Jarní Itálie v Čechách: risotto s medvědím česnekem

11. 3. 2022

Kdo by odolal nabídce na jemné risotto s medvědím česnekem podpořené křehkostí mladého hrášku pro jarní variantu oběda?

Toto jídlo určitě potěší  a velmi dobře naladí i náročnější gurmány. S realizací bychom neměli příliš dlouho otálet, protože sezona medvědího česneku je na rozdíl od života mraženého hrášku proklatě krátká. Můžeme tedy spojit zdravé s chutným.

Nejdříve se vydáme do blízkého lesa, a pokud budeme mít štěstí, nasbíráme pár listů medvědího česneku. Pak se odměníme neodolatelnou chutí a vůní risotta, které zvládne každý.

Risotto s medvědím česnekem a parmazánem

Lahodné a jemné risotto s medvědím česnekem

Na risotto pro dvě osoby potřebujeme

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 šalotku nebo malou cibuli
  • 100 ml bílého vína
  • 250 g rizotové rýže (arborio či carnaroli)
  • 750 ml horkého zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 100 g medvědího česneku
  • 200 g mladého vyloupaného hrášku (mraženého)
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 lžíci másla

Postup

Ve větší pánvi opečeme na rozehřátém oleji jemně pokrájenou cibuli, aby změkla. Pozor, aby nám nezhnědla! Poté přidáme rýži a za stálého míchání vařečkou ji zlehka orestujte. Jakmile by začalo hrozit připálení, podlijeme vínem a stále mícháme, dokud se všechno víno neodpaří a nevsákne do rýže.

Přilijeme jednu velkou naběračku vývaru a dál pokračujeme v míchání na mírném plameni, dokud je v pánvi vidět tekutina. Poté přilijeme další naběračku vývaru a stejným způsobem pokračujeme dál, dokud nespotřebujeme vývar a rýže nezměkne na skus. Trvá to asi 15 minut. Jestliže spotřebujeme všechen vývar a rýže není stále dost měkká, můžeme namísto něj přilít trochu horké vody.

Medvědí česnek opereme pod tekoucí vodou, několikrát překrojíme a přidáme k téměř hotovému rizotu. Vše promícháme a necháme listy teplem zatáhnout a změknout. Odstavíme.

Medvědí česnek nemá rád dlouhé vaření. Ztrácí tím svou úžasnou chuť.

Vmícháme máslo na zjemnění, dvě lžíce parmazánu a rozmrazený hrášek. Dochutíme solí a pepřem. Už v žádném případě nevaříme, jinak risotto přijde o své  krémové kouzlo.

Ihned podáváme. Na ozdobu použijeme hoblinky parmazánu, které jídlu dodají ten správný šmrnc.

Dobrou chuť!

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

20. 4. 2024

Včelí pastva na zahradě: Jak rizikový je postřik chemií

Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x