Pikantní hlávkový salát s jahodami, zálivkou a pepřem

13. 6. 2019

Hlávkový salát patří k zelenině, kterou lze upravit mnoha způsoby a ochutit až nekonečným množstvím kombinací přísad.

K salátu můžeme přidávat jiné druhy zeleniny, ovoce, vajíčka, kuřecí či rybí maso, sýry… Ochucujeme majonézami, zakysanou smetanou, bylinkovými octy a oleji, bylinkami. V červnu se k vyzkoušení nabízejí čerstvé jahody.

Salát s jahodami

Pikantni hlávkový salát s jahodami

Pro 4 osoby

  • 2 menší saláty
  • 200 g jahod
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vína
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 čajová lžička čerstvě drceného pepře
  • sůl
  • 1 lžíce citronu
  • 1 lžíce přírodního cukru

Oprané saláty osušíme, rozebereme a rozdělíme na čtyři talíře.

Smícháním oleje, vína, soli, cukru a citronové šťávy vytvoříme zálivku. Přidáme ji do zakysané smetany, kterou jsme ochutili majonézou. Vše dobře promícháme a rozdělíme na připravené porce salátu.

Dobře vyzrálé jahody nakrájíme na menší kousky nebo plátky a rozložíme je na salát. Posypeme rozdrceným pepřem čtyř barev. Podáváme s opečeným toustovým chlebem.

Foto autorka

Zdroj Zahrádkář 6/2014

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

27. 3. 2025

Tři čtyři týdny trvá, než na jaře zakoření hlízy begonií

Doba zakořeňování přezimovaných hlíz begonií je přibližně 3 až 4 týdny. Výhodné je předklíčení na sucho při teplkotě 15-20 °C a ve tmě. Zhruba po týdnu se objeví na plošší straně malé puky. Hlízky opatrně očistíme od starých zbytků kořenů a vysadíme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x