Tradiční vánoční cukroví trochu netradičně
7. 12. 2022Vánoční cukroví patří k českým Vánocům. Můžeme volit to klasické, lety prověřené, ale také s ingrediencemi trochu experimentovat.
Vyzkoušejte originální ovocné cukroví podle receptů Hanky Sládkové! Tyto dobroty dodají vánočnímu stolu šmrnc a nejsou časově náročné.
120 g sušených fíků, 40 g tvrdého perníku, 120 g vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, 10 g mleté skořice, 4 lžíce rumu, citronová kůra z 1 citronu
Perník a vlašské ořechy nastrouháme, fíky umeleme na masovém strojku. Na vále smícháme dvě třetiny moučkového cukru s nastrouhanými ořechy, perníkem a umletými fíky. Přidáme citronovou kůru, rum, skořici a zpracujeme na pevnou hmotu. Vál posypeme zbylým moučkovým cukrem a vyválíme na něm z těsta plát o síle 3 mm. Vykrájíme kolečka nebo věnečky, přeneseme pomocí nože na podnos a necháme do druhého dne zaschnout a ozdobíme žloutkovou polevou.
Poleva: 1 žloutek, 100 g prosátého moučkového cukru
Žloutek s prosátým moučkovým cukrem ušleháme ve vodní lázni do zhoustnutí na polevu, kterou zdobíme kolečka a necháme zaschnout.
Na 40 kousků si připravíme:
280 g krystalového cukru, 280 g drobně krájených jablek, 100 g mandlí, citronová kůra z chemicky neošetřených citronů, 1 vanilkový cukr
Mandle spaříme ve vařící vodě. Můžeme nechat krátce povařit a scedíme. Po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na drobné kousky (můžeme nastrouhat na hrubém struhadle). Jablka opláchneme pod tekoucí vodou, oloupeme slupku a zbavíme jádřince. Očištěná jablka nakrájíme na drobné kousky, posypeme krystalovým cukrem (200g) a dusíme tak dlouho, až vznikne hustá kaše, do které zamícháme připravené mandle. Z připravené hmoty tvoříme různé tvary (rohlíčky, dolárky, tyčinky apod.). Obalujeme ve zbytku (80 g) krystalového cukru. Skládáme na svačinový papír a na volném místě (např. na skříni) sušíme.
200 g drobečků, 150 g másla, 150 g čokolády, 50 g džemu, 150 g kandovaného ovoce, 100 g kokosu, 3 lžíce rumu, 2 lžíce ovocné šťávy
Rozlámané cukroví nebo koupené sušenky umeleme na mlýnku na strouhanku a dáme do mísy. Drobečky pokropíme rumem a ovocnou šťávou, přidáme džem, kandované nadrobno nakrájené ovoce, strouhaný kokos (část kokosu necháme na posypání), máslo, rozměklou čokoládu a vše zamícháme a necháme odležet.
Z připravené hmoty vytvarujeme válečky, zabalíme do alobalu a necháme v chladničce ztuhnout. Před podáváním z válečků nakrájíme kolečka, naaranžujeme na talíř a posypeme strouhaným kokosem.
Foto autorka
Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě. Průklest v tomto období děláme u jabloní a hrušní, u rybízu a angreštu.