Okrasné zelí pro radost; vybarví se naplno díky mrazu

12. 11. 2019

Už na podzim si můžeme promýšlet, kam v příští sezoně vysejeme okrasné zelí. Pěstujeme ho stejně jako kterékoliv jiné zelí.

Do prvních větších mrazů je okrasné zelí podobné svému užitkovému příbuznému. Teprve po chladnějších nocích a zejména po prvních silnějších mrazech se v jeho listech začne rozkládat chlorofyl a ono se postupně vybarví do krásy – od bílé přes růžovou až k fialové.

Výhodou této květiny-zeleniny, označované také jako okrasná kapusta, není jen to, že se dá použít k přízdobě salátu z listové či jiné plodiny.

Okrasná brukev Brassica oleracea var. acephala

Vybarvuje se postupně s přibývajícím chladem; foto Shutterstock

Platí tu pravidlo, že čím menší květináč, tím menší a roztomilejší rostlinka bude.

Stejně zajímavá je možnost vypěstovat rostliny od největších velikostí až po malé miniatury. Rozměry výpěstku závisejí na intenzitě péče, kterou mu věnujeme, ale hlavně na velikosti květináče. Chceme-li rostliny menších velikostí, ponecháme je v malých květináčích.

Výsev můžeme plánovat na začátek léta. Za měsíc i déle přemístíme sazenice do menších květináčů. Pod kontrolou bychom měli mít případné škůdce a ochranu proti nim v podobě krytu z netkané textilie.

Okrasné zelí

Brukev zelná (Brassica oleracea var. acephala) známá pod názvy okrasná kapusta nebo okrasné zelí; foto Shutterstock

Pamatujeme na skutečnost, že přihnojování dusíkem by bránilo výraznějšímu vybarvení.

Za tři měsíce budou rostliny připraveny k další podzimní výsadbě do truhlíků, větších nádob nebo na záhony. První okrasné vybarvení nás pravděpodobně již koncem léta upozorní, že noční teploty se snížily.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

4. 7. 2022

Kdy probírat hrozny, aby vzrostla kvalita bobulí vinné révy

Vysokou násadu stolních hroznů můžeme regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost. Jakmile mají bobule velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout špičatými nůžkami celé hrozny.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x