Stáleplodící jahodník dokáže kvést nezávisle na délce dne
2. 4. 2022Pěstovat stáleplodící jahodník je náročnější na čas i zkušenosti. Plodnost od června až do října vyžaduje správné doplňování živin.
Na dobrou chuť jahod má velký vliv i zálivka. Při nadměrném zalévání, stejně tak v deštivém období, plody přerůstají a jejich chuť je mdlá.
Během suššího období postačí jahodám zálivka v intervalu jednoho týdne. Zaléváme dopoledne v dávce asi 20 litrů na m². Večer mají být již jahody suché, aby se nemohla porostem šířit plíseň šedá a aby vlhký porost nelákal plže.
Plody sklízíme pokud možno denně v ranních hodinách. Pamatujme, že čím jsou plody zralejší, tím jsou chutnější (i pro ptáky), ale jsou i choulostivější na pomačkání.
Šlahouny – odnože – jednouplodících jahod odstřiháváme současně se sklizní. U stáleplodících jahod je na rostlině ponecháváme. Plodí ještě v témže roce.
Pokud si chceme namnožit nejlepší sazenice, ponecháváme u vybraných minimálně první dvě dceřiné rostliny a pro jistotu je ještě označíme kolíčky, jmenovkami ap. Ihned po sklizni mezi řady jahod přidáme vrstvičku dobrého kompostu nebo vlhké rašelinné hnojivo – univerzální substrát ap. Tím podpoříme rychlejší tvorbu kořenů u vybraných odnoží.
Ovoce bychom neměli uchovávat v sousedství brambor, řepy apod. Právě tak nevhodné je skladovat společně s jablky celer, cibuli, pór, česnek a podobnou zeleninou výraznou svou vůní, protože jablka a další ovoce tyto pachy snadno přijímají.