
Při nachlazení i proti bolestem pomáhají řebříček a hluchavka
18. 8. 2020Řebříček a hluchavka mají široké využití, dobře namíchané ulehčí od bolesti a usnadní stonání. Patří k léčivkám, které lze označit přívlastkem ženské.
Nachlazení a virózy nás opakovaně dokážou přimět, abychom vedle běžně dostupných léků svou výzbroj proti bacilům doplnili něčím ještě osvědčenějším.
Takovým pomocníkem v léčení, ale také při prevenci respiračních onemocněních je med. Obsahuje jednoduché cukry – fruktózu, glukózu a sacharózu, které se rychle v těle rozpustí a doplní nám chybějící energii.
Med také obsahuje enzymy, aminokyseliny, dextriny, oligosacharidy, vitamíny B12, B6, B2, B1, A, C, D. Dále minerální látky hořčík, mangan, vápník, draslík, křemík, železo aj.
Lidskému organismu prospívají rovněž vonné látky, včelí mateří kašička a další látky.
Med je nejsilnějším přírodním antibiotikem, poradí si s celou řadou mikroorganismů a zlepšuje činnost našich orgánů. Jeho účinky ještě zesílí v kombinaci s různými bylinami, česnekem, cibulí, zázvorem nebo skořicí.
Med používáme i zevně při menších popáleninách, odřeninách, proleženinách a omrzlinách.
Při namožených bolavých zádech pomůže medová masáž. Med pokožku uvolní, zbaví svaly křečí a bolesti.
Při nachlazení spolehlivě pomůže skořicový čaj s medem a citronem. Šípkový čaj s medem a citronem je také oblíbený a účinný. Můžeme jej pít celou zimu, pěkně nás zahřeje a posílí imunitu. Med i skořici užíváme nejen v nemoci, ale i jako prevenci po celý rok.
Skořice patří mezi nejoblíbenější koření. Je to příjemně vonící kůra stálezeleného tropického stromu skořicovníku cejlonského. Používáme ji mletou nebo celé svinuté kousky kůry. Doma ji uchováváme v dobře uzavřené nádobě, aby si zachovala chuť a aroma. Skořici jsme zvyklí přidávat do pečiva, nápojů i masitých jídel. Má však i léčivé účinky.
Tři lžíce medu smícháme v misce s čajovou lžičkou skořice. Přidáme jednu lžíci citronu a dobře promícháme. Toto množství máme na jeden den. Užíváme třikrát denně.
Dvakrát denně pijeme skořicový nápoj: Smícháme šálek horké vody s dvěma lžičkami medu a jednou lžičkou skořice. Pijeme-li nápoj pravidelně ráno a večer, zlepší se i závažnější potíže.
Užíváme třikrát denně jednu lžíci medu smíchanou se špetkou skořice. Do poloviny hrnku nalijeme tekutý med, přidáme lžíci skořice, dobře promícháme a zakryjeme. Tím máme medicínku připravenou a už jen pravidelně užíváme.
4 kousky celé skořice zalijeme 250–300 ml alkoholu a necháme na teple louhovat čtrnáct dnů. Několikrát během louhování protřepeme. Po čtrnácti dnech kousky skořice vyndáme a výluh uložíme v temnu. Užíváme při nachlazení, žaludečních potížích a zánětech v ústech.
Foto autorka
Přes celé léto vzniká na zahradě a v domácnosti dostatek odpadů využitelných pro kompostování. Dostatečné provzdušnění obstarají hrubší organické odpady přimíchané ve vhodném poměru do kompostované hmoty (nastříhané či drcené větvičky ap.).