Hlávková čekanka: Vysejte ji do přelomu července a srpna
22. 7. 2021Čekanka má vegetační dobu okolo devadesáti dnů. V oblastech, ve kterých přicházejí větší mrazíky až koncem října, ji lze vysévat ještě do poloviny prázdnin.
Čekankový salát zlepšuje metabolismus i díky obsahu vlákniny. Zbavuje člověka látek, které tělu neprospívají, upravuje hladinu cholesterolu.
Nejen díky obsahu vlákniny jsou čekankové puky vynikající surovinou pro salát. Dají se i zapékat nebo použít na polévku. Při nákupu čekankových puků dáme hlavně pozor, abychom nevybrali ty s nazelenalými konci listů. Byly by hořké.
Doma skladujeme čekanku také ve tmě a chladu. Jinak by puky zelenaly, hořkly a ztrácely křehkost, šťavnatost a jemnou pikantní chuť. Puky se do Česka dovážejí hlavně z Belgie a Francie, šikovní pěstitelé je však zvládnou vypěstovat sami.
Jednotlivé listy čekanky oddělíme od středového košťálu, natrháme je nebo pokrájíme na menší kousky.
Vyzrálá jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Smícháme s čekankovými listy a zalijeme zálivkou. Tu připravíme smícháním jogurtu, majonézy, medu a skořice. Necháme v chladu chvíli rozležet. Podáváme samostatně s tmavým pečivem.
Foto autorka
Zdroj časopis Zahrádkář
I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.