Hlíva ústřičná maďarská našla v Číně zemi zaslíbenou
26. 9. 2020První pokusy s pěstováním hlívy se konaly v 60. letech minulého století v Maďarsku. Nejdříve byla hlíva pěstována na topolových špalcích a pařezech.
Dají se z nich připravovat zajímavé dobroty. Pro každou jejich úpravu platí zásadní pravidlo: Kedlubny musí být čerstvé a křupavé.
Čerstvý kedluben obsahuje vitamin C, karoten, vitamin E a vzácný vitamin K. Minerální látky – draslík, vápník, železo, jód a další minerály potřebné pro organismus. Je vhodný při redukčních dietách, cukry obsažené v kedlubnu neškodí diabetikům.
Naopak pozor by si měli dát lidé s žaludečními a dvanácterníkovými vředy a ti, kdo trpí podrážděním žaludeční sliznice. Kedluben obsahuje éterické oleje a ty podráždění žaludku ještě zvýší a nemocnému přitíží.
Čerstvé kedlubny oloupeme a nakrájíme na menší nudličky. Nejmenší listy kedluben necháme do polévky, obsahují mnoho vitaminů. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka, křen nastrouháme najemno. Vodu v hrnci přivedeme k varu a vložíme do ní nakrájenou zeleninu a polovinu křenu. Osolíme a opepříme. Vaříme necelých deset minut, zelenina nesmí být rozvařená.
V trošce vody rozmícháme hladkou mouku a polévku zavaříme. Necháme provařit a zalijeme smetanou. Na talíři polévku dozdobíme kedlubnovými listy, petrželkou a nastrouhaným křenem.
Nadrobno nakrájenou jarní cibuli osmahneme na dvou lžících másla. Zaprášíme dvěma lžícemi hladké mouky a uděláme zásmažku. Zalijeme vodou, dobře rozmícháme a přivedeme k varu. Dále pokračujeme jako v předešlém receptu. Přidáme nakrájené kedlubny, mrkev, křen a ochutíme.
Zvlášť si uvaříme vejce, na každou porci jedno. Hotovou polévku zalijeme smetanou, před podáváním položíme na každou porci poloviny vajec, posypeme křenem a dochutíme koprem a natí pažitky nebo mladé šalotky.
Polévky lahodí oku, jsou velmi chutné a vydatné. S čerstvým pečivem je podáváme i jako hlavní jídlo.
na bešamelovou omáčku
Brambory ve slupce uvaříme do poloměkka a necháme mírně zchladnout. Kedlubny oloupeme, nakrájíme na plátky a ve vroucí vodě povaříme asi 10 minut. Kuřecí prsa nakrájíme na slabší plátky a na oleji opečeme, osolíme a okořeníme.
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací misku vytřeme sádlem, a jako první vrstvu naskládáme brambory. Na ně rozložíme slaninu, plátky kedlubnů, kuřecí maso, opět kedlubny, slaninu, maso a na závěr, jako poslední brambory. Do jednotlivých vrstev přidáme na kostičky nakrájenou papriku, rajčata, mladé cibulky, po nakrájení jednotlivých porcí barevná zelenina jídlo pěkně doladí.
Než dáme vše zapéct do trouby, zalijeme povrch bešamelovou omáčkou. Tu si připravíme ze tří lžic másla, tří lžic hladké mouky a 500 ml mléka. Z másla a mouky umícháme jíšku, po minutě začneme pomalu přilévat mléko a za stálého míchání uvaříme bešamelovou omáčku. Když se utvoří hrudky, nezoufáme a omáčku přecedíme. Ochutíme solí, pepřem a česnekem, zapékáme 30 minut při 180 °C.
Kedlubny oloupeme a opatrně vydlabeme. Vložíme je do vroucí vody a vaříme přibližně 10 až 15 minut. Nesmí být příliš měkké, rozpadly by se. Zpola uvařené kedlubny slijeme a propláchneme studenou vodou. Rozložíme je na prkénko a postupně naplníme kuskusovou nádivkou:
Na pánvi osmahneme na oleji cibulku, česnek, a nakrájenou šunku. Přidáme hotový kuskus, drobně pokrájenou papriku, dochutíme bylinkami a osolíme. Pod nádivku položíme na dno každé kedlubny plátek másla. Zbytek nádivky rozložíme do pekáčku a naplněné kedlubny do ní úhledně usadíme.
Dáme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut na 170 °C. Po deseti minutách položíme na vršek kedlubnů plátky šunky a vše posypeme sýrem.
Mouku přisypáváme do piva pomalu za stálého šlehání, až nám vznikne hustší těstíčko. Příliš řídké by z kedlubnových plátků stékalo.
Kedlubny oloupeme, nakrájíme na slabé plátky a 7–10 minut (podle velikosti plátků) povaříme. V misce rozmícháme pivo s vajíčkem, hladkou moukou, bylinkami a prolisovaným česnekem.
V těstíčku namáčíme plátky postupně a hned je vkládáme do horkého oleje a smažíme z obou stran. Hotové pokládáme na ubrousky, ty odsají přebytečný tuk. Osmažené kedlubny podáváme s bramboromrkvovým pyré nebo zeleninovým salátem.
Na bramboromrkvové pyré
Oloupané, na menší kousky nakrájené brambory dáme do vroucí vody vařit. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka a přidáme k bramborám a vaříme do měkka. Slijeme, smícháme s máslem a rozmixujeme. Postupně přiléváme smetanu, až nám vznikne jemná kaše. Na talíři posypeme bylinkami.
Foto autorka
Zdroj Zahrádkář 5/2014
Ač se to díky mlhám a občasnému mrholení nezdá, v říjnu může být poměrně sucho. Vláha v půdě se po horkém létě obnovuje jen pomalu. S tím musíme počítat při výsadbě nových rostlin, které důkladně zaléváme.