
Mákem ozvláštníme různé pokrmy. Makové pochoutky vytvoříme třeba i z palačinek. Zkusit lze také kombinace máku bílého a modrého a další tipy.
Palačinky jsou klasika, která se čas od času prostě snídat musí. Aby nebyly nudné, můžeme je zkusit s mákem. Do misky dáme trochu mléka, vejce, moučkový cukr, sůl, kypřicí prášek do pečiva, hladkou a makovou mouku. Pokud se rozhodneme pro bílou makovou mouku, budou mít palačinky mírně oříškovou chuť. Vařečkou nebo metličkou vymícháme hladké těsto. Necháme ho několik minut odstát a podle potřeby přilijeme zbývající mléko, aby těsto nebylo ani příliš husté ani příliš řídké.
Pánev potřeme olejem a dáme vždy naběračku těsta, které rovnoměrně rozlijeme a tenkou palačinku opečeme z obou stran.
Tvaroh smícháme s medem a dochutíme rybízovou šťávou. Hotové palačinky postupně natřeme tvarohovou náplní, posypeme rybízem a stočíme. Hotovou palačinku ještě můžeme vylepšit přelitím rozpuštěnou čokoládou.
Žloutky třeme s máslem a cukrem. Když se utvoří světlá pěna, je správný čas na přidání mletého máku. A potom pěkně zlehka vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků.
Hlubší plech o rozměrech 40×56 cm vyložíme papírem na pečení. Těsto na něj rozetřeme, uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C. Pečeme 40–45 minut.
Těsto necháme vychladnout a následně potřeme džemem, a vůbec s ním nešetříme. Když se džem trochu vsákne, nalijeme na povrch polevu vymíchanou ve vodní lázní z nalámané čokolády a másla. Necháme dobře ztuhnout, aby se makovník lépe krájel.
V roli tradiční třešničky na dortu použijeme před podáváním čerstvé ovoce, které moučník ještě zjemní a zpestří.
Vychladlé brambory nastrouháme najemno a bramborovou hmotu dáme do velké mísy spolu
s nakrájeným máslem, cukrem, vejcem, špetkou soli a moukou. Do mléka rozdrobíme droždí a aniž bychom čekali, až vzejde, přidáme ho do mísy k ostatnímu a vypracujeme těsto. To rozdělíme na dvě stejné části a každou rozválíme na pomoučněném válu do tvaru obdélníku.
Náplně si můžeme připravit ještě před vypracováním těsta. Do kastrolku nalijeme 120 ml horkého mléka a přisypte mletý bílý mák se 100 g cukru krupice. Podobně připravíme náplň z modrého máku.
Rebarboru očistíme, nakrájíme na kousky 1,5 cm velké a vložíme do hrnce s cukrem a citronovou šťávou. Na mírném ohni vařte 3–5 minut, pak rebarboru vyjmeme, necháme okapat a šťávu odložíme. Škrob umícháme se lžící studené vody, smícháme s odloženou šťávou a na mírném ohni vaříme do zhoustnutí. Přidáme rebarboru, zlehka zamícháme a necháme vychladnout.
Na jeden obdélník těsta natřeme náplň z bílého máku, na druhý z modrého máku a oba potom poklademe rebarboru. Následně každý zvlášť stočíme.
Hlubší plech vyložíme papírem na pečení a záviny na něm potřeme rozpuštěným máslem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme asi 35 minut dozlatova.
Zdroj: Maková kuchařka, nakladatelství Esence, 2017
Foto autorky
Týká se keřů kvetoucích na loňských výhonech, u nichž nesmíme proto dělat řez v období vegetačního klidu, neboť bychom odstranili ty části, na nichž se květy tvoří. Proto, pokud je u těchto keřů nutný, musíme řezat ihned po odkvětu.