Vánoční dárek – ingredience na sušenky ve sklenici

15. 12. 2022

Sušenky na Vánoce jsou tak trochu nošením dříví do lesa. Ale když je vytvoříme jako dárek na míru obdarovaného, bude cukroví zajímavější.

Podobně jako si někteří rok co rok zkoušejí nové recepty na vánoční cukroví, můžeme pro změnu zkusit přichystat i sušenky naslano.

Originální vánoční dárek

Sklenice na vánoční sušenky opatřená visačkou se soupisem surovin potěší hlavně milovníky svátečního pečení

Sušenky – dárek krok za krokem

Použijeme patentovou zavařovačku.  Je praktická a dárek v ní vypadá opravdu pěkně.

V našem případě se suroviny vejdou do sklenice o objemu 1,5 l. Lehké, nadýchané suroviny jako třeba mouku, vždy trochu stlačíme, aby se do ní ostatní, o trochu těžší suroviny, zcela neponořily a hlavně, aby se do sklenice bezpečně vešly všechny složky. Suroviny se snažíme dávat do sklenice v takovém pořadí, aby vytvořily zajímavou barevnou kresbu.

Mouku vždy smícháme s pečicím práškem či se solí. Ořechy a čokoládu rozhodně není nutné drtit najemno, v sušenkách chutnají lépe větší kousky, které jsou při skusu znatelné. Současně můžeme do sklenice přidat také různé suroviny ze zahrady.

Sladká varianta se neobejde bez sušeného ovoce v podobě sušených švestek, jablek, borůvek či meruněk.

Ve slané variantě si můžeme vyhrát s kombinacemi různých druhů bylinek. Ve slaných krekrech vynikne například dobromysl, tymián, rozmarýn nebo provensálská či italská kořenicí směs. Stejně tak se zde dobře ujme mák, dýňová či lněná semínka.

Dozdobení dárku

Dárkové balení v tomto případě tvoří hlavně patentová sklenice, proto si dáme záležet na jejím výběru.  Vzhled jednoznačně podpoříme zajímavě pojatou cedulko s vypsanými surovinami. Současně na ni dopíšeme složky, které je třeba při zadělávání těsta ještě přidat a poté cedulku uvážeme k hrdlu vánoční stuhou. Přidat ještě můžeme papírovou visačku se jménem obdarovaného.

 Visačka na skelnici se surovinami podtrhne originalitu dárku

Visačka se jménem obdarovaného podtrhne originalitu dárku

O trošku zdravější pečení

Sladká varianta je jak stvořená hlavně pro mlsaly, kteří si úplně nehlídají kalorie. Samozřejmě můžeme snížit množství cukru na polovinu, pokud si obdarovaný příliš nepotrpí na sladké. Některé nepříliš dietologicky hodnotné suroviny lze vyměnit za lépe stravitelné a zdravější.

Například bílou hladkou mouku nahradíme celozrnnou špaldovou. Bílou čokoládu zase hořkou s vysokým obsahem kakaa, která bude mít o dost nižší glykemický index. Méně tučnou alternativou vlašských ořechů budou zase mandle a přidat můžeme chia či lněná semínka v množství 100 g.

Pokud víme, že si obdarovaný hlídá obsah cukru v pečivu, rovnou ho nahradíme sušeným ovocem.

Sušenky nasladko  se dvěma druhy čokolády

Suroviny do sklenice:

  • 100 g krystalového cukru (pro méně sladkou variantu stačí 50 g)
  • 100 g třtinového cukru (pro méně sladkou variantu stačí 50 g)
  • 200 g hladké pšeničné mouky smíchané s 1 práškem do pečiva a špetkou soli
  • 100 g mírně nadrcených ovesných vloček
  • 100 g bílé čokolády
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů – možno vynechat
  • 100 g sušeného ovoce – brusinky, švestky, jablko

Suroviny, které je potřeba při pečení přidat:

  • 170 g másla
  • 2 vejce

 

Sušenky dáváme na plech dostatečně od sebe. Těsto hodně nabyde

Sušenky tvarujeme ručně nebo využijeme vykrajovátko na cukroví

Výroba sladké i slané verze je jednoduchá. Spočívá pouze ve vysypání připravených surovin do misky a v promíchání s mokrými surovinami, které přidáme dodatečně. V případě sladké varianty se tedy přidává 170 g másla, které je dobré předem rozehřát a nechat mírně vychladnout. Těsto je v tomto případě opravdu hodně hutné, ale tato konzistence je naprosto v pořádku. Sušenky by se jinak totiž roztekly.

Stejně tak ve slané variantně je lepší dobré máslo předem rozpustit. Pokud by bylo těsto příliš hutné, přidáme několik lžic studené vody. U obou variant lze těsto dávat na pečicí papír lžící a jen tak nahrubo z nich vytvarovat hrudky nebo kruhový tvar sušenek.

Pomoci si lze také formičkami na vykrajování, které se vyplní těstem a opatrně se vyjmou.

Sušenky klademe na plech v dostatečné vzdálenosti. Při pečení dosti nabydou. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C do zlatavé barvy .

Sušenky naslano bylinkami

Suroviny do sklenice:

  • 150 g hladké pšeničné mouky smíchané se 2 lžičkami soli a 1 práškem do pečiva
  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 50 g máku a lněného semínka
  • 4 kávové lžičky sušených bylinek

Suroviny, které je potřeba při pečení přidat:

  • 120 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • voda dle potřeby

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

19. 1. 2025

Také během ledna zaléváme pokojové květiny jen velmi málo

Poměrně velkému zimnímu nedostatku světla, které je důležitým růstovým a vývojovým faktorem pro řadu pokojových rostlin, přizpůsobíme především zálivku.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x