Jablečné kroužky, řezy s krémem a jablka v karamelu

13. 1. 2019

Říká se, že kdo jí jablka, nepotřebuje doktora, protože se mu nemoci z dáli vyhnou. Zdánlivě obyčejné jablko obsahuje velké množství minerálů, enzymy, vlákninu, pektin.

Jablka podporují krvetvorbu, působí jako prevence revmatických potíží a jsou vhodná i pro diabetiky. Obsahují 85 % vody. Přestože jsou sladká, nemají vysoký obsah cukru. Především však výborně chutnají a díky množství odrůd i rozmanitě. Různorodě je také můžeme využívat v kuchyni:

Jablečné kroužky

Jablečné kroužky v těstíčku

Jablečné kroužky

  • 100 ml bílého vína
  • 150 g hladké mouky
  • 5 jablek
  • 80 g moučkového cukru
  • špetka kypřicího prášku
  • 1 vejce
  • olej na smažení

Ušleháme víno s vajíčkem a cukrem. Přidáme mouku s kypřicím práškem a vzniklé těsto lehce promícháme.

Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme je na centimetr silné plátky. Namáčíme je do připraveného těstíčka a smažíme v horkém oleji.

Usmažené jablečné kroužky pokládáme na papírový ubrousek. Podáváme se zmrzlinou, se zakysanou smetanou nebo domácí zavařeninou.

Jablečné řezy s pudinkovým krémem

Jablečné řezy

Vynikající jablečné řezy s pudinkovým krémem, ořechy, skořicí, čokoládou…

Na těsto

  • 4 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 kypřicí prášek
  • 800 g jablek
  • cukr podle chuti
  • sekané ořechy
  • skořice
  • vanilkový cukr

Na krém

  • 500 ml mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • 2 zakysané smetany
  • 100 g cukru
  • strouhaná čokoláda
  • skořice

Pekáč s vyšším okrajem vyložíme pečicím papírem, rozložíme na něj oloupaná, nastrouhaná jablka smíchaná se skořicí ořechy a cukrem. Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, trochu šťávy vymačkáme.

Na těsto vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přilijeme horkou vodu, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozprostřeme na jablka a v horké troubě upečeme. Necháme vychladnout a upečený moučník překlopíme (obrátíme) jablky nahoru.

Z půl litru mléka a tří pudinkových prášků uvaříme hustý pudink, osladíme, množství cukru dáme podle chuti, jak máme rádi. Do téměř studeného pudinku vmícháme zakysané smetany a dobře umícháme. Vzniklý krém natřeme na moučník, uhladíme a posypeme nastrouhanou čokoládou a skořicí. Necháme několik hodin rozležet.

Jablka dušená v karamelu

Jablka máčená v karamelu

Jablka dušená v karamelu

Jsou pikantní přílohou k pečenému masu, k sladkým moučníkům, na zdobení zmrzlinových pohárů apod.

  • 200 g cukru
  • 4 lžíce vody
  • malá nakyslá jablíčka
  • plátky jablek

V litinovém kastrůlku si rozpustíme cukr pokropený vodou. Když je cukr tekutý a zezlátne, opatrně jej zalijeme několika lžícemi horké vody. Pracujeme opatrně, karamel je hodně vroucí a snadno se můžeme popálit. Za stálého míchání namáčíme malá jablíčka napíchnutá na špejli a klademe je na talíř potřený olejem. Pak do karamelu vložíme nakrájené plátky jablek a chvilku podusíme. Hotové také pokládáme na talíř potřený olejem, aby se horký karamel nepřilepil k talíři.

Zbylý karamel použijeme na přelití zmrzliny, palačinek nebo jím osladíme jablečný čaj.

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

14. 4. 2024

Jak upravit řezem broskvoň po jarní výsadbě

Nově zakoupenou broskvoň vysazujeme co nejdříve. Při výsadbě provedeme srovnávací řez koruny, aby nadzemní část rostliny odpovídala kořenové části.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x