Jak velkoplodá je mirabelka odrůdy Bellamira
11. 12. 2021Mirabelka odrůdy Bellamira je skutečně charakterizována jako velkoplodá. To však neznamená, že její plody dorůstají velikosti jiných slivoní.
Užíváme si sklizeň většiny ovoce: jahod, malin, ostružin, rybízu, třešní, višní, slivoní, prvních jablek a hrušek. Ovoci se v červenci daří.
Ochutnáváme slívy, pološvestky, meruňky, broskve, borůvky kanadské i indiánské a další plody. Kromě sklizených zimolezů a druhů či odrůd zrajících později nám nyní zahrada nabízí množství čerstvých ovocných pochoutek.
K ranému ovoci patří i odrůdy slivoní, například mirabelka Flottova, obohacují sortiment ovoce o nové chutě a barvy. Nejsou to sice ještě ty pravé odrůdy ke zpracování v pálenici, ale ne každý je pěstuje kvůli tomu, aby skončily v kvasu. Někdo je jí, aby se zbavil revmatismu, dny, ledvinových či jaterních problémů.
Pokud potřebujeme zalévat, je třeba dát ovoci, stromům i keřům, takovou dávku vody, aby se provlhčila půda do hloubky 30–40 cm.
Pod trávníkem a pod mulčem nastlaným u bobulovin jsou kořeny stromů mělčeji, pod obdělávanou půdou hlouběji.
Plody slivoní obsahují vitaminy skupiny B. Čistí střeva, pomáhají proti zácpě – také v kompotu nebo namočené sušené, posilují srdce, imunitní systém, obsahují antioxidanty. Harmonizují metabolismus sacharidů. Působí močopudně, regulují příjem tuků a přeměnu sacharidů na tuky.
Závlaha a přihnojení je způsob, jak prodloužit vegetační dobu zimolezům. Když se o ně takto nepostaráme, ukončí už v této době vegetaci, porostou pomalu, keře při deštivém a teplém podzimu rozkvetou. Tím se napřesrok sníží jarní násada plodů (vyjma odrůdy Remont, která je remontantní a přinese úrodu ještě na podzim).
Borůvka chocholičnatá nebo častěji kanadská je zdrojem velkého množství antioxidantů. Zatímco další superpotravina – čerstvý černý rybíz – je dostupný v červnu, červenci, tyhle borůvky se při správném výběru odrůd mohou sklízet od konce června až do větších mrazíků na podzim. Z keře se sklízí 5–8 kg, což je dostatečné množství k jídlu i konzervaci na zimu.
Pokud byl červnový propad plodů pozdních odrůd jádrovin nedostatečný, doplnili jsme ho ruční červencovou probírkou.
Odrůdy citlivé k hořké pihovitosti průběžně ošetřujeme opakovaným postřikem hnojiva obsahujícího vápník přijatelný listy a plody.
Nastal čas letního řezu jádrovin i peckovin, zralé třešně jsme mohli od června sklízet ze země také u vysokých stromů – z větví ořezaných i s úrodou.
Monilinióza je strašákem u peckovin v době kvetení, u všeho ovoce také v době jeho zrání. Stačí, aby jablko nakousl červ nebo napadla strupovitost. Plod se drží na stromě, postupně se sesychá a na jaře šíří spory choroby do okolí. Napadeného ovoce se zbavujeme, jakmile si ho všimneme v koruně či na zemi.
Listy odplozených odrůd jahod můžeme seříznout až u srdéčka, pořádně je zalít, přihnojit, vyplít okopat. Nové listy budou zdravé. Pokud pěstujeme odrůdy citlivé k listovým chorobám, můžeme je ošetřit.
Zakořeňujeme odnože určené k obnově porostů nebo k založení nových. Zakořeněné sazenice můžeme vysazovat na nové plochy.
Hřížíme ostružiníky, popínavé maliníky, lísky, keřové rybízy, angrešty, kanadské i další borůvky
Foto autor
Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě. Průklest v tomto období děláme u jabloní a hrušní, u rybízu a angreštu.