
Opilý dort z Podolí připravený za studena z piškotů a likérů
21. 4. 2019Množství surovin záleží na tom, jak velký dortík chceme vytvořit. Podle toho zvolíme i velikost misky či mísy.
Pozoruhodný cukrářský kousek má být lehký a nadýchaný jako tanec ruské baleríny Anny Pavlovny, k jejíž poctě údajně vznikl a byl pojmenován.
V Austrálii a na Novém Zélandu, v zemích, které Anna Pavlovna navštívila ve dvacátých letech minulého století, se prý přou, kdo vymyslel tento dort dříve. Pečou jej při všech svátcích a slavnostních příležitostech. Postupně si získal oblibu skoro po celém světě.
Pavlova je velká pusinka z bílkového sněhu, ozdobená ušlehanou smetanou nebo krémem z maskarpone. Na vrchu je obložena ovocem, které by mělo být kyselejší a výraznější chuti, aby vyrovnalo sladkou chuť bílků s cukrem. V Česku známe bílkové pečivo i pod francouzským názvem bezé čili pusinka.
na ozdobu
Opatrně oddělíme žloutky od bílků. Vajíčka by neměla být příliš vychlazená, nejlépe se bílky vyšlehají, mají-li pokojovou teplotu. Bílky dáme do hlubší misky a elektrickým šlehačem, (ze začátku šleháme pomaleji), bílky vyšleháme. Během šlehání postupně přidáváme cukr a šleháme, až se cukr rozpustí. Ke konci přidáme do bílkového sněhu škrobovou moučku a ocet.
Troubu předehřejeme na 150 °C, při vložení pečiva snížíme teplotu na 120 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem a naneseme na něj bílkovou hmotu. Je několik možností, jak ušlehané bílky na plechu vytvarovat:
Sladká pusinka z bílkového sněhu použitá jako dortový korpus: naplněná šlehačkou či krémem a odzobená ovocem
Větší pusinku pečeme asi hodinu, menší 45 minut. Vně má být křupavá, uvnitř vláčná. |
Dobu pečení i teplotu uvádím orientačně; mohou se lišit podle vlastností trouby:
Zdobíme smetanou a ovocem až těsně před podáváním, aby bezé nezměklo. Smetanu sladíme minimálně, stačí trocha vanilkového cukru, bílkový základ je sladký až dost.
Foto autorka
Zdroj Zahrádkář 8/2013
Příprava pelargonií na příchod zimy a na stěhování pod střechu začíná kontrolou. Rostliny musí být zdravé bez chorob, plísní a škůdců. Je lepší rostliny preventivně ošetřit chemickými přípravky, než přehlédnout jedinou mšici.