Letní dobroty z nových brambor a zeleniny ze zahrady
23. 7. 2022Trojice receptů na pokrmy z nových brambor má společné to, že nejméně dvě použité suroviny mohou pocházet ze zahrady.
Delikatesa, na kterou se těšíme každé léto. Nové brambory vítáme jako dobrotu po dlouhé době odříkání, kdy jsme museli vařit z těch loňských.
Nové nebo také rané brambory charakterizuje tenká, nedozrálá a loupající se slupka. Jsou jsou určeny k rychlé spotřebě. Mají jemnou chuť a jídlo z nich připravíme opravdu snadno. V létě je využijeme pro nejrůznější pokrmy. Výborně chutnají s různými druhy čerstvé zeleniny, bylinkami, smetanou. Dají se vařit, péct, zapékat, grilovat v nespočtu variant.
Navíc mají nové brambory jedno velké plus:
To však platí jen u čerstvě sklizených brambor. Postupně se vitaminy z hlíz ztrácejí, proto se snažíme si období nových brambor užít, co to jde.
Ideálně vaříme brambory se slupkou a dáváme je do vroucí vody. Tím totiž zachováme většinu vitaminů.
Neměli bychom zapomenout, že z nových brambor nám nepůjdou uvařit knedlíky, šlejšky, placky a jiná moučná jídla. Ta si uvaříme na podzim, až budou brambory obsahovat více škrobu.
Při přípravě letních bramborových a zeleninových jídel nešetříme čerstvými bylinkami. Ty, které si pěstujeme a hýčkáme na zahrádce, jsou plné slunce, aromatických látek a silic. Jídlu dodají jedinečnou chuť a prospějí našemu zdraví. Následující tipy nabízíme k inspiraci:
Na dvoulitrový hrnec polévky budeme potřebovat:
Do vroucí vody nebo zeleninového vývaru dáme na menší kousky nakrájené brambory a opranou pohanku. Na másle osmažíme oloupané, nakrájené klouzky, osolíme je a lehce opepříme. Hned je přidáme do hrnce k bramborům. Postupně přidáme na malé kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a na slabé plátky nakrájený česnek.
Cuketu oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, spolu s majoránkou a celerovou natí přidáme do polévky. Vaříme už jen krátce, mladá zelenina je rychle vařená. Na závěr ještě vmícháme vajíčko a nasekanou plocholistou petržel. Bramboračku z letních brambor nemusíme zahušťovat jíškou. Hodně zeleniny, pohanka a houby vytvoří správnou hustotu a chuť letní polévky.
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vystydnout. Hlávkový salát rozebereme na jednotlivé listy, opereme je a osušíme. Několik listů dáme stranou, ostatní natrháme na kousky. Vařené brambory oloupeme a nakrájíme na úhledné kostičky. Vejce a krabí tyčky nakrájíme na menší kousky.
Brambory promícháme s natrhanými kousky salátu. Vmícháme nakrájené krevetové tyčky, vejce, estragon, sůl, zakápneme citronovou šťávou, zlehka promícháme a zalijeme majonézou smíchanou s dijonskou hořčicí. Mísu vyložíme salátovými listy, rozložíme na ně hotový bramborový salát. Ozdobíme citronem a lístky estragonu. Podáváme vychlazené s pečivem, nebo jako přílohu ke grilovanému masu.
Foto autorka a Shutterstock
Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.