
Přirozený červnový propad plodů ovocných stromů má nejčastěji příčinu v nedostatečném oplodnění, v aktuálním výskytu škůdců, v nepříznivém počasí během kvetení nebo v nedostatku výživy a vláhy.
Ačkoliv stromy samy takto redukují nadbytečné množství plodů, můžeme jabloním, hrušním, meruňkám i broskvoním pomoci i probírkou.
Probírka plůdků se příznivě projeví na kvalitě úrody. Plody budou nejen větší, ale i chutnější. Probírka přispěje k dobré násadě květních pupenů také v následující pěstitelské sezoně. Brání tzv. střídavé plodnosti.
Ještě nevyvinuté plody je dobré sebrat a zničit, protože v mnoha žijí červi pilatky a další škůdci. Spadané ovoce také může infikovat místa roubování na ovocných dřevinách. Vzniká tak krčková hniloba, jejíž projevem je odpadávající kůra a úhyn stromu.
U hrušní způsobují nápadné ztloustnutí nezralých plodů larvy bejlomorky hrušňové (asi 3 mm dlouhý červík). Podezřelé plody odstraníme. Je to nejlepší způsob, jak předejít tomu, aby se po opadu plodu dostal škůdce do půdy, kde se v hloubce asi 5 cm na zimu zakuklí.
Angrešt a rybíz můžeme stále ještě prosvětlovat, ale řez do starého dřeva je nutné ukončit do poloviny února, neboť po tomto termínu již začíná proudit míza.