
Jablka ukrytá ve sklepě před vosami už voní a ladí chuť
13. 9. 2022Kontroloval jsem jablka ve sklepě. Jedno z jablíček State Fair bylo začátkem září opravdu krásně vybarvené. Už voní a ještě ladí chuť.
Sklizeň ovoce přináší radost z barevných a chutných plodů, ale jistě potěší i přínos pro zdraví. Platí to nejen pro zdravé hrozny révy.
V ovocné zahradě v září sklízíme a zpracováváme měkké ovoce, jako jsou maliny, ostružiny, kanadské borůvky, meruňky, broskve, modré peckoviny, pozdně letní jablka a hrušky a rovněž aktinidie nebo hrozny révy. Tedy většinou takové ovoce, které rychle dozrává a lze ho vesměs uchovat jen několik dnů čerstvé.
Ke sklizni patří i ochutnávání. Připomeňme, čím jsou zdravé například hrozny stolních odrůd révy, aktinidie a také ořechová jádra.
Hrozny révy vinné čistí ledviny, močový měchýř a močové cesty. Jejich pravidelná konzumace snižuje nadváhu (týden asi půl kila denně + 1000 kcal v dalších potravinách), pomáhá při únavě, nervozitě, depresích. Slupky hroznů odstraňují ochablost střev, zácpu. Hrozny obsahují vitaminy skupiny B (kromě B12).
Po zpracování moštu kvašením mnoho z těchto schopností nenávratně mizí. Ze stolních hroznů Piwi odrůdy Phoenix je možné vyrobit i lehké víno.
Aktinidie jsou významným zdrojem vitaminů, zejména vitaminu C. Podle druhu a odrůdy se sklízí od srpna (nejprve Actinidia kolomikta, poté A. arguta). Chutí a uplatněním (kompot, džem) jsou podobné angreštu, ale nemají takovou želírovací schopnost.
Ořechy a oříšky jsou zásobárnou energie a mnoha významných látek podporujících například činnost mozku (samosprašná, později kvetoucí, plodná, výnosná odrůda Mars). Ořechy a oříšky bychom měli sklízet tak, abychom je nepřenechávali hlodavcům.
Ořech odrůdy Mars: polopapírák se široce vejčitým až oválným tvarem s typickou výraznou špičkou. Velké sladké jádro má výbornou skladovatelnost.
V září začíná též sklizeň ovoce na uskladnění – podzimní a raně zimní hrušky a jablka. To znamená, že bychom měli sklep vybílit vápnem nebo vysířit sirnými knoty, pořádně odvětrat, vyčistit bedny, do kterých budeme ovoce ukládat.
Nyní už větráme hlavně v noci, kdy už je chladněji, aby teplota ve sklepě co nejrychleji klesla pod 10 °C. Lepšímu uchování jablek na uskladnění pomohla poslední ošetření stromů a plodů proti houbovým chorobám.
V září začalo období pěstitelského dobývání prostokořenných stromků a keřů drobného ovoce – rybízů, angreštů, plodových meruzalek a kříženců angreštu a rybízu. Můžeme tedy pamatovat na výběr, výsadbu, poté nezapomeneme na zálivku.
Vysazujeme jahodník. Vyřezáváme odplozené a škůdci napadené pruty maliníku. Co nejrychleji odstraňujeme rzí napadené odplozené pruty ostružiníku.
Foto autor
Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.