Jsou šípková jablíčka jedovatá? Ochutnejte kandovaná

15. 9. 2019

Často se lidé domnívají, že okrasná jablíčka jsou jedovatá a nedají se jíst. Není tomu tak. Rod Malus – jabloň – má asi 50 druhů a stovky odrůd.

Téměř všechny plody okrasných odrůd (kultivarů) mají osobitou kořeněnou chuť, ale rozdílnou barvu, velikost a tvar.

Ať jsou to botanické nebo užitkové druhy či okrasné odrůdy jabloní, všechny plody jsou jedlé.

Ve starých kuchařkách jsou plody drobnoplodých odrůd jabloní uváděny jako šípková jablíčka. Šípková proto, že plody řady starých odrůd měla skutečně tvar a barvu šípků.

Šípková jablíčka se zavařovala celá. Zdobily se jimi dorty, cukrovinky. S oblibou je využívali cukráři.

Šípková jablíčka

Šípková jablíčka jsou jedlá

Kandovaná šípková jablíčka

  • 1 kg šípkových jablíček
  • 1 l vody
  • 2 kg krystalového cukru
  • moučkový cukr na obalení

Pro tento způsob zpracování vybereme zralá, ale ještě tvrdá, drobná jablíčka. Vykrojíme bubáky, ale stopky ponecháme. Neloupeme je a ponecháme i jádřinec, který je u drobných plodů nepatrný. Jablíčka propíchneme několikrát jehlou a omyjeme.

Potom svaříme cukr s vodou a přidáme jablíčka, která v cukerném roztoku 2–3 minuty povaříme. Pak hrnec odstavíme a necháme 24 hodin louhovat.

Kandovaná jablíčka vydrží 3–4 měsíce, ale zpravidla jen kratší dobu, neboť je sníme.

Nazítří jablka vyjmeme, roztok znovu povaříme, odpěníme a jablíčka do něj opět vložíme. Pak vaříme na mírném ohni 3–4 hodiny.

Jablíčka opatrně vyjmeme, obalíme v moučkovém cukru a dosušíme v sušičce nebo v poloteplé, polootevřené troubě. Používáme je ke zdobení dortů a cukroví.

Foto autor

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

15. 12. 2019

Studené pařeniště v prosinci: Zeminu vyměníme za suché listí

Koncem roku vybereme z pařeniště zeminu, kterou jsme používali během sezony pro pěstování rostlin. V zahradě ji můžeme použít k různým účelům. Část zeminy z lože pařeniště necháme promrznout.

zobrazit další rady a tipy