Dort Pavlova: velká bílková pusinka s ovocem a šlehačkou

11. 8. 2018

Pozoruhodný cukrářský kousek  má být lehký a nadýchaný jako tanec ruské baleríny Anny Pavlovny, k jejíž poctě údajně vznikl a byl pojmenován.

V Austrálii a na Novém Zélandu, v zemích, které Anna Pavlovna navštívila ve dvacátých letech minulého století, se prý přou, kdo vymyslel tento dort dříve. Pečou jej při všech svátcích a slavnostních příležitostech. Postupně si získal oblibu skoro po celém světě.

Pavlova je velká pusinka z bílkového sněhu, ozdobená ušlehanou smetanou nebo krémem z maskarpone. Na vrchu  je obložena ovocem, které by mělo být kyselejší a výraznější chuti, aby vyrovnalo sladkou chuť bílků s cukrem. V Česku známe bílkové pečivo i pod francouzským názvem bezé čili pusinka.

Pavlova na bílkovém bezé

Kompaktní sněhové bezé se šlehačkou a ovocem

  • 3 bílky
  • 175 g cukru krupice
  • 1 lžíce vinného octa, může být i citronová šťáva
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • špetka soli

na ozdobu

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • maliny, kiwi, jahody rybíz, listy máty…

Opatrně oddělíme žloutky od bílků. Vajíčka by neměla být příliš vychlazená, nejlépe se bílky vyšlehají, mají-li pokojovou teplotu. Bílky dáme do hlubší misky a elektrickým šlehačem, (ze začátku šleháme pomaleji), bílky vyšleháme. Během šlehání postupně přidáváme cukr a šleháme, až se cukr rozpustí. Ke konci přidáme do bílkového sněhu škrobovou moučku a ocet.

Troubu předehřejeme na 150 °C, při vložení pečiva snížíme teplotu na 120 °C.

Plech vyložíme pečicím papírem a naneseme na něj bílkovou hmotu. Je několik možností, jak ušlehané bílky na plechu vytvarovat:

  • Sníh naneseme ve tvaru kola. Můžeme si jej předkreslit, ale pak papír obrátíme, jinak se barva otiskne na bílky. Na okraje přidáme bílkovou hmotu, aby vznikl miskovitý střed.
  • Další možnost – navrstvíme bílky do výšky, tím vytvoříme kulatou a vysokou pusinku.
  • Nebo vytvoříme stejnoměrně vysoké kolo, které po upečení rozřízneme jako dortový korpus a naplníme.
  • Dobře vypadají i menší pusinky. Pro každého hosta upečeme mini bezé a nazdobíme ho.
Sněhový dort Pavlova s jahodami a kiwi

Sladká pusinka z bílkového sněhu  použitá jako dortový korpus: naplněná šlehačkou či krémem a odzobená ovocem

Větší pusinku pečeme asi hodinu, menší 45 minut. Vně má být křupavá, uvnitř vláčná.

Dobu pečení i teplotu uvádím orientačně; mohou se lišit podle vlastností trouby:

Zdobíme smetanou a ovocem až těsně před podáváním, aby  bezé nezměklo. Smetanu sladíme minimálně, stačí trocha vanilkového cukru, bílkový základ je sladký až dost.

Foto autorka

Zdroj Zahrádkář 8/2013

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 7. 2022

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x