
Jablečný koláč z ovesných vloček: svěží a rychle připravený
13. 8. 2021Rozumně sladký, ale především osvěžující ovocný koláč uspokojí i fandy zdravé výživy. Snadná příprava dává prostor i na varianty upravené podle naší chuti.
Říká se, že kdo jí jablka, nepotřebuje doktora, protože se mu nemoci z dáli vyhnou. Zdánlivě obyčejné jablko obsahuje velké množství minerálů, enzymy, vlákninu, pektin.
Jablka podporují krvetvorbu, působí jako prevence revmatických potíží a jsou vhodná i pro diabetiky. Obsahují 85 % vody. Přestože jsou sladká, nemají vysoký obsah cukru. Především však výborně chutnají a díky množství odrůd i rozmanitě. Různorodě je také můžeme využívat v kuchyni:
Ušleháme víno s vajíčkem a cukrem. Přidáme mouku s kypřicím práškem a vzniklé těsto lehce promícháme.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme je na centimetr silné plátky. Namáčíme je do připraveného těstíčka a smažíme v horkém oleji.
Usmažené jablečné kroužky pokládáme na papírový ubrousek. Podáváme se zmrzlinou, se zakysanou smetanou nebo domácí zavařeninou.
Pekáč s vyšším okrajem vyložíme pečicím papírem, rozložíme na něj oloupaná, nastrouhaná jablka smíchaná se skořicí ořechy a cukrem. Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, trochu šťávy vymačkáme.
Na těsto vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přilijeme horkou vodu, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozprostřeme na jablka a v horké troubě upečeme. Necháme vychladnout a upečený moučník překlopíme (obrátíme) jablky nahoru.
Z půl litru mléka a tří pudinkových prášků uvaříme hustý pudink, osladíme, množství cukru dáme podle chuti, jak máme rádi. Do téměř studeného pudinku vmícháme zakysané smetany a dobře umícháme. Vzniklý krém natřeme na moučník, uhladíme a posypeme nastrouhanou čokoládou a skořicí. Necháme několik hodin rozležet.
Jsou pikantní přílohou k pečenému masu, k sladkým moučníkům, na zdobení zmrzlinových pohárů apod.
V litinovém kastrůlku si rozpustíme cukr pokropený vodou. Když je cukr tekutý a zezlátne, opatrně jej zalijeme několika lžícemi horké vody. Pracujeme opatrně, karamel je hodně vroucí a snadno se můžeme popálit. Za stálého míchání namáčíme malá jablíčka napíchnutá na špejli a klademe je na talíř potřený olejem. Pak do karamelu vložíme nakrájené plátky jablek a chvilku podusíme. Hotové také pokládáme na talíř potřený olejem, aby se horký karamel nepřilepil k talíři.
Zbylý karamel použijeme na přelití zmrzliny, palačinek nebo jím osladíme jablečný čaj.
Foto autorka
Klíčící rostliny potřebují optimální podmínky, aby se zdárně vyvíjely. Připomeňme, že jde hlavně o substrát bez patogenů, dostatek světla, odpovídající teplotu a po vzejití rovněž o vzdušnost prostředí.