Přelom února a března se hodí pro výsev letniček s dlouhou dobou předpěstování. Potřebují však teplý skleník nebo jiný prosvětlený prostor s teplotami 20–22°C.
Po vzejití a přepikýrování je možné teplotu snížit na 18 °C.
Připomeňme, že druhy nenáročné a rychle rostoucí nebo s dlouhým kořenem, který se špatně přesazuje, sejeme do volné půdy. Ostatní předpěstujeme na okně nebo ve skleníku.
Od poloviny dubna je pro další pěstování výhodné pařeniště, kde rostliny snadno otužíme před výsadbou.
Semena sejeme do hloubky dva- až třikrát větší, než je jejich velikost. Přebytečné vzešlé rostliny jednotíme na dvě tři u sebe.
V polovině května vysadíme na čistý prokypřený záhon. Letničky koření většinou mělce, půdu průběžně kypříme a odplevelujeme.
K nejznámějším letničkám patří: hledík (Antirrhinum), nestařec (Ageratum), nevadlec (Celosia), okrasné papričky (Capsicum), gazánie (Gazania), velkokvěté karafiáty (Dianthus caryophyllus), lobelky (Lobelia), petunie (Petunia), šalvěj zářivá (Salvia splendens) a šalvěj šarlatová (S. coccinea), třapatka srstnatá (Rudbeckia hirta), vilec (Cobea).
I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.