Tvarohové jahodové knedlíky se strouhankou, šodó s jahodami
7. 6. 2022Jahodové knedlíky z tvarohu a se strouhankou autorka prvně ochutnala v dívčím věku na dožínkové slavnosti. Recept pak postupně vylepšovala.
Hlávkový salát patří k zelenině, kterou lze upravit mnoha způsoby a ochutit až nekonečným množstvím kombinací přísad.
K salátu můžeme přidávat jiné druhy zeleniny, ovoce, vajíčka, kuřecí či rybí maso, sýry… Ochucujeme majonézami, zakysanou smetanou, bylinkovými octy a oleji, bylinkami. V červnu se k vyzkoušení nabízejí čerstvé jahody.
Pro 4 osoby
Oprané saláty osušíme, rozebereme a rozdělíme na čtyři talíře.
Smícháním oleje, vína, soli, cukru a citronové šťávy vytvoříme zálivku. Přidáme ji do zakysané smetany, kterou jsme ochutili majonézou. Vše dobře promícháme a rozdělíme na připravené porce salátu.
Dobře vyzrálé jahody nakrájíme na menší kousky nebo plátky a rozložíme je na salát. Posypeme rozdrceným pepřem čtyř barev. Podáváme s opečeným toustovým chlebem.
Foto autorka
Zdroj Zahrádkář 6/2014
Podzim využijeme pro množení zejména takových druhů trvalek, které kvetou na jaře či počátkem léta. Vysadíme je poté tak, aby stihly zakořenit.