
Nové brambory na talíři: Proč se na ně těšit a jíst je čerstvé?
23. 7. 2022Delikatesa, na kterou se těšíme každé léto. Nové brambory vítáme jako dobrotu po dlouhé době odříkání, kdy jsme museli vařit z těch loňských.
Trojice receptů na pokrmy z nových brambor má společné to, že nejméně dvě použité suroviny mohou pocházet ze zahrady.
Menší brambory přibližně stejné velikosti dáme do vroucí vody a vaříme deset minut do poloměkka. Fazolové lusky povaříme v osolené vodě asi pět minut. Pekáček vymažeme sádlem. Brambory oloupeme a dáme do pekáčku. Posolíme, posypeme tymiánem, saturejkou nebo oreganem, promícháme a dáme do trouby zapéct na 200 °C.
Fazolové lusky zabalíme po několika kusech do plátků anglické slaniny a spíchneme párátkem. Závitky naskládáme do pekáčku na pečící se brambory. Vše je hotové až brambory i slanina zezlátnou, chutě slaniny a bylinek se propojí. Podáváme jako přílohu k masu nebo samostatně se zeleninovým salátem a bylinkovým dipem.
Jednoduché, rychlé, dobré. Může být jako lehká letní večeře.
Menší brambory přibližně stejně velké kartáčkem omyjeme a 10 minut povaříme. Propláchneme studenou vodou a překrájíme na poloviny. Zapékací misku vymažeme máslem a naskládáme brambory úhledně vedle sebe, posypeme bylinkami a drceným česnekem.
Část bylinek si necháme na konec. Malá, dobře vyzrálá rajčata také přepůlíme a položíme mezi brambory. Posypeme nadrobeným balkánským sýrem, zalijeme smetanou a dvacet minut zapékáme. Hotové brambory ještě před podáváním posypeme zbytkem čerstvých bylinek.
Nezvyklá kombinace jablek, brambor a ostatních ingrediencí vyvolá v mnohých pochyby, jak taková míchanina může chutnat? Zkuste a zjistíte, že náramně! Pro 4 osoby budeme potřebovat:
Neoloupané brambory omyjeme a uvaříme do měkka. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Počítáme přibližně na dva brambory jedno jablko. Nakrájenou slaninu opečeme, přidáme cibuli a za stálého míchání osmahneme.
Přihodíme jablíčka, majoránku, plátky česneku a krátce podusíme. Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme a smícháme s ostatními přísadami. Směs nasypeme do pekáčku, urovnáme, pokapeme rozpuštěným máslem a krátce zapečeme v troubě. Podáváme jako hlavní jídlo.
Foto autorka
Doba zakořeňování přezimovaných hlíz begonií je přibližně 3 až 4 týdny. Výhodné je předklíčení na sucho při teplkotě 15-20 °C a ve tmě. Zhruba po týdnu se objeví na plošší straně malé puky. Hlízky opatrně očistíme od starých zbytků kořenů a vysadíme.