Tradiční vánoční cukroví trochu netradičně

7. 12. 2022

Vánoční cukroví patří k českým Vánocům. Můžeme volit to klasické, lety prověřené, ale také s ingrediencemi trochu experimentovat.

Předvánoční čas si ozvláštníme tím, že zvolíme jinou skladbu surovin, které máme mnohdy doma, jen by nás hned nenapadla jejich kombinace. Netradičním cukrovím překvapíme třeba až při štědrovečerní tabuli.

Slunečnicové kytičky s citronem

Bez lepku a bez cukru

Slunečnicové kytičky jako vánoční cukroví

Kytičky jsou zdravou alternativou na vánoční mlsaní

Na sušenky:

  • 200 g slunečnicových semínek
  • 50 g sušené citronové kůry
  • 1 lžička mleté skořice
  • 30 g mletého máku
  • 30 g lněného semínka
  • 200 g sušených datlí
  • 1 citron

Na zdobení:

  • karobové bonbony
  • sušené plody kustovnice
  • mandlové lupínky
  • strouhaný kokos
  • vše, co je doma

Do mísy nasypeme slunečnicová semínka a zalijeme vodou tak, aby byla celá ponořená. Necháme do druhého dne nabobtnat v lednici.

Ze slunečnice slijeme důkladně vodu a přidáme k ní citronovou kůru, skořici, mletý mák a lněné semínko. Vše zlehka promícháme.

Do mixeru vložíme datle krátce namočené ve vodě, zastříkneme šťávou z citronu a rozmixujeme na jemnou hmotu. Tuto hmotu přidáme k suché směsi a vše důkladně prohněteme.

Vzniklé těsto vyválíme na placku, ze které vykrájíme kytičky. Ty pak vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C zhruba 10–15 minut, dokud nezačnou sušenky hnědnout.

Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Poté můžeme cukroví zlehka polít rozpuštěným karobem, na který přilepíme kustovnici nebo jej posypeme kokosem či mákem. Pro slepení sušenek může opět posloužit karob.

Rychlé smetanové kokosky s pomerančem jako vánoční cukroví

Bez lepku

Kokosky s pomerančem

Kokosky jsou lehké a svěží díky pomerančové šťávě

Na kokosky:

  • 250 ml sójové smetany
  • 100 ml vody
  • šťáva a kůra z jednoho biopomeranče
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g rýžových vloček
  • 100 g rýžového sirupu
  • 150 g strouhaného kokosu

Na polevu:

  • 100 g hořké čokolády na vaření
  • 2 lžíce kokosového tuku
  • 1 lžička hnědého třtinového cukru

Smetanu nalijeme do hrnce a přidáme k ní 100 ml vody, 100 ml pomerančové šťávy, vanilkový cukr a vločky. Přivedeme k varu, ztlumíme a pozvolna vaříme asi 12 min, dokud vše nezhoustne.

Poté odstavíme z plotny, přidáme sirup, jemně nastrouhanou kůru z pomeranče, kokos a vše důkladně promícháme. Necháme chvíli vychladnout.

Naplníme sáček na zdobení a na plech vyložený pečícím papírem vytváříme malé kokosky. Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C zhruba 10-12 min do zhnědnutí.

Necháme vychladnout a máčíme spodní stranou v čokoládě rozpuštěné ve vodní lázni s tukem a cukrem.

Špaldovo-pšeničné vánoční perníčky s chia semínky

Vánoční cukroví ze špaldy

Tradiční perníčky netradičně ze špaldy

Výhodou těchto perníčku je, že jsou hned měkké, proto je můžeme začít péct i takříkajíc na poslední chvíli. Důležité je vědět, že se těsto musí pořádně propracovat a že kokosový tuk se musí najemno nastrouhat, aby nedělal při pečení neplechu.

Suroviny:

  • 250 g celozrnné špaldové mouky, jemné mleté
  • 50 g hladké pšeničné mouky
  • 70 g tmavého třtinového cukru
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička sušeného zázvoru (nemusí být)
  • 100 g kokosového tuku
  • 2 lžíce chia semínek + 4 lžíce vody
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • 1 lžíce melasy
  • ½ banánu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 biocitron
  • špetka soli
  • moučkový cukr na zdobení

Do mísy nasypeme všechny suché suroviny včetně koření, přidáme najemno nastrouhaný tuk, namočená chia semínka, sirup, melasu, rozmačkaný banán, sodu a kůru z citronu.

Vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odpočinout.

Těsto vyválíme na pomoučeném vále a poté vykrajujeme perníčky libovolných tvarů. Perníčky je lepší udělat trochu vyšší (4-5 mm), zůstanou pak měkčí a postupem času v chladu pěkně změknou.

Vykrájené perníčky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a následně pečeme a předehřáté troubě při 170 °C asi 7 min.

Zdobíme moučkovým cukrem rozmíchaným v citronové šťávě.

Zdroj: Zeleninová kuchařka, Smart press s.r.o.

Foto autor

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

9. 2. 2025

Zimní řez hortenzie latnaté a jiných keřů kvetoucích v létě

Nehrozí-li již silnější mrazy, hluboce ořežeme i keře a polokeře kvetoucí v létě a časně na podzim a to na jednoletých výhonech. Jednoleté letorosty je potřeba seříznout na několik oček, protože jen tak na nich narostou letošní silné výhony

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x