Dort Pavlova: velká bílková pusinka s ovocem a šlehačkou

11. 8. 2018

Pozoruhodný cukrářský kousek  má být lehký a nadýchaný jako tanec ruské baleríny Anny Pavlovny, k jejíž poctě údajně vznikl a byl pojmenován.

V Austrálii a na Novém Zélandu, v zemích, které Anna Pavlovna navštívila ve dvacátých letech minulého století, se prý přou, kdo vymyslel tento dort dříve. Pečou jej při všech svátcích a slavnostních příležitostech. Postupně si získal oblibu skoro po celém světě.

Pavlova je velká pusinka z bílkového sněhu, ozdobená ušlehanou smetanou nebo krémem z maskarpone. Na vrchu  je obložena ovocem, které by mělo být kyselejší a výraznější chuti, aby vyrovnalo sladkou chuť bílků s cukrem. V Česku známe bílkové pečivo i pod francouzským názvem bezé čili pusinka.

Pavlova na bílkovém bezé

Kompaktní sněhové bezé se šlehačkou a ovocem

  • 3 bílky
  • 175 g cukru krupice
  • 1 lžíce vinného octa, může být i citronová šťáva
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • špetka soli

na ozdobu

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • maliny, kiwi, jahody rybíz, listy máty…

Opatrně oddělíme žloutky od bílků. Vajíčka by neměla být příliš vychlazená, nejlépe se bílky vyšlehají, mají-li pokojovou teplotu. Bílky dáme do hlubší misky a elektrickým šlehačem, (ze začátku šleháme pomaleji), bílky vyšleháme. Během šlehání postupně přidáváme cukr a šleháme, až se cukr rozpustí. Ke konci přidáme do bílkového sněhu škrobovou moučku a ocet.

Troubu předehřejeme na 150 °C, při vložení pečiva snížíme teplotu na 120 °C.

Plech vyložíme pečicím papírem a naneseme na něj bílkovou hmotu. Je několik možností, jak ušlehané bílky na plechu vytvarovat:

  • Sníh naneseme ve tvaru kola. Můžeme si jej předkreslit, ale pak papír obrátíme, jinak se barva otiskne na bílky. Na okraje přidáme bílkovou hmotu, aby vznikl miskovitý střed.
  • Další možnost – navrstvíme bílky do výšky, tím vytvoříme kulatou a vysokou pusinku.
  • Nebo vytvoříme stejnoměrně vysoké kolo, které po upečení rozřízneme jako dortový korpus a naplníme.
  • Dobře vypadají i menší pusinky. Pro každého hosta upečeme mini bezé a nazdobíme ho.
Sněhový dort Pavlova s jahodami a kiwi

Sladká pusinka z bílkového sněhu  použitá jako dortový korpus: naplněná šlehačkou či krémem a odzobená ovocem

Větší pusinku pečeme asi hodinu, menší 45 minut. Vně má být křupavá, uvnitř vláčná.

Dobu pečení i teplotu uvádím orientačně; mohou se lišit podle vlastností trouby:

Zdobíme smetanou a ovocem až těsně před podáváním, aby  bezé nezměklo. Smetanu sladíme minimálně, stačí trocha vanilkového cukru, bílkový základ je sladký až dost.

Foto autorka

Zdroj Zahrádkář 8/2013

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

26. 5. 2024

Biologická ochrana rostlin bude čím dál tím užívanější

Problémem chemické ochrany proti škůdcům je možný výskyt zdraví škodlivých reziduí ve sklízených výpěstcích. Riziko roste zejména při nesprávném načasování nebo při nadměrné koncentraci preparátu. Stále významnějšími se proto stávají možnosti biologické ochrany rostlin.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x