Sušenky na Vánoce jsou tak trochu nošením dříví do lesa. Ale když je vytvoříme jako dárek na míru obdarovaného, bude cukroví zajímavější.
Podobně jako si někteří rok co rok zkoušejí nové recepty na vánoční cukroví, můžeme pro změnu zkusit přichystat i sušenky naslano.
Použijeme patentovou zavařovačku. Je praktická a dárek v ní vypadá opravdu pěkně.
V našem případě se suroviny vejdou do sklenice o objemu 1,5 l. Lehké, nadýchané suroviny jako třeba mouku, vždy trochu stlačíme, aby se do ní ostatní, o trochu těžší suroviny, zcela neponořily a hlavně, aby se do sklenice bezpečně vešly všechny složky. Suroviny se snažíme dávat do sklenice v takovém pořadí, aby vytvořily zajímavou barevnou kresbu.
Mouku vždy smícháme s pečicím práškem či se solí. Ořechy a čokoládu rozhodně není nutné drtit najemno, v sušenkách chutnají lépe větší kousky, které jsou při skusu znatelné. Současně můžeme do sklenice přidat také různé suroviny ze zahrady.
Sladká varianta se neobejde bez sušeného ovoce v podobě sušených švestek, jablek, borůvek či meruněk.
Ve slané variantě si můžeme vyhrát s kombinacemi různých druhů bylinek. Ve slaných krekrech vynikne například dobromysl, tymián, rozmarýn nebo provensálská či italská kořenicí směs. Stejně tak se zde dobře ujme mák, dýňová či lněná semínka.
Dárkové balení v tomto případě tvoří hlavně patentová sklenice, proto si dáme záležet na jejím výběru. Vzhled jednoznačně podpoříme zajímavě pojatou cedulko s vypsanými surovinami. Současně na ni dopíšeme složky, které je třeba při zadělávání těsta ještě přidat a poté cedulku uvážeme k hrdlu vánoční stuhou. Přidat ještě můžeme papírovou visačku se jménem obdarovaného.
Sladká varianta je jak stvořená hlavně pro mlsaly, kteří si úplně nehlídají kalorie. Samozřejmě můžeme snížit množství cukru na polovinu, pokud si obdarovaný příliš nepotrpí na sladké. Některé nepříliš dietologicky hodnotné suroviny lze vyměnit za lépe stravitelné a zdravější.
Například bílou hladkou mouku nahradíme celozrnnou špaldovou. Bílou čokoládu zase hořkou s vysokým obsahem kakaa, která bude mít o dost nižší glykemický index. Méně tučnou alternativou vlašských ořechů budou zase mandle a přidat můžeme chia či lněná semínka v množství 100 g.
Pokud víme, že si obdarovaný hlídá obsah cukru v pečivu, rovnou ho nahradíme sušeným ovocem.
Suroviny do sklenice:
Suroviny, které je potřeba při pečení přidat:
Výroba sladké i slané verze je jednoduchá. Spočívá pouze ve vysypání připravených surovin do misky a v promíchání s mokrými surovinami, které přidáme dodatečně. V případě sladké varianty se tedy přidává 170 g másla, které je dobré předem rozehřát a nechat mírně vychladnout. Těsto je v tomto případě opravdu hodně hutné, ale tato konzistence je naprosto v pořádku. Sušenky by se jinak totiž roztekly.
Stejně tak ve slané variantně je lepší dobré máslo předem rozpustit. Pokud by bylo těsto příliš hutné, přidáme několik lžic studené vody. U obou variant lze těsto dávat na pečicí papír lžící a jen tak nahrubo z nich vytvarovat hrudky nebo kruhový tvar sušenek.
Pomoci si lze také formičkami na vykrajování, které se vyplní těstem a opatrně se vyjmou.
Sušenky klademe na plech v dostatečné vzdálenosti. Při pečení dosti nabydou. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C do zlatavé barvy .
Suroviny do sklenice:
Suroviny, které je potřeba při pečení přidat:
Foto autorka
Poměrně velkému zimnímu nedostatku světla, které je důležitým růstovým a vývojovým faktorem pro řadu pokojových rostlin, přizpůsobíme především zálivku.