Než zaperlí bublinky aneb jak servírovat šumivé víno

31. 12. 2021

Šumivé víno patří k oslavám na celém světě. Perlení bublinek lahodí oku a rozvíjí aroma. Oblibě šumivých vín odpovídá i jejich rozmanitá nabídka.

Zatímco klasická šumivá vína vznikají postupně fermentací, tzv. perlivá vína jsou nasycena oxidem uhličitým.

  • V Česku, Německu, Rakousku a na Slovensku jsme si zvyklí označovat šumivá vína slovem sekt. Španělé vyrábějí cavu, v Itálii si oblíbili známé prosecco, Francouzi obohatili svět šampaňským šumivým vínem původem výhradně ze stejnojmenné oblasti Champagne, těm odjinud říkají crémant.
  • Lehká šumivá vína jsou ovocná a svěží, ve vůni a také v ústech na jazyku cítíme citrusy, jablka, hrušky a květinky.
  • U vyzrálých (ročníkových) šumivých vín se projevují tóny pražených cereálií, čerstvé pražené kávy, pečených sušenek apod.
Champagne ve skle

Champagne vyniká originalitou místa svého původu i používaných odrůd; foto Shutterstock

Jak podávat šumivé víno

Šumivá vína mají doporučené teploty k servírování podle jejich kategorie:

  1. Jednoduchá mladší šumivá vína podáváme při teplotě okolo 6–7 °C.
  2. Ročníková vína včetně champagne podáváme při teplotě okolo 9 °C.

Počítá se s tím, že po nalití do sklenice se nápoj ohřeje přibližně o 2 °C. Proto se mají šumivá vína podávat v tzv. chladiči na víno (naplněném ledem, vodou s trochou soli, která podpoří proces chlazení). Chladič je vhodné podložit táckem a plátěnou podložkou (ubrouskem), který zachytí srážející se kapky vody na nádobě.

K doporučovaným pomůckám patří i sklenice vhodné pro šumivé víno. Většinou jde o typ skla zvaný flétna, ve hře jsou však i originální sklenice doporučené výrobcem té které značky.

Vystřelovat zátku a třeba i polovinu obsahu láhve k tomu má své vysvětlení v bujarých oslavách a třeba i v tradici automobilových závodů.

Šumivé víno vykazuje tlak jako pneumatika u automobilu. To je důvod, proč zacházet s lahví před otevřením opatrně.

Doma si obvykle chceme vychutnat dobré pití a tomu sluší soustředěné i opatrné otvírání lahve. Odstraníme hliníkovou fólii záklopky. Poté uchopíme láhev, palcem tlačíme shora do korku směrem k hrdlu láhve, abychom zachytili případné samovolné uvolnění. Současně uvolníme drátěný košíček: Stahovacím drátkem šestkrát otočíme, roztáhneme košíček a sejmeme ho z korku.

Profík otevírá sekt

Při odstraňování drátěného košíčku jistíme palcem polohu korkového špuntu v hrdle; foto Shutterstock

Při uvolňování korku držíme láhev jednou rukou shora v plátěném ubrousku či v utěrce a druhou rukou otáčíme láhví. Po uvolnění korku z hrdla, následuje kontrola (pravého) korku čichem. U šumivých vín, stejně jako u tichého vína, se mohou vyskytnout vady korku. Otřeme hrdlo, stejně jako u tichých vín.

Víno nalijeme slabým proudem do flétnové sklenice, kterou držíme nakloněnou směrem k lahvi. Můžeme tak lépe kontrolovat perlení. Doporučuji držet nakloněnou sklenici za nožku v ruce a pomalu nalévat. Při nalévání do sklenic položených na stole musíme být opatrnější. Je vhodné naplnit všechny sklenice (zejména při slavnostních příležitostech) a poté pozvednout k přípitku (do 2/3 naplněné sklenice) současně.

Uvolňování drátěného košíčku je pro šumivé víno typickým rituálem

Po uvolnění košíčku se zátka může dát do pohybu; foto Shutterstock

Co je sabráž

Sabráž (z franc. sabrage) – useknutí hrdla láhve šavlí – vznikl ve Francii v době Napoleona Bonaparte, a jeho vojáků). Později si sabráž osvojili v Rusku. Jde o show, vizuální efekt

Aby bylo možné sabráž realizovat, potřebujeme šavli a šumivé víno vychlazené na 4–5 °C. Drátěný košíček je nutné uvolnit. Láhev se při sabráži drží v předpažení (od těla, aby nedošlo ke zranění), v úhlu cca 45 ° (stejně jako u běžného otevírání). Rychlý švihem ostřím čepele po švu lahve směrem k prstenci u hrdla láhve lze dosáhnout čistého odseknutí ústí lahve a hned je možné víno nalévat do sklenic. Při nesprávném postupu a neopatrnosti se však nedá vyloučit riziko zranění.

Odšpuntováno sabráží

Korek a střep hrdla po sabráži; foto Shutterstock

K čemu se šumivá vína hodí

Šumivá vína můžeme servírovat k mnoha pokrmům a lze je podávat k celému menu od aperitivu až po dezerty.
Champagne jsou vhodným doplňkem k čerstvým ústřicím, kaviáru a dalším mořským plodům.

Šumivá vína se hodí také k vyzrálým sýrům např. Comté. Italská prosecca je zvykem jen tak popíjet pro osvěžení s malými sousty a také k dezertům z ovoce – např. k jablkovému koláči. Alsaské crémanty jsou vhodným aperitivem a také v kombinaci s mořskými plody. Cava se doplňuje s malými tapas a také je vhodným aperitivem a alternativou champagne.

Také tuzemská šumivá vína v kategorii brut jsou vhodným doprovodem grilovaných a pečených ryb a také se mohou párovat se smaženým kaprem. Nasládlé sekty se harmonicky párují s dezerty, ovocnými koláči i drobným čajovým pečivem. Bez suchého šumivého vína si nelze představit carpaccio nebo gravlax z lososa s domácí bagetkou.

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

poučné

Tato věta nedává smysl – pokud oběma rukama držím lahev, jak jí zbavím zátky? 🙂
Při uvolňování korku držíme láhev jednou rukou shora v plátěném ubrousku či v utěrce a druhou rukou otáčíme láhví. „

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

14. 4. 2024

Jak upravit řezem broskvoň po jarní výsadbě

Nově zakoupenou broskvoň vysazujeme co nejdříve. Při výsadbě provedeme srovnávací řez koruny, aby nadzemní část rostliny odpovídala kořenové části.

zobrazit další rady a tipy
2
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x