Druhá polovina června je dobou zatahování cibulovin

10. 6. 2020

Vyzvedneme proto některé cibuloviny z půdy. Počkáme do chvíle, kdy květinám úplně zežloutnou listy. Předčasným zásahem bychom cibulovinám brali sílu ke kvetení v příštím roce.

Tulipány a hyacinty je dobré přesazovat každoročně, v horším případě aspoň po 2 až 3 letech. Narcisy necháváme na stanovišti více let.

Tulipán po sezoně

Cibule tulipánu vyzvedneme, až listy zežloutnou; foto Shutterstock

Tulipány a hyacinty po vyzvednutí z půdy očistíme, osušíme a uložíme do sucha, kde se teplota drží kolem 20 °C. Skladování při vyšších teplotách vede k rozpadu cibulí tulipánů na více drobnějších cibulek. Na místo cibulovin vysadíme letničky.

  • Cibulky drobných květin – sněženek, bledulí, ladoněk, puškinií, krokusů, kandíků, ale i větších řebčíků –, které mají jen tenké obalové šupiny, je dobré uchovat buď v mírně vlhké rašelině (pilinách) do podzimní výsadby, nebo je lépe je vysadit ihned na nové stanoviště.
Puschkinia scilloides

Tenký šupinovitý obal cibule puškinie ladoňkovité; foto Shutterstock

Víceleté cibuloviny – sněženky (Galanthus), bledule (Leucojum), modřence (Muscari), ladoňky (Scilla), šafrány (Crocus) je dobré nechat na stanovišti více let. Zvláště ty drobnější jsou hezké ve větších rozrůstajících se skupinkách, k tomu je však třeba delší období nerušeného vývoje, kdy jim ani neodstraňujeme odkvetlé květy.

  • Velice hezké je jejich použití ve skupinkách po okrajích keřových skupin, nebo v trávníku jako tzv. zplaňující. V tom případě odložíme sečení trávníku do doby, než cibulovinám začnou žloutnout listy a zatáhnou se.
Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x