Letní dobroty z nových brambor a zeleniny ze zahrady

23. 7. 2022

Trojice receptů na pokrmy z nových brambor má společné to, že nejméně dvě použité suroviny mohou pocházet ze zahrady.

Nové brambory s fazolkami

  • 500 g menších nových brambor
  • 200 g fazolových lusků
  • 100 g libové anglické slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • tymián
  • sůl
Lehké jarní jídlo s novými bramborami a fazolkami, foto K. Korečková

Nové brambory s fazolkovými hnízdy se slaninou

Menší brambory přibližně stejné velikosti dáme do vroucí vody a vaříme deset minut do poloměkka. Fazolové lusky povaříme v osolené vodě asi pět minut. Pekáček vymažeme sádlem. Brambory oloupeme a dáme do pekáčku. Posolíme, posypeme tymiánem, saturejkou nebo oreganem, promícháme a dáme do trouby zapéct na 200 °C.

Fazolové lusky zabalíme po několika kusech do plátků anglické slaniny a spíchneme párátkem. Závitky naskládáme do pekáčku na pečící se brambory. Vše je hotové až brambory i slanina zezlátnou, chutě slaniny a bylinek se propojí. Podáváme jako přílohu k masu nebo samostatně se zeleninovým salátem a bylinkovým dipem.

Brambory s rajčátky a saturejkou

Jednoduché, rychlé, dobré. Může být jako lehká letní večeře.

  • 500 g menších nových brambor
  • 300 g malých rajčátek
  • 100 g balkánského sýra
  • 200 ml smetany
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • saturejka, může být i čerstvá bazalka
rané brambory zapečené

Zapečené nové brambory s rajčaty a saturejkou

Menší brambory přibližně stejně velké kartáčkem omyjeme a 10 minut povaříme. Propláchneme studenou vodou a překrájíme na poloviny. Zapékací misku vymažeme máslem a naskládáme brambory úhledně vedle sebe, posypeme bylinkami a drceným česnekem.

Část bylinek si necháme na konec. Malá, dobře vyzrálá rajčata také přepůlíme a položíme mezi brambory. Posypeme nadrobeným balkánským sýrem, zalijeme smetanou a dvacet minut zapékáme. Hotové brambory ještě před podáváním posypeme zbytkem čerstvých bylinek.

Apoštolské brambory z nových brambor a jablek

Nezvyklá kombinace jablek, brambor a ostatních ingrediencí vyvolá v mnohých pochyby, jak taková míchanina může chutnat? Zkuste a zjistíte, že náramně! Pro 4 osoby budeme potřebovat:

  • 10 menších brambor
  • 4 jablka
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • máslo
  • sůl podle potřeby
Apoštolské brambory z nových brambor a jarním salátem, foto K. Korečková

Naservírované apoštolské brambory s jarním salátem

Neoloupané brambory omyjeme a uvaříme do měkka. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Počítáme přibližně na dva brambory jedno jablko. Nakrájenou slaninu opečeme, přidáme cibuli a za stálého míchání osmahneme.

Přihodíme jablíčka, majoránku, plátky česneku a krátce podusíme. Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme a smícháme s ostatními přísadami. Směs nasypeme do pekáčku, urovnáme, pokapeme rozpuštěným máslem a krátce zapečeme v troubě. Podáváme jako hlavní jídlo.

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

27. 3. 2025

Tři čtyři týdny trvá, než na jaře zakoření hlízy begonií

Doba zakořeňování přezimovaných hlíz begonií je přibližně 3 až 4 týdny. Výhodné je předklíčení na sucho při teplkotě 15-20 °C a ve tmě. Zhruba po týdnu se objeví na plošší straně malé puky. Hlízky opatrně očistíme od starých zbytků kořenů a vysadíme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x