Nové brambory na talíři: Proč se na ně těšit a jíst je čerstvé?

23. 7. 2022

Delikatesa, na kterou se těšíme každé léto. Nové brambory vítáme jako dobrotu po dlouhé době odříkání, kdy jsme museli vařit z těch loňských.

Nové nebo také rané brambory charakterizuje tenká, nedozrálá a loupající se slupka. Jsou jsou určeny k rychlé spotřebě. Mají jemnou chuť a jídlo z nich připravíme opravdu snadno. V létě je využijeme pro nejrůznější pokrmy. Výborně chutnají s různými druhy čerstvé zeleniny, bylinkami, smetanou. Dají se vařit, péct, zapékat, grilovat v nespočtu variant.

Rané či nové brambory mají nezaměnitelnou jemnou chuť

Rané brambory, očekávaná delikatesa léta

Nové brambory jsou zdravější

Navíc mají nové brambory jedno velké plus:

  • Nízkou kalorickou hodnotu.
  • Vysoký obsah vlákniny, vitaminu C, bílkovin,  sacharidů a minerálních látek.

To však platí jen u čerstvě sklizených brambor. Postupně se vitaminy z hlíz ztrácejí, proto se snažíme si období nových brambor užít, co to jde.

Jak využít nové brambory v domácím jídelníčku

Ideálně vaříme brambory se slupkou a dáváme je do vroucí vody. Tím totiž zachováme většinu vitaminů.

Neměli bychom zapomenout, že z nových brambor nám nepůjdou uvařit knedlíky, šlejšky, placky a jiná moučná jídla. Ta si uvaříme na podzim, až budou brambory obsahovat více škrobu.

Při přípravě letních bramborových a zeleninových jídel nešetříme čerstvými bylinkami. Ty, které si pěstujeme a hýčkáme na zahrádce, jsou plné slunce, aromatických látek a silic. Jídlu dodají jedinečnou chuť a prospějí našemu zdraví. Následující tipy nabízíme k inspiraci:

Bramboračka s mladými klouzky

Na dvoulitrový hrnec polévky budeme potřebovat:

  • zeleninový vývar
  • dvě hrsti čerstvých hub
  • 4 středně velké brambory
  • 2 lžíce pohanky
  • kořenovou zeleninu – mrkev, celer, petržel
  • polovinu mladé cukety
  • 2 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • libeček, majoránku, celerovou a petrželovou nať
Bramboračka z nových brambor, klouzku a pohanky

Suroviny na letní bramboračku s klouzky

Do vroucí vody nebo zeleninového vývaru dáme na menší kousky nakrájené brambory a opranou pohanku. Na másle osmažíme oloupané, nakrájené klouzky, osolíme je a lehce opepříme. Hned je přidáme do hrnce k bramborům. Postupně přidáme na malé kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a na slabé plátky nakrájený česnek.

Cuketu oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, spolu s majoránkou a celerovou natí přidáme do polévky. Vaříme už jen krátce, mladá zelenina je rychle vařená. Na závěr ještě vmícháme vajíčko a nasekanou plocholistou petržel. Bramboračku z letních brambor nemusíme zahušťovat jíškou. Hodně zeleniny, pohanka a houby vytvoří správnou hustotu a chuť letní polévky.

Letní bramborový salát

  • 500 g nových brambor
  • 1 hlávkový salát
  • 3 natvrdo vařená vejce
  • jedno balení krabích tyčinek
  • šťáva z jednoho citronu
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl
  • snítka francouzského estragonu

"<yoastmark

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vystydnout. Hlávkový salát rozebereme na jednotlivé listy, opereme je a osušíme. Několik listů dáme stranou, ostatní natrháme na kousky. Vařené brambory oloupeme a nakrájíme na úhledné kostičky. Vejce a krabí tyčky nakrájíme na menší kousky.

Brambory promícháme s natrhanými kousky salátu. Vmícháme nakrájené krevetové tyčky, vejce, estragon, sůl, zakápneme citronovou šťávou, zlehka promícháme a zalijeme majonézou smíchanou s dijonskou hořčicí. Mísu vyložíme salátovými listy, rozložíme na ně hotový bramborový salát. Ozdobíme citronem a lístky estragonu. Podáváme vychlazené s pečivem, nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

Foto autorka a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

20. 4. 2024

Včelí pastva na zahradě: Jak rizikový je postřik chemií

Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x