Co umí vitamin C: Svědčí nervům, posiluje imunitu i hojení ran…

8. 1. 2021

Rostliny a mnozí živočichové dokážou syntetizovat kyselinu askorbovou, tedy vitamin C. Člověk tuto schopnost nemá. Céčko však potřebuje.

Nezbytný vitamin C proto musí jak některá zvířata, tak lidé získávat z rostlinné potravy. Mezi významné zdroje céčka patří ovoce a zelenina.

Čím vším céčko přispívá lidskému zdraví

Vitamin C, který patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě, má široké spektrum účinků na lidský organismus. Mnohé z nich stále čekají na podrobnější vědecké objasnění.

Vitamin C má význam při tvorbě mezibuněčné hmoty, proto je důležitý prakticky pro všechny tkáně a orgány, ale i pro hojení ran a zlomenin.

Červená paprika vyniká obsahem vitaminu C

Červená paprika má vysoký obsah vitaminu C, je i zdrojem vitaminu B6

Vitamin C se podílí na syntéze adrenalinu a protizápalových steroidů a na odbourávání cholesterolu v játrech. Tím přispívá k prevenci ateriosklerózy – onemocnění tepen

Účastní se syntézy imunoglobulinů, které jsou důležité pro imunitu organismu.

Vitamin C chrání proti virovým chorobám a má preventivní protirakovinné účinky, neboť potlačuje tvorbu karcinogenních látek, které vznikají v organismu. Jedná se např. o nitrosaminy, které vznikají

  • z dusičnanů v zažívacím traktu,
  • dále z derivátů tryptofanu, které se vyskytují ve zvýšeném množství u kuřáků,
  • ale také ze sterolů, které vznikají v pokožce vlivem nadměrného slunění.

Céčko podporuje vstřebávání železa z potravy. Vytváří vazby s těžkými kovy, napomáhá tedy například odstraňování olova, které se ukládá v centrálním nervovém systému.

Vitamin C se považuje za účinný antioxidant, který v organismu eliminuje škodlivé volné radikály.

Co se děje, když vitamin C chybí

Avitaminóza čili nedostatek vitaminu C způsobuje skorbut neboli kurděje. Jde o vážné zdravotní problémy organismu, které doprovázejí:

  • podkožní výrony,
  • krvácení z dásní,
  • poruchy krvetvorby,
  • celková sešlost aj.

Při dlouhodobém nedostatku tohoto vitaminu mohou zdravotní problémy končit smrtí.

U českých pacientů se kurděje prakticky nevyskytují. Naopak často na sobě můžeme pociťovat částečný deficit vitaminu C a to zejména v předjaří. Deficit se projevuje únavou, náchylností k infekcím a dalšími stavy organismu.

Správné dávkování

Množství vitaminu C, které člověk potřebuje, je individuální a závisí na řadě faktorů. Ovlivňuje ho například kouření: Kuřáci potřebují až dvojnásobné množství vitaminu C. Roli hraje rovněž stres, infekce, fyzická námaha a další okolnosti běžného lidského života. V takových situacích spotřebuje organismus více vitaminu C.

Také kysané zelí je pro lidský organismus výborným zdrojem vitaminu C

Kysané zelí dokáže relativně dlouho uchovat vitamin C

Doporučená denní dávka vitaminu C činí 80 mg.

Následující druhy zeleniny obvykle obsahují vitamin C v množství mg na 1 kg čerstvé hmoty:

červená paprika 1500
petrželová nať 1370
kapusta růžičková 1150
křen 1125
brokolice 1100
kapusta kadeřavá 1050
pažitka 664
špenát 510
zelí hlávkové červené 520
zelí hlávkové bílé 330
bulva celeru   85
salát hlávkový   80
mrkev   50

Poznámka: Množství vitaminů C ve vybraných druzích zeleniny se liší v závislosti na pěstebních podmínkách a dalších okolnostech. Proto jsou údaje v tabulce popsány jako obvyklá množství.

Zajímavým zdrojem vitaminu C je kysané zelí. V procesu kysání vzniká kyselina mléčná, díky které si zelí uchovává relativně dlouhou dobu vyšší hladinu vitaminu C.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

24. 4. 2024

Výsevní záhon pro venkovní předpěstování sazenic

Zejména v zeleninové zahradě je výhodné využívat menší volnou záhonovou plochu, na které si vypěstujeme sazeničky zeleniny. Kupované sazenice jsou mnohdy drahé a navíc nebývá k dispozici výběr odrůd podle našich představ.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x