Kapusta, lilek, jablíčka. Jak na šetrné vaření?

8. 1. 2023

Hlavně v zimě je například lilek, růžičková kapusta a další zelenina a ovoce velmi dobrým zdrojem zdraví prospěšných vitaminů a minerálů.

Tím spíš je pro nás důležité vařit tak, abychom o cenné látky, které zelenina a ovoce obsahují, vařením nepřišli. Ideálním řešením je pomalé vaření na nízké teploty. Při tomto způsobu vaření minimalizujeme především ztrátu minerálů. Využít k tomu můžeme pomalý hrnec.

Lososová roláda se špenátem

Lososová roláda se špenátem

Na 400 g lososa si připravíme:

  • 50 g baby špenát
  • 3 plátky toustového chleba + mléko podle potřeby
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce kustovnice
  • sůl a pepř

Lososa nakrájíme na drobné plátky. Navrstvíme na pečicí papír v pořadí losos, špenát, toustový chléb nakrájený na kostičky, který předem lehce namočíme v mléce, plátky česneku a kustovnice.

Osolíme, opepříme a vše srolujeme jako sushi do pečicího papíru. Vaříme na úroveň low 2 hodiny. Během vaření roládu ničím nepodléváme. Není to potřeba.

Lilkový tatarák

Lilkový tatarák, foto M. Venigerová

Lilek v zajímavé a chutné úpravě

K úpravě jednoho lilku použijeme

  • 4 stroužky česneku
  • 400g loupaná rajčata z konzervy
  • 3 jarní cibulky
  • 6ks velký kapar nebo 2 lžičky malé (ale můžete i méně, podle chuti nebo vůbec)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce Worcestrová omáčka
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1/2 chilli vloček
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje

Lilek nakrájíme na kostky, prosolíme a necháme okapat hořkost. Pak propláchneme. Cibulku a kapary pokrájíme, do hrnce vylijeme rajčata z konzervy, česnek utřeme, okořeníme, osolíme a opepříme. Přidáme omáčky. Zakápneme olejem a vaříme na úroveň high 3 hodiny.

Uvařené trochu pošťoucháme jako brambory. Chutná skvěle i studený!

Růžičková kapusta na bazalce

recept kapustička na bazalce

Recept krok za krokem

Na 1 kg kapustiček potřebujeme:

  • 3 kusy červené cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce ghí (přepuštěné máslo)
  • 2 lžičky bazalky
  • 4 a ½ lžíce sójové omáčky
  • sůl

Oloupeme kapustičky, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky.

Promícháme s ghí, bazalkou a sójovou omáčkou.

Vše posolíme a vaříme na úroveň low 3 hodiny.

Jablíčkový dort

  • 1 kg jablek
  • Špetka skořice
  • Vanilkový extrakt nebo jen vanilka
  • 120 g piškot
  • 1 vanilkový puding
  • 100 ml vody
Jablkový dort

Jablkový dort je lahodný a šťavnatý

Jablka oloupeme a bez jadýrek nakrájíme na větší kousky. Bez vody vaříme na úroveň low 4 hodiny. Na posledních 30 minut je promícháme.

Jablka se rozpadnou a vytvoří kaši s menšími kousky. Do ní můžeme přidat skořici a vanilku nebo vanilkový extrakt. Na posledních 30 minut také přidáme pudink rozmíchaný ve 100 ml vody.

Vše znovu promícháme a necháme dovařit. Do dortové formy dáme na dno piškoty a zalijeme směsí. Necháme v lednici uležet do druhého dne. Zdobíme jogurtem nebo šlehačkou. Jablíčka jsou dostatečně sladká, není třeba doslazovat.

Zdroj: Kuchařka Máca se loudá

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

23. 4. 2024

Zelenina, bylinky a koření v dubnových výsevech a výsadbách

Do volné půdy vyséváme kořenovou, listovou i košťálovou zeleninu, kterou jsme ven v této sezoně zatím neseli. Vedle toho opakovaně vyséváme zahradní řeřichu, špenát, ředkvičky, saláty a další.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x