Jablečný koláč z ovesných vloček: svěží a rychle připravený
13. 8. 2021Rozumně sladký, ale především osvěžující ovocný koláč uspokojí i fandy zdravé výživy. Snadná příprava dává prostor i na varianty upravené podle naší chuti.
Říká se, že kdo jí jablka, nepotřebuje doktora, protože se mu nemoci z dáli vyhnou. Zdánlivě obyčejné jablko obsahuje velké množství minerálů, enzymy, vlákninu, pektin.
Jablka podporují krvetvorbu, působí jako prevence revmatických potíží a jsou vhodná i pro diabetiky. Obsahují 85 % vody. Přestože jsou sladká, nemají vysoký obsah cukru. Především však výborně chutnají a díky množství odrůd i rozmanitě. Různorodě je také můžeme využívat v kuchyni:
Ušleháme víno s vajíčkem a cukrem. Přidáme mouku s kypřicím práškem a vzniklé těsto lehce promícháme.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme je na centimetr silné plátky. Namáčíme je do připraveného těstíčka a smažíme v horkém oleji.
Usmažené jablečné kroužky pokládáme na papírový ubrousek. Podáváme se zmrzlinou, se zakysanou smetanou nebo domácí zavařeninou.
Pekáč s vyšším okrajem vyložíme pečicím papírem, rozložíme na něj oloupaná, nastrouhaná jablka smíchaná se skořicí ořechy a cukrem. Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, trochu šťávy vymačkáme.
Na těsto vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přilijeme horkou vodu, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozprostřeme na jablka a v horké troubě upečeme. Necháme vychladnout a upečený moučník překlopíme (obrátíme) jablky nahoru.
Z půl litru mléka a tří pudinkových prášků uvaříme hustý pudink, osladíme, množství cukru dáme podle chuti, jak máme rádi. Do téměř studeného pudinku vmícháme zakysané smetany a dobře umícháme. Vzniklý krém natřeme na moučník, uhladíme a posypeme nastrouhanou čokoládou a skořicí. Necháme několik hodin rozležet.
Jsou pikantní přílohou k pečenému masu, k sladkým moučníkům, na zdobení zmrzlinových pohárů apod.
V litinovém kastrůlku si rozpustíme cukr pokropený vodou. Když je cukr tekutý a zezlátne, opatrně jej zalijeme několika lžícemi horké vody. Pracujeme opatrně, karamel je hodně vroucí a snadno se můžeme popálit. Za stálého míchání namáčíme malá jablíčka napíchnutá na špejli a klademe je na talíř potřený olejem. Pak do karamelu vložíme nakrájené plátky jablek a chvilku podusíme. Hotové také pokládáme na talíř potřený olejem, aby se horký karamel nepřilepil k talíři.
Zbylý karamel použijeme na přelití zmrzliny, palačinek nebo jím osladíme jablečný čaj.
Foto autorka
Podzim využijeme pro množení zejména takových druhů trvalek, které kvetou na jaře či počátkem léta. Vysadíme je poté tak, aby stihly zakořenit.