Jablečné kroužky, řezy s krémem a jablka v karamelu

13. 1. 2019

Říká se, že kdo jí jablka, nepotřebuje doktora, protože se mu nemoci z dáli vyhnou. Zdánlivě obyčejné jablko obsahuje velké množství minerálů, enzymy, vlákninu, pektin.

Jablka podporují krvetvorbu, působí jako prevence revmatických potíží a jsou vhodná i pro diabetiky. Obsahují 85 % vody. Přestože jsou sladká, nemají vysoký obsah cukru. Především však výborně chutnají a díky množství odrůd i rozmanitě. Různorodě je také můžeme využívat v kuchyni:

Jablečné kroužky

Jablečné kroužky v těstíčku

Jablečné kroužky

  • 100 ml bílého vína
  • 150 g hladké mouky
  • 5 jablek
  • 80 g moučkového cukru
  • špetka kypřicího prášku
  • 1 vejce
  • olej na smažení

Ušleháme víno s vajíčkem a cukrem. Přidáme mouku s kypřicím práškem a vzniklé těsto lehce promícháme.

Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme je na centimetr silné plátky. Namáčíme je do připraveného těstíčka a smažíme v horkém oleji.

Usmažené jablečné kroužky pokládáme na papírový ubrousek. Podáváme se zmrzlinou, se zakysanou smetanou nebo domácí zavařeninou.

Jablečné řezy s pudinkovým krémem

Jablečné řezy

Vynikající jablečné řezy s pudinkovým krémem, ořechy, skořicí, čokoládou…

Na těsto

  • 4 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 kypřicí prášek
  • 800 g jablek
  • cukr podle chuti
  • sekané ořechy
  • skořice
  • vanilkový cukr

Na krém

  • 500 ml mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • 2 zakysané smetany
  • 100 g cukru
  • strouhaná čokoláda
  • skořice

Pekáč s vyšším okrajem vyložíme pečicím papírem, rozložíme na něj oloupaná, nastrouhaná jablka smíchaná se skořicí ořechy a cukrem. Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, trochu šťávy vymačkáme.

Na těsto vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přilijeme horkou vodu, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozprostřeme na jablka a v horké troubě upečeme. Necháme vychladnout a upečený moučník překlopíme (obrátíme) jablky nahoru.

Z půl litru mléka a tří pudinkových prášků uvaříme hustý pudink, osladíme, množství cukru dáme podle chuti, jak máme rádi. Do téměř studeného pudinku vmícháme zakysané smetany a dobře umícháme. Vzniklý krém natřeme na moučník, uhladíme a posypeme nastrouhanou čokoládou a skořicí. Necháme několik hodin rozležet.

Jablka dušená v karamelu

Jablka máčená v karamelu

Jablka dušená v karamelu

Jsou pikantní přílohou k pečenému masu, k sladkým moučníkům, na zdobení zmrzlinových pohárů apod.

  • 200 g cukru
  • 4 lžíce vody
  • malá nakyslá jablíčka
  • plátky jablek

V litinovém kastrůlku si rozpustíme cukr pokropený vodou. Když je cukr tekutý a zezlátne, opatrně jej zalijeme několika lžícemi horké vody. Pracujeme opatrně, karamel je hodně vroucí a snadno se můžeme popálit. Za stálého míchání namáčíme malá jablíčka napíchnutá na špejli a klademe je na talíř potřený olejem. Pak do karamelu vložíme nakrájené plátky jablek a chvilku podusíme. Hotové také pokládáme na talíř potřený olejem, aby se horký karamel nepřilepil k talíři.

Zbylý karamel použijeme na přelití zmrzliny, palačinek nebo jím osladíme jablečný čaj.

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x