Makové pochoutky: palačinky, makovník, závin

7. 9. 2022

Mákem ozvláštníme různé pokrmy. Makové pochoutky vytvoříme třeba i z palačinek. Zkusit lze také kombinace máku bílého a modrého a další tipy.

Rybízové palačinky z makového těsta

Palačinky z makové mouky

Makové palačinky jsou vítanou změnou

Na těsto pro zhruba 12 kusů:

  • 600–800 ml mléka
  • 3–4 vejce
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g makové mouky z modrého nebo bílého máku
  • 1 lžičku moučkového cukru
  • špetku soli

Na náplň:

  • jemný tvaroh
  • med
  • trochu čerstvé rybízové šťávy nebo sirupu, čerstvý nebo kompotovaný rybíz
  • na polití rozpuštěnou tmavou nebo bílou čokoládu

Palačinky jsou klasika, která se čas od času prostě snídat musí. Aby nebyly nudné, můžeme je zkusit s mákem. Do misky dáme trochu mléka, vejce, moučkový cukr, sůl, kypřicí prášek do pečiva, hladkou a makovou mouku. Pokud se rozhodneme pro bílou makovou mouku, budou mít palačinky mírně oříškovou chuť. Vařečkou nebo metličkou vymícháme hladké těsto. Necháme ho několik minut odstát a podle potřeby přilijeme zbývající mléko, aby těsto nebylo ani příliš husté ani příliš řídké.

Pánev potřeme olejem a dáme vždy naběračku těsta, které rovnoměrně rozlijeme a tenkou palačinku opečeme z obou stran.

Tvaroh smícháme s medem a dochutíme rybízovou šťávou. Hotové palačinky postupně natřeme tvarohovou náplní, posypeme rybízem a stočíme. Hotovou palačinku ještě můžeme vylepšit přelitím rozpuštěnou čokoládou.

Jemný makovník bez mouky

Na těsto pro šest porcí:

  • 9 vajec
  • 320 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 320 g mletého modrého máku
  • malinový džem na potření

Na polevu a ozdobení:

  • 150 g čokolády na vaření
  • 80 g másla
  • čerstvé drobné ovoce
Makové pochoutky

Makovník zdobený čerstvým ovocem

Žloutky třeme s máslem a cukrem. Když se utvoří světlá pěna, je správný čas na přidání mletého máku.  A potom pěkně zlehka vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků.

Hlubší plech o rozměrech 40×56 cm vyložíme papírem na pečení. Těsto na něj rozetřeme, uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C. Pečeme 40–45 minut.

Těsto necháme  vychladnout a následně potřeme džemem, a vůbec s ním nešetříme. Když se džem trochu vsákne, nalijeme na povrch polevu vymíchanou ve vodní lázní z nalámané čokolády a másla. Necháme dobře ztuhnout, aby se makovník lépe krájel.

V roli tradiční třešničky na dortu použijeme před podáváním čerstvé ovoce, které moučník ještě zjemní a zpestří.

Závin s rebarborou

makové pochoutky

Záviny se dvěma náplněmi: z bílého a modrého máku nebo z rebarbory

Těsto na dva štrúdly:

  • 300 g ve slupce vařených brambor
  • 50 g másla + trochu na potření
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce špetku soli
  • 180 g hladké mouky + trochu na poprášení válu
  • 180 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 2 lžíce mléka

na náplň makovou:

  • 240 ml mléka
  • 150 g mletého bílého máku
  • 200 g cukru krupice
  • 150 g modrého máku

a rebarborovou:

  • 700 g čerstvé rebarbory
  • 250 g krupicového cukru
  • šťávu z poloviny citronu
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu

Vychladlé brambory nastrouháme najemno a bramborovou hmotu dáme do velké mísy spolu
s nakrájeným máslem, cukrem, vejcem, špetkou soli a moukou. Do mléka rozdrobíme droždí a aniž bychom čekali, až vzejde, přidáme ho do mísy k ostatnímu a vypracujeme těsto. To rozdělíme na dvě stejné části a každou rozválíme na pomoučněném válu do tvaru obdélníku.

Náplně si můžeme připravit ještě před vypracováním těsta. Do kastrolku nalijeme 120 ml horkého mléka a přisypte mletý bílý mák se 100 g cukru krupice. Podobně připravíme náplň z modrého máku.

Rebarboru očistíme, nakrájíme na kousky 1,5 cm velké a vložíme do hrnce s cukrem a citronovou šťávou. Na mírném ohni vařte 3–5 minut, pak rebarboru vyjmeme, necháme okapat a šťávu odložíme. Škrob umícháme se lžící studené vody, smícháme s odloženou šťávou a na mírném ohni vaříme do zhoustnutí. Přidáme rebarboru, zlehka zamícháme a necháme vychladnout.

Na jeden obdélník těsta natřeme náplň z bílého máku, na druhý z modrého máku a oba potom poklademe rebarboru. Následně každý zvlášť stočíme.

Hlubší plech vyložíme  papírem na pečení a záviny na něm potřeme rozpuštěným máslem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme asi 35 minut dozlatova.

Zdroj: Maková kuchařka, nakladatelství Esence, 2017

Foto autorky

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

1. 10. 2022

Říjen v okrasné zahradě: ohnivý, žlutý, ideální pro výsadbu dřevin

Vysazujeme jak dřeviny s balem, tak po opadu listů i prostokořenné. První půlka měsíce nás potěší barevností listí. Mráz a vítr podívanou ukončí.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x