Lahůdka na letní stůl: těstoviny s cuketou v sýrové omáčce

7. 7. 2019

Omáčky k těstovinám často připravujeme z toho, co je po ruce. Sýr, salám, šunka, vejce, bylinky, houby. Špetka improvizace přidá jídlu na chuti.  

Přísady a jednotlivé sýry, stejně tak druhy těstovin můžeme podle libosti střídat. Následující recept je spíše inspirativní, vařím jej skoro pokaždé trochu jinak.

Těstoviny pro letní stůl

Těstoviny s kousky cukety v sýrové omáčce mohou mít chuť pokaždé pozměněnou, třeba i díky houbám, které si právě přinesete z lesa

  • 400 g těstovin
  • 5 žampionů či jiných hub
  • 1 malá cuketka
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g šunky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 g plísňového sýra
  • 50 g taveného sýra
  • 200 ml smetany
  • snítka tymiánu nebo bazalky
  • sůl a pepř

Na oleji osmahneme česnek, žampiony, přidáme nakrájenou šunku a cuketu. Krátce podusíme, aby cuketa zůstala křehká.

Vždy připravíme nejdřív omáčku a pak těstoviny. Čekání omáčkám nevadí, ale těstoviny by ztratily na chuti i vzhledu.

Vše zalijeme smetanou, vmícháme plísňový a tavený sýr. Dochutíme bylinkami podle své chuti. Hodí se tymián, bazalka, oregano aj.

Než máme omáčku hotovou, dáme vařit těstoviny. Uvařené, scezené těstoviny na talíři polijeme omáčkovou směsí a podáváme.

Foto autorka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

code

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

26. 9. 2021

Podzimní dřeviny, které upoutají okrasným plodenstvím

Mnohé z těchto dřevin jsou nejen výraznou okrasou zahrady v tomto období, ale jejich plody přetrvávají na dřevinách dlouho do podzimního i zimního mrazivého období. Bohatě v tomto období plodí okrasné jabloně, mahonie, pámelník okrouhlolistý …

zobrazit další rady a tipy