
Z rodinných receptů na vánoční cukroví: kokosové kuličky
1. 12. 2018Do soutěží nejosvědčenějších čtenářských receptů na vánoční cukroví přicházejí většinou recepty na vánoční klasiku. Nechybějí ani kokosové kuličky.
Vánoční cukroví patří k českým Vánocům. Můžeme volit to klasické, lety prověřené, ale také s ingrediencemi trochu experimentovat.
Předvánoční čas si ozvláštníme tím, že zvolíme jinou skladbu surovin, které máme mnohdy doma, jen by nás hned nenapadla jejich kombinace. Netradičním cukrovím překvapíme třeba až při štědrovečerní tabuli.
Bez lepku a bez cukru
Na sušenky:
Na zdobení:
Do mísy nasypeme slunečnicová semínka a zalijeme vodou tak, aby byla celá ponořená. Necháme do druhého dne nabobtnat v lednici.
Ze slunečnice slijeme důkladně vodu a přidáme k ní citronovou kůru, skořici, mletý mák a lněné semínko. Vše zlehka promícháme.
Do mixeru vložíme datle krátce namočené ve vodě, zastříkneme šťávou z citronu a rozmixujeme na jemnou hmotu. Tuto hmotu přidáme k suché směsi a vše důkladně prohněteme.
Vzniklé těsto vyválíme na placku, ze které vykrájíme kytičky. Ty pak vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C zhruba 10–15 minut, dokud nezačnou sušenky hnědnout.
Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Poté můžeme cukroví zlehka polít rozpuštěným karobem, na který přilepíme kustovnici nebo jej posypeme kokosem či mákem. Pro slepení sušenek může opět posloužit karob.
Bez lepku
Na kokosky:
Na polevu:
Smetanu nalijeme do hrnce a přidáme k ní 100 ml vody, 100 ml pomerančové šťávy, vanilkový cukr a vločky. Přivedeme k varu, ztlumíme a pozvolna vaříme asi 12 min, dokud vše nezhoustne.
Poté odstavíme z plotny, přidáme sirup, jemně nastrouhanou kůru z pomeranče, kokos a vše důkladně promícháme. Necháme chvíli vychladnout.
Naplníme sáček na zdobení a na plech vyložený pečícím papírem vytváříme malé kokosky. Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C zhruba 10-12 min do zhnědnutí.
Necháme vychladnout a máčíme spodní stranou v čokoládě rozpuštěné ve vodní lázni s tukem a cukrem.
Výhodou těchto perníčku je, že jsou hned měkké, proto je můžeme začít péct i takříkajíc na poslední chvíli. Důležité je vědět, že se těsto musí pořádně propracovat a že kokosový tuk se musí najemno nastrouhat, aby nedělal při pečení neplechu.
Suroviny:
Do mísy nasypeme všechny suché suroviny včetně koření, přidáme najemno nastrouhaný tuk, namočená chia semínka, sirup, melasu, rozmačkaný banán, sodu a kůru z citronu.
Vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odpočinout.
Těsto vyválíme na pomoučeném vále a poté vykrajujeme perníčky libovolných tvarů. Perníčky je lepší udělat trochu vyšší (4-5 mm), zůstanou pak měkčí a postupem času v chladu pěkně změknou.
Vykrájené perníčky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a následně pečeme a předehřáté troubě při 170 °C asi 7 min.
Zdobíme moučkovým cukrem rozmíchaným v citronové šťávě.
Zdroj: Zeleninová kuchařka, Smart press s.r.o.
Foto autor
Nehrozí-li již silnější mrazy, hluboce ořežeme i keře a polokeře kvetoucí v létě a časně na podzim a to na jednoletých výhonech. Jednoleté letorosty je potřeba seříznout na několik oček, protože jen tak na nich narostou letošní silné výhony