Než zaperlí bublinky aneb jak servírovat šumivé víno

31. 12. 2021

Šumivé víno patří k oslavám na celém světě. Perlení bublinek lahodí oku a rozvíjí aroma. Oblibě šumivých vín odpovídá i jejich rozmanitá nabídka.

Zatímco klasická šumivá vína vznikají postupně fermentací, tzv. perlivá vína jsou nasycena oxidem uhličitým.

  • V Česku, Německu, Rakousku a na Slovensku jsme si zvyklí označovat šumivá vína slovem sekt. Španělé vyrábějí cavu, v Itálii si oblíbili známé prosecco, Francouzi obohatili svět šampaňským šumivým vínem původem výhradně ze stejnojmenné oblasti Champagne, těm odjinud říkají crémant.
  • Lehká šumivá vína jsou ovocná a svěží, ve vůni a také v ústech na jazyku cítíme citrusy, jablka, hrušky a květinky.
  • U vyzrálých (ročníkových) šumivých vín se projevují tóny pražených cereálií, čerstvé pražené kávy, pečených sušenek apod.
Champagne ve skle

Champagne vyniká originalitou místa svého původu i používaných odrůd; foto Shutterstock

Jak podávat šumivé víno

Šumivá vína mají doporučené teploty k servírování podle jejich kategorie:

  1. Jednoduchá mladší šumivá vína podáváme při teplotě okolo 6–7 °C.
  2. Ročníková vína včetně champagne podáváme při teplotě okolo 9 °C.

Počítá se s tím, že po nalití do sklenice se nápoj ohřeje přibližně o 2 °C. Proto se mají šumivá vína podávat v tzv. chladiči na víno (naplněném ledem, vodou s trochou soli, která podpoří proces chlazení). Chladič je vhodné podložit táckem a plátěnou podložkou (ubrouskem), který zachytí srážející se kapky vody na nádobě.

K doporučovaným pomůckám patří i sklenice vhodné pro šumivé víno. Většinou jde o typ skla zvaný flétna, ve hře jsou však i originální sklenice doporučené výrobcem té které značky.

Vystřelovat zátku a třeba i polovinu obsahu láhve k tomu má své vysvětlení v bujarých oslavách a třeba i v tradici automobilových závodů.

Šumivé víno vykazuje tlak jako pneumatika u automobilu. To je důvod, proč zacházet s lahví před otevřením opatrně.

Doma si obvykle chceme vychutnat dobré pití a tomu sluší soustředěné i opatrné otvírání lahve. Odstraníme hliníkovou fólii záklopky. Poté uchopíme láhev, palcem tlačíme shora do korku směrem k hrdlu láhve, abychom zachytili případné samovolné uvolnění. Současně uvolníme drátěný košíček: Stahovacím drátkem šestkrát otočíme, roztáhneme košíček a sejmeme ho z korku.

Profík otevírá sekt

Při odstraňování drátěného košíčku jistíme palcem polohu korkového špuntu v hrdle; foto Shutterstock

Při uvolňování korku držíme láhev jednou rukou shora v plátěném ubrousku či v utěrce a druhou rukou otáčíme láhví. Po uvolnění korku z hrdla, následuje kontrola (pravého) korku čichem. U šumivých vín, stejně jako u tichého vína, se mohou vyskytnout vady korku. Otřeme hrdlo, stejně jako u tichých vín.

Víno nalijeme slabým proudem do flétnové sklenice, kterou držíme nakloněnou směrem k lahvi. Můžeme tak lépe kontrolovat perlení. Doporučuji držet nakloněnou sklenici za nožku v ruce a pomalu nalévat. Při nalévání do sklenic položených na stole musíme být opatrnější. Je vhodné naplnit všechny sklenice (zejména při slavnostních příležitostech) a poté pozvednout k přípitku (do 2/3 naplněné sklenice) současně.

Uvolňování drátěného košíčku je pro šumivé víno typickým rituálem

Po uvolnění košíčku se zátka může dát do pohybu; foto Shutterstock

Co je sabráž

Sabráž (z franc. sabrage) – useknutí hrdla láhve šavlí – vznikl ve Francii v době Napoleona Bonaparte, a jeho vojáků). Později si sabráž osvojili v Rusku. Jde o show, vizuální efekt

Aby bylo možné sabráž realizovat, potřebujeme šavli a šumivé víno vychlazené na 4–5 °C. Drátěný košíček je nutné uvolnit. Láhev se při sabráži drží v předpažení (od těla, aby nedošlo ke zranění), v úhlu cca 45 ° (stejně jako u běžného otevírání). Rychlý švihem ostřím čepele po švu lahve směrem k prstenci u hrdla láhve lze dosáhnout čistého odseknutí ústí lahve a hned je možné víno nalévat do sklenic. Při nesprávném postupu a neopatrnosti se však nedá vyloučit riziko zranění.

Odšpuntováno sabráží

Korek a střep hrdla po sabráži; foto Shutterstock

K čemu se šumivá vína hodí

Šumivá vína můžeme servírovat k mnoha pokrmům a lze je podávat k celému menu od aperitivu až po dezerty.
Champagne jsou vhodným doplňkem k čerstvým ústřicím, kaviáru a dalším mořským plodům.

Šumivá vína se hodí také k vyzrálým sýrům např. Comté. Italská prosecca je zvykem jen tak popíjet pro osvěžení s malými sousty a také k dezertům z ovoce – např. k jablkovému koláči. Alsaské crémanty jsou vhodným aperitivem a také v kombinaci s mořskými plody. Cava se doplňuje s malými tapas a také je vhodným aperitivem a alternativou champagne.

Také tuzemská šumivá vína v kategorii brut jsou vhodným doprovodem grilovaných a pečených ryb a také se mohou párovat se smaženým kaprem. Nasládlé sekty se harmonicky párují s dezerty, ovocnými koláči i drobným čajovým pečivem. Bez suchého šumivého vína si nelze představit carpaccio nebo gravlax z lososa s domácí bagetkou.

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

poučné

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

1. 10. 2022

Říjen v okrasné zahradě: ohnivý, žlutý, ideální pro výsadbu dřevin

Vysazujeme jak dřeviny s balem, tak po opadu listů i prostokořenné. První půlka měsíce nás potěší barevností listí. Mráz a vítr podívanou ukončí.

zobrazit další rady a tipy
1
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x