
Hlávková kapusta: náročná na živiny, prospěšná pro zdraví
15. 4. 2022Stejně jako zelí patří hlávková kapusta mezi tradiční českou zeleninu. Kořeny jejího šlechtění je možné najít už v 18. století.
Hlavně v zimě je například lilek, růžičková kapusta a další zelenina a ovoce velmi dobrým zdrojem zdraví prospěšných vitaminů a minerálů.
Tím spíš je pro nás důležité vařit tak, abychom o cenné látky, které zelenina a ovoce obsahují, vařením nepřišli. Ideálním řešením je pomalé vaření na nízké teploty. Při tomto způsobu vaření minimalizujeme především ztrátu minerálů. Využít k tomu můžeme pomalý hrnec.
Na 400 g lososa si připravíme:
Lososa nakrájíme na drobné plátky. Navrstvíme na pečicí papír v pořadí losos, špenát, toustový chléb nakrájený na kostičky, který předem lehce namočíme v mléce, plátky česneku a kustovnice.
Osolíme, opepříme a vše srolujeme jako sushi do pečicího papíru. Vaříme na úroveň low 2 hodiny. Během vaření roládu ničím nepodléváme. Není to potřeba.
K úpravě jednoho lilku použijeme
Lilek nakrájíme na kostky, prosolíme a necháme okapat hořkost. Pak propláchneme. Cibulku a kapary pokrájíme, do hrnce vylijeme rajčata z konzervy, česnek utřeme, okořeníme, osolíme a opepříme. Přidáme omáčky. Zakápneme olejem a vaříme na úroveň high 3 hodiny.
Uvařené trochu pošťoucháme jako brambory. Chutná skvěle i studený!
Na 1 kg kapustiček potřebujeme:
Oloupeme kapustičky, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky.
Promícháme s ghí, bazalkou a sójovou omáčkou.
Vše posolíme a vaříme na úroveň low 3 hodiny.
Jablka oloupeme a bez jadýrek nakrájíme na větší kousky. Bez vody vaříme na úroveň low 4 hodiny. Na posledních 30 minut je promícháme.
Jablka se rozpadnou a vytvoří kaši s menšími kousky. Do ní můžeme přidat skořici a vanilku nebo vanilkový extrakt. Na posledních 30 minut také přidáme pudink rozmíchaný ve 100 ml vody.
Vše znovu promícháme a necháme dovařit. Do dortové formy dáme na dno piškoty a zalijeme směsí. Necháme v lednici uležet do druhého dne. Zdobíme jogurtem nebo šlehačkou. Jablíčka jsou dostatečně sladká, není třeba doslazovat.
Zdroj: Kuchařka Máca se loudá
Foto autorka
Do našich zahrádek se v poslední době rozšířila Salix caprea Kilmarnock – otužilý, kompaktní pomalu rostoucí strom s deštníkovitou korunou a velkým množstvím kočiček v jarním období. Sazenice se prodávají jako stromky naroubované na kmínku.