
Jablečný koláč z ovesných vloček: svěží a rychle připravený
13. 8. 2021Rozumně sladký, ale především osvěžující ovocný koláč uspokojí i fandy zdravé výživy. Snadná příprava dává prostor i na varianty upravené podle naší chuti.
Cukrářské postupy některé z nás lákají k vyzkoušení podobně jako jiné oblasti domácího vaření a pečení. Nabízíme dva recepty na sladkosti ke kávě.
Ze surovin zpracujeme těsto a vyválíme tenkou placku. Rozkrájíme ji na malé čtverečky a ty navineme na plechové trubičky. Nemáme-li trubičky, pečeme 4 až 5 čtverečků naráz a po upečení je ihned natáčíme na vařečku; rychle tvrdnou a lámou se.
Mléko s pudinkem za stálého míchání svaříme a necháme vychladnout. Máslo ušleháme s cukrem a žloutkem, postupně zašleháme vychladlý pudink. Teplota másla a pudinku musí být stejná, jinak se krém srazí. Naplníme hotové trubičky a konce namočíme do čokolády.
Košíčky si upečeme do zásoby, upečené uložíme do uzavíratelné dózy na chladné místo. Plníme den před podáváním, těsto díky krému rychle změkne.
Zpracujeme těsto, uválíme z něj váleček a odkrajujeme stejně velké kousky podle velikosti formiček na košíčky. Upečené, trochu zchladlé lehkým poklepnutím vyndáme z formiček.
Margarín ušleháme s moučkovým cukrem a rumem do lehkého krému a košíčky naplníme. Ozdobíme kandovanou brusinkou a posypeme ozdobnými kuličkami.
Foto autorka
Zdroj Zahrádkář 12/2013
Doba zakořeňování přezimovaných hlíz begonií je přibližně 3 až 4 týdny. Výhodné je předklíčení na sucho při teplkotě 15-20 °C a ve tmě. Zhruba po týdnu se objeví na plošší straně malé puky. Hlízky opatrně očistíme od starých zbytků kořenů a vysadíme.