Jablečný koláč z ovesných vloček: svěží a rychle připravený
13. 8. 2021Rozumně sladký, ale především osvěžující ovocný koláč uspokojí i fandy zdravé výživy. Snadná příprava dává prostor i na varianty upravené podle naší chuti.
Množství surovin záleží na tom, jak velký dortík chceme vytvořit. Podle toho zvolíme i velikost misky či mísy.
Na menší misku potřebujeme:
Misku vyložíme potravinářskou fólií. Do menších misek si nalijeme jednotlivé druhy likérů, do kterých pak namáčíme piškoty.
Nutellu utřeme se změklým máslem, meruňkový kompot slijeme a šťávu také použijeme.
Pracujeme rychle, čím víc jsou piškoty změklé, tím hůř se krém roztírá.
Piškoty na první vrstvu namáčíme do peprmintového likéru a rychle skládáme do misky. Jakmile máme vrstvu naskládanou, potřeme piškoty krémem z nutelly.
Na rozetřený krém ještě přidáme slabší vrstvu rozmačkaných kompotovaných meruněk. Posypeme nasekanými ořechy a pokračujeme další vrstvou. Na ni použijeme meruňkovou šťávu, zbarví piškoty dooranžova, naneseme opět krém, meruňky a ořechy.
Následují piškoty namočené do griotky atd., až je miska vyskládaná po okraj. Zakryjeme fólií a misku uložíme do lednice, dopijeme nespotřebovaný alkohol a počkáme, až se dort rozleží. Před podáváním jej vyklopíme na tác a odstraníme folii. Povrch posypeme kokosem, čokoládovými hoblinkami nebo ořechy a podáváme.
Foto autorka
Zdroj Zahrádkář 4/2014
Správná sklizňová zralost nastává zpravidla při snadné odlučitelnosti stopky od větévky. Jsou však odrůdy u kterých to neplatí, potom se hodnotí ostatní znaky: barva jadérek, vybarvení slupky a i větší propad plodů za bezvětří.