrháváme ani broskve na kompotování. Sklízejí se o pouhé dva až čtyři dny dříve než plody k jídlu.
Plody na džemy nebo na prokvašení a destilaci necháme mírně přezrát.
Foto Ivo Ondrášek
S osázením nádob a truhlíků nemusíme čekat až po ledových mužích – od března je mnoho květin k tomuto účelu vhodných. Patří sem především macešky, sedmikrásky a chejr vonný (Cheiranthus), použít můžeme trvalky – prvosenky, z cibulovin narcisy a další.