Co umí vitamin C: Svědčí nervům, posiluje imunitu i hojení ran…

8. 1. 2021

Rostliny, ale i celá řada živočichů mají schopnost syntetizovat kyselinu askorbovou., tedy vitamin C. Mnoho dalších živočišných druhů včetně člověka však tuto schopnost nemá. Ale céčko potřeují.

Nezbytný vitamin C proto musí jak některá zvířata, tak lidé získávat z rostlinné potravy. Mezi významné zdroje céčka patří ovoce a zelenina.

Čím vším céčko přispívá lidskému zdraví

Vitamin C, který patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě, má široké spektrum účinků na lidský organismus. Mnohé z nich stále čekají na podrobnější vědecké objasnění.

Céčko má význam při tvorbě mezibuněčné hmoty, proto je důležité prakticky pro všechny tkáně a orgány, ale i pro hojení ran a zlomenin.

Červená paprika vyniká obsahem vitaminu C

Červená paprika má vysoký obsah vitaminu C, je i zdrojem vitaminu B6

Vitamin C se podílí na syntéze adrenalinu a protizápalových steroidů a na odbourávání cholesterolu v játrech. Tím přispívá k prevenci ateriosklerózy – onemocnění tepen

Účastní se syntézy imunoglobulinů, které jsou důležité pro imunitu organismu.

Vitamin C chrání proti virovým chorobám a má preventivní protirakovinné účinky, neboť potlačuje tvorbu karcinogenních látek, které vznikají v organismu. Jedná se např. o nitrosaminy, které vznikají

  • z dusičnanů v zažívacím traktu,
  • dále z derivátů tryptofanu, které se vyskytují ve zvýšeném množství u kuřáků,
  • ale také ze sterolů, které vznikají v pokožce vlivem nadměrného slunění.

Vitamin C podporuje vstřebávání železa z potravy. Vytváří vazby s těžkými kovy, napomáhá tedy například odstraňování olova, které se ukládá v centrálním nervovém systému.

Vitamin C se považuje za účinný antioxidant, který v organismu eliminuje škodlivé volné radikály.

Co se děje, když céčko chybí

Avitaminóza čili nedostatek vitaminu C způsobuje skorbut známý pod názvem kurděje. Jde o vážné zdravotní problémy organismu:

  • podkožní výrony,
  • krvácení z dásní,
  • poruchy krvetvorby,
  • celková sešlost aj.

Při dlouhodobém nedostatku tohoto vitaminu mohou zdravotní problémy končit smrtí.

U českých pacientů se kurděje prakticky nevyskytují, spíše dochází k částečnému deficitu vitaminu C a to především v předjaří. Deficit se projevuje únavou, náchylností k infekcím a dalšími stavy organismu.

Správné dávkování

Množství vitaminu C, které člověk potřebuje pro své zdárné fungování, je individuální a je závislé na celé řadě faktorů. Ovlivní ho například kouření, kuřáci potřebují až dvojnásobné množství vitaminu C.

Více vitaminu C ovšem spotřebuje také stres, infekce, fyzická námaha a další okolnosti běžného lidského života.

Také kysané zelí je pro lidský organismus výborným zdrojem vitaminu C

Kysané zelí dokáže relativně dlouho uchovat vitamin C

Doporučená denní dávka vitaminu C činí 80 mg.

Následující druhy zeleniny obvykle obsahují vitamin C v množství mg na 1 kg čerstvé hmoty:

červená paprika 1500
petrželová nať 1370
kapusta růžičková 1150
křen 1125
brokolice 1100
kapusta kadeřavá 1050
pažitka 664
špenát 510
zelí hlávkové červené 520
zelí hlávkové bílé 330
bulva celeru   85
salát hlávkový   80
mrkev   50

(Množství vitaminů C ve vybraných druzích zeleniny se však může lišit v závislosti na pěstebních podmínkách a dalších okolnostech.)

Zajímavým zdrojem vitaminu C je kysané zelí. V něm si vlivem kyseliny mléčné, která vzniká v procesu kysání, zelí uchovává relativně dlouhou dobu vyšší hladinu vitaminu C.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 7. 2022

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x