Co také přináší sklizeň: zdravé hrozny, aktinidie, ořechy

22. 9. 2022

Sklizeň ovoce přináší radost z barevných a chutných plodů, ale jistě potěší i přínos pro zdraví. Platí to nejen pro zdravé hrozny révy.

V ovocné zahradě v září sklízíme a zpracováváme měkké ovoce, jako jsou maliny, ostružiny, kanadské borůvky, meruňky, broskve, modré peckoviny, pozdně letní jablka a hrušky a rovněž aktinidie nebo hrozny révy. Tedy většinou takové ovoce, které rychle dozrává a lze ho vesměs uchovat jen několik dnů čerstvé.

Ke sklizni patří i ochutnávání. Připomeňme, čím jsou zdravé například hrozny stolních odrůd révy, aktinidie a také ořechová jádra.

Zdravé hrozny révy proti depresím

Hrozny révy vinné čistí ledviny, močový měchýř a močové cesty. Jejich pravidelná konzumace snižuje nadváhu (týden asi půl kila denně + 1000 kcal v dalších potravinách), pomáhá při únavě, nervozitě, depresích. Slupky hroznů odstraňují ochablost střev, zácpu. Hrozny obsahují vitaminy skupiny B (kromě B12).

Zdravá réva: hrozny stolní odrůdy Phoenix

Hrozny stolní odrůdy révy Phoenix

Po zpracování moštu kvašením mnoho z těchto schopností nenávratně mizí. Ze stolních hroznů Piwi odrůdy Phoenix je možné vyrobit i lehké víno.

Aktinidie jako zdroj vitaminu C

Aktinidie jsou významným zdrojem vitaminů, zejména vitaminu C. Podle druhu a odrůdy se sklízí od srpna (nejprve Actinidia kolomikta, poté A. arguta). Chutí a uplatněním (kompot, džem) jsou podobné angreštu, ale nemají takovou želírovací schopnost.

Zdravé plody aktinidie (Actinidia arguta) samičí odrůda Ambrozia

Actinidia arguta, samičí aktinidie odrůdy Ambrozia

Energie v jádrech ořechů

Ořechy a oříšky jsou zásobárnou energie a mnoha významných látek podporujících například činnost mozku (samosprašná, později kvetoucí, plodná, výnosná odrůda Mars). Ořechy a oříšky bychom měli sklízet tak, abychom je nepřenechávali hlodavcům.

Chuť jádra ořechu odpovídá odrůdě Mars: sladká lahodná

Ořech odrůdy Mars: polopapírák se široce vejčitým až oválným tvarem s typickou výraznou špičkou. Velké sladké jádro má výbornou skladovatelnost.

Které další ovoce během září sklízíme

V září začíná též sklizeň ovoce na uskladnění – podzimní a raně zimní hrušky a jablka. To znamená, že bychom měli sklep vybílit vápnem nebo vysířit sirnými knoty, pořádně odvětrat, vyčistit bedny, do kterých budeme ovoce ukládat.

Nyní už větráme hlavně v noci, kdy už je chladněji, aby teplota ve sklepě co nejrychleji klesla pod 10 °C. Lepšímu uchování jablek na uskladnění pomohla poslední ošetření stromů a plodů proti houbovým chorobám.

V září začalo období pěstitelského dobývání prostokořenných stromků a keřů drobného ovoce – rybízů, angreštů, plodových meruzalek a kříženců angreštu a rybízu. Můžeme tedy pamatovat na výběr, výsadbu, poté nezapomeneme na zálivku.

Vysazujeme jahodník. Vyřezáváme odplozené a škůdci napadené pruty maliníku. Co nejrychleji odstraňujeme rzí napadené odplozené pruty ostružiníku.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

25. 4. 2024

Výsevy a zeleninová zahrada ve vyšších polohách koncem dubna

I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x