Slané těsto: tradice, tvoření a radost nejen na Vánoce

29. 11. 2024

S rostoucí popularitou přírodních a rustikálních dekorací přichází znovu na scénu tvoření slámy či šustí, nebo tradiční vizovické pečivo.

Na stránkách Zahrádkářky jste už mohli objevit návody na figurky z kukuřičného šustí nebo recepty na vizovické pečivo. Tentokrát vám přiblížíme tajemství slaného těsta – snadno dostupné modelovací hmoty, kterou vykouzlíte krásné adventní ozdoby.

Výrobky ze slaného těsta se objevily teprve v 80. letech minulého století. V roce 1984 si je návštěvníci mohli prohlížet na vánoční výstavě v Praze. Byl to velký věnec k zavěšení na stěnu, drobné dekorace a svícínky na položení, andílci k zavěšení na stromeček. Od té doby se výrobky ze slaného těsta využívají pro vánoční, velikonoční a příležitostně i jiná tvoření.

Příprava těsta

Práci se slaným těstem nám představila paní Jana Bužková, jejíž výrobky bývají k vidění na vánočních výstavách.

Jana Bužková nám prozradila taje slaného pěčiva

Vysvětluje: „Nejedná se o pečivo, neboť se nepeče, ale pouze suší v troubě. Vychází to na celý den při asi 50 °C. Těsto se vypracuje z 250 g hladké mouky, 250 g soli a 150 g vody. Před použitím musí být zabalené ve fólii aby neosychalo a mít konzistenci plastelíny. “

Doporučení při tvoření

  • Po skončení modelování doporučujeme dobře umýt ruce a případně i natřít krémem. Sůl by mohla dráždit pokožku.
  • Pokud těsto chceme barvit, lze to kakaem v různých tónech hnědé.
  • Výrobky můžeme přelakovat matným akrylovým lakem, čímž získají matný lesk a větší trvanlivost.
  • Výrobky ze slaného těsta se ve vlhkém prostředí mohou rozpadat. Proto je uchováváme jen v suchu.
  • Výrobky můžeme i péct. Potřením rozšlehaným žloutkem a následným pečením dosáhneme krásně žlutého zabarvení podobného jako u kynutého pečiva.

Postup na výrobu andílka

Předem si vytvoříme hlavičku úměrně velikou k tělu. Hlavičku vytvarujeme, vytvoříme oči třeba ze semínek kedlubny, nos, pusu, obočí atd. Hlavičku pak napíchneme na párátko a necháme sušit.

Tvoření ze slaného těsta

Tvorba hlavičky

Vytvoříme jednoduchý tvar postavičky. Je to vlastně kužel.

Vlásky vymodelujeme z placičky těsta obarvené kakaem.

Povrchovou strukturu vlasů uděláme koncem brčka. Vzniknou tak kudrnky.

Ruce můžeme udělat jen jako oblouček. Dvěma lehkými zářezy naznačíme prstíky. Pak ruce nalepíme troškou vody na tělo a vzadu spojíme.

Nyní, opět troškou vody připevníme křídla, která jsme si předem vystřihli z papíru.

Vyrobte si s dětmi čerta

Do kousku těsta přidáme trochu kakaa a vytvoříme jakousi plochou hruštičku. 

V horní části vytvoříme po stranách důlky a do nich umístíme rohy, které vyrobíme z těsta ještě tmavěji obarveného kakaem. Strukturu rohů naznačíme nožem.

Obočí vymodelujeme opět z tmavého těsta a povrch upravíme nožem.

Dále uděláme další dva důlky a do nich umístíme oči z nebarveného těsta.

Oči zvýrazníme tmavým těstem, vytvarujeme a přilepíme nos a pusu.

Z pusy necháme koukat zuby z bílého těsta a přidáme také jazyk.

Aby lépe viděl, přidáme oční panenky ze semínek třeba kedlubnu.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

23. 1. 2025

Řez ovocných dřevin v lednu: jabloně, hrušně, rybíz, angrešt

Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě. Průklest v tomto období děláme u jabloní a hrušní, u rybízu a angreštu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x