Muškátový oříšek: malé množství léčí, vetší naopak škodí

25. 5. 2024

Nejčastěji se muškátový oříšek používá do masitých jídel. Díky obsahu silic ale také pomáhá s trávením a jinými neduhy.

Muškátovník vonný

Muškátovník vonný (Myristica fragrans) z čeledi Myristicaceae je tropický strom dorůstající výšky 8–16 m. Dnes už se vyskytuje pouze pěstovaný. Drobné květy jsou podobné naší konvalince a také příjemně voní. Plodem je hladká bobule, okrově žlutá, podobná meruňce.

Dužnaté oplodí v době zralosti puká a obnažuje semeno pokryté chrupavčitým vláknitým dužnatým míškem rozděleným na 10–15 úzkých jasně červených proužků. Tento míšek se strhává a suší se. Když změní barvu na zlatavě žlutou, je prodáván pod názvem muškátový květ nebo tzv. macis.

muškátový květ

Usušený míšek

Vlastní semeno je ještě kryto tvrdým osemením, po jehož odstranění zbude vlastní jádro, které má síťovitou strukturu bělošedé barvy a je známé jako muškátový ořech o velikosti 2–3 cm.

Muškátový oříšek je exotické koření, které ozvláštní chuť každého jídla, ale využít ho můžeme nejen v kuchyni. Má totiž řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. Jen je nutné respektovat i nedobré účinky, pokud se to v množství konzumace přežene. Jeho chuť je velmi pikantní, lehce ostrá, sladce hořká. Chutě jsou rozličné, ovlivněné zejména obsahem silic.

Muškátovník roste ve vlhkých tropech v dobře odvodněných půdách a v oblastech, kde průměrné roční srážky dosahují kolem 2500 mm a celoroční průměrná teplota neklesá pod 26 °C.

Původ muškátovníku

Pochází z Moluckých ostrovů, ostrov Ambon a Banda. Do Středozemí se toto koření dostalo až v 6 stol., kdy se zásilka s muškátovým oříškem dostala do Konstantinopole pravděpodobně z Indie. Pak se následně začalo malé množství objevovat v Jižní Evropě.

Muškátovník vonný roste zejména v Indonesii

Muškátovník vonný s plody, Indonésie

Muškátovník objevil Vasca da Gamy konec 15 stol. na Dálný Východ. Poté byl arabský monopol převzat Portugalci. To trvalo až do 17 stol., kdy se monopolu zmocnili Holanďané. Koncem 18 stol. a počátkem 19 stol. se anglickému botaniku Christopheru Smithovi podařilo nasbírat desítky tisíc sazenic muškátovníku a převést je do dalších oblastí, Malajsie, Thajsko, Brazilie, Madagaskar, Zanzibar, Cejlon, Nová Guinea, kde se dodnes pěstují.

Přirozený výskyt muškátovníku je omezen na ostrovech v malém souostroví Moluky na východě Indonésie, odkud původně pochází a kde se dodnes sklízejí ty nejkvalitnější muškátové plody.

Používaná část rostliny

Muškátový oříšek tedy není oříškem, ale je to jádro plodu. Stejně jako muškátový květ je míšek, který odděluje jádro od dužniny.

V Indonésii se z dřevnaté kyselé dužniny připravuje marmeláda s muškátovým aroma.

plod muškátovníku

Puklé dužnaté oplodí s obnaženým semenem pokrytým dužnatým míškem

Droga je vhodná při bolestech břicha, nadýmání, nevolnosti, nedostatečném trávení, nespavosti, zástavě močení a zánětu slinivky břišní. Působí antibakteriálně a protizánětlivě, navozuje lepší spánek, příznivě působí na nervový systém, muškátový olej prospívá zaníceným dásním. Léčivé účinky má jak muškátový květ, tak i oříšek.

Muškátový oříšek v kuchyni

Podporuje chuť k jídlu a trávení. Možná právě proto se nejvíce používá do masitých pokrmů. Hodí se také do polévek, špenátu, bramborové kaše. Dále je využíván do směsí koření.

Koření zejména do masitých jídel

Muškátový oříšek je v kuchyni nenahraditelný

Ladí také s dalším kořením jako je pepř, bobkový list, nebo k cibuli či petrželi. Používá se i k ochucení sladkých jídel či při přípravě ledové kávy. Stačí dát do hotové kávy zmrzlinu a špetku nastrouhaného muškátového oříšku.

Muškátový oříšek pro zdraví

Léčivé účinky má zejména pro svůj obsah silic myristicinu a elemicinu.

  • Muškátový oříšek pomáhá proti nadýmání a současně zlepšuje trávení.
  • Účinné látky v muškátovém oříšku působí na hladké svalstvo, a proto lidé se srdeční slabostí či jinými srdečními poruchami, by se měli tomuto vzácnému koření vyhnout, případně se poradit o jeho užívání s lékařem.
  • Při nespavosti si připravíme nápoj z teplého mléka, do kterého přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Ten pomáhá udržet déle stabilní hladinu serotoninu a může pomoci k rychlejšímu usínání.
  • Při zanícených a krvácejících dásní potíráme místa olejem z muškátového oříšku. Stačí dát 1-2 kapky oleje na bolestivé místo.

Jaké množství už je moc

Při vysokých dávkách, to je nad 20 g,  již působí jako silná droga a vede k závažným zdravotním problémům. Při předávkování dochází k malátnosti, ospalosti, zmatenosti, někdy úzkosti. Celý stav je provázen silnou nevolností s následným zvracením, bolestí hlavy a někdy i se změnami v motorice.

Při hodně vysokých dávkách pak člověk může upadnout do hlubokého spánku, blouznění a v extrémní situaci by silná otrava mohla skončit smrtí. Předávkování je velmi nebezpečné a jeho příznaky odeznívají několik dní.

Muškátový oříšek i květ umí léčit, ale také škodit. Když ale budeme užívat muškátové koření s rozumem, může nám velmi prospět a to jak chuťově tak i zdravotně.

Zdroj: autor je botanik v hospitálu Kuks

Foto Shutterstock

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

17. 6. 2024

Zelený typ čekanky sejeme v červnu, podobně i čekanku pro kořeny a puky

Červený typ čekanky hlávkové se začíná vysévat dříve – již od poloviny dubna, zelený typ v červnu. S vyséváním končíme počátkem července. Čekanku pěstovanou pro zimní rychlení bělených puků můžeme vysévat ještě v polovině června

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x