Během suchých dní zaléváme jahody jednou týdně

7. 6. 2019

Na dobrou chuť jahod má velký vliv i zálivka. Při nadměrném zalévání, stejně tak v deštivém období, plody přerůstají a jejich chuť je mdlá.

Během suššího období postačí jahodám zálivka v intervalu jednoho týdne. Zaléváme dopoledne v dávce asi 20 litrů na m². Večer mají být již jahody suché, aby se nemohla porostem šířit plíseň šedá a aby vlhký porost nelákal plže.

Plody sklízíme pokud možno denně v ranních hodinách. Pamatujme, že čím jsou plody zralejší, tím jsou chutnější (i pro ptáky), ale jsou i choulostivější na pomačkání.

Šlahouny – odnože – jednouplodících jahod odstřiháváme současně se sklizní. U stáleplodících jahod je na rostlině ponecháváme. Plodí ještě v témže roce.

Výběr rostlin k namnožení

Pokud si chceme namnožit nejlepší sazenice, ponecháváme u vybraných minimálně první dvě dceřiné rostliny a pro jistotu je ještě označíme kolíčky, jmenovkami ap.  Ihned po sklizni mezi řady jahod přidáme vrstvičku dobrého kompostu nebo vlhké rašelinné hnojivo – univerzální substrát ap. Tím podpoříme rychlejší tvorbu kořenů u vybraných odnoží.

  • Najdeme-li v porostu části, které jsou špatné nebo jeví známky onemocnění, je lépe je ihned z porostu odstranit a na jejich místo zavést šlahouny vybraných sazenic.
Odstraníme zaschlé a poškozené části jahodníku

Poškozené listy a výhony jahodníku co nejdříve odstřihneme

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

29. 1. 2023

Proti hnědému padlí angreštu se lze bránit i výběrem odrůdy

Závažná houbová choroba hnědé padlí angreštové se v posledních letech velice rozšířila jak vinou klimatických změn, tak i pěstitelských chyb. K rozšíření infekce přispěly přestárlé výsadby a staré odrůdy angreštu. Rovněž mírné zimní teploty a nedostatek sněhové pokrývky podpořily četnost výskytu choroby.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x