Jak v červnu řezat broskvoně rok po výsadbě a jak později

15. 6. 2020

Stromkům v prvním roce po výsadbě zkrátíme během června letorosty, které prodlužují vybrané kosterní výhony a to na 20-30 cm délky.

Výhony krátíme k listu směřujícímu ven z korunky. Dbáme i na rovnováhu všech vybraných hlavních větví. V případě potřeby můžeme nevhodně se vyvíjející horní výhon celý vyříznout a použít pro tvarování korunky výhony ze spodních oček. Ostatní letorosty zkracujeme za 5.– 6. listem, aby nekonkurovaly prodlužujícím výhonům.

Broskvoň po letním řezu v prvním a druhém roce po výsadbě

Broskvoň po letním řezu, foto Tomáš Jan

Dvouletým stromkům zkracujeme opět prodlužující ramena na 30 cm; slabší nezkracujeme a ty rostoucí blízko prodlužujících hlavních větví zkrátíme více, aby nekonkurovaly. Je důležité, aby se každá ze 3-4 kosterních větví rozvětvila ve vzdálenosti asi půl metru od kmene.

Červnový řez není nutný zpravidla již od třetího roku, je však účelný pro zmlazované stromy. Omezíme tak růst dlouhých výhonů a podpoříme vznik plodného obrostu.

Prodlužující výhony broskvoní vytváří v paždí listů předčasné výhony, které snižují tvorbu pravých květních pupenů. Stromy pak na jaře hůře kvetou. Proto ve střední části prodlužujících výhonů předčasné výhony zaštípneme, nebo osečkujeme koncem června na jeden list.

Koruny broskvoní také prosvětlujeme časně letním řezem. Zlepšíme tím především diferenciaci květních pupenů (oček) na ponechaných letorostech, které pak i lépe vyzrávají ve dřevě.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

8. 2. 2025

Opatrně se zimním řezem choulostivých okrasných dřevin

Do konce února je dobré dokončit prosvětlovací nebo zmlazovací řez okrasných stromů, keřů, popínavých dřevin a těch, které jsme vysadili na podzim a neseřezali je. Stříháme nejprve odolné druhy, u choulostivějších, které přes zimu namrzají, s řezem počkáme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x