Lahůdka na letní stůl: těstoviny s cuketou v sýrové omáčce

7. 7. 2019

Omáčky k těstovinám často připravujeme z toho, co je po ruce. Sýr, salám, šunka, vejce, bylinky, houby. Špetka improvizace přidá jídlu na chuti.  

Přísady a jednotlivé sýry, stejně tak druhy těstovin můžeme podle libosti střídat. Následující recept je spíše inspirativní, vařím jej skoro pokaždé trochu jinak.

Těstoviny pro letní stůl

Těstoviny s kousky cukety v sýrové omáčce mohou mít chuť pokaždé pozměněnou, třeba i díky houbám, které si právě přinesete z lesa

  • 400 g těstovin
  • 5 žampionů či jiných hub
  • 1 malá cuketka
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g šunky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 g plísňového sýra
  • 50 g taveného sýra
  • 200 ml smetany
  • snítka tymiánu nebo bazalky
  • sůl a pepř

Na oleji osmahneme česnek, žampiony, přidáme nakrájenou šunku a cuketu. Krátce podusíme, aby cuketa zůstala křehká.

Vždy připravíme nejdřív omáčku a pak těstoviny. Čekání omáčkám nevadí, ale těstoviny by ztratily na chuti i vzhledu.

Vše zalijeme smetanou, vmícháme plísňový a tavený sýr. Dochutíme bylinkami podle své chuti. Hodí se tymián, bazalka, oregano aj.

Než máme omáčku hotovou, dáme vařit těstoviny. Uvařené, scezené těstoviny na talíři polijeme omáčkovou směsí a podáváme.

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

21. 3. 2023

Tipy pro rané květy dvouletek a trvalek v nádobách

S osázením nádob a truhlíků nemusíme čekat až po ledových mužích – od března je mnoho květin k tomuto účelu vhodných. Patří sem především macešky, sedmikrásky a chejr vonný (Cheiranthus), použít můžeme trvalky – prvosenky, z cibulovin narcisy a další.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x