Jiřinkové hody: polévka, hlízy pečené, hlízy s jablky, syrové…

3. 10. 2019

V roce 1789 zaslal ředitel mexické botanické zahrady pan Vincente Cerventes do Madridu první jiřinky jako užitkové rostliny.

O jedenáct let později, roku 1802, francouzský velvyslanec v Madridu pan Lucien Bonaparte dovezl jiřinky do Paříže. Botanik a pěstitel A. Thouin je ve Francii rozšiřoval jako nové užitkové rostliny.

Hlízy jiřin

Jiřinky zaujaly Evropu víc vzhledem svých květů než chutí hlíz, brambory to měly opačně

S rostoucím zájmem o brambory, jejichž pěstování se rychle rozšířilo, však upadly jiřinky jako užitkové rostliny v zapomnění. Pěstitele a šlechtitele ovšem zaujala barevná a tvarová rozmanitost jiřinkových květů. Záhy se tak stala jiřinka velmi oblíbenou květinou pro květinové skupiny anebo pro řez.

Opékané v popelu, vařené v polévce i léčivé

  • Mexičtí indiáni Aztékové hlízy jiřinek zvané acocti opékají v horkém popelu jako brambory nebo je vaří.
  • V Číně je oblíbená polévka z jiřinkových hlíz a cibulí z lilií martagon.
  • Český zahradník Jan Böhm vybíral několik let nejchutnější jiřinky, protože různé odrůdy (kultivary) mají specifickou chuť. Jako nejchutnější označoval skupinu pomponkovitých jiřinek. Hlízy jsou prý velmi sladké, šťavnaté a lze je konzumovat i syrové.
  • Pardubický zahradník Oskar Smrž uvádí ve svém měsíčníku Přítel zahrad, že hlízy obsahují výživný, škrobu podobný uhlohydrát inulin, ale „chuť je však shledána odpornou.“
  • Dr. Hans Balzi ze Švédska doporučoval konzumovat hlízy jiřinek nemocným cukrovkou. V knize „Inulinová zelenina“ dává několik návodů na úpravu jiřinkových hlíz.

Jiřinková polévka

Hlízy jiřinek opereme, nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi dohněda. Posypeme troškou práškového cukru. Přiléváme postupně horkou vodu a vaříme na slabém ohni dvě hodiny. Přidáme kořenovou petržel, osolíme, opepříme a před dovařením přidáme nudle, rýži, ovesné vločky, brambory nebo jedlé kaštany.

Pečené hlízy

Očištěné, na plátky, nakrájené hlízy máčíme 30 minut v citronové šťávě nebo ve zředěném vinném octě. Pak plátky oboustranně opečeme na pánvi. Plátky osolíme, opepříme a posypeme jemně nakrájenou pažitkou.

Hlízy pečené v popelu

Pečeme je jako brambory v horkém popelu 1–2 hodiny.

Zapečené hlízy

Do vymaštěného pekáče dáme vrstvičku plátků jiřinkových hlíz, pokapeme olejem, posypeme nastrouhaným sýrem a opět dáme vrstvu nakrájených hlíz. Vrstvy se střídají. Vše se polije bešamelovou omáčkou, povrch se posype strouhaným sýrem a strouhankou. Zapečeme v troubě.

Rozkrájená hlíza

Hlízy jiřin jsou jedlé a ve světě jako potravina využívány

Syrové hlízy

Hlízy očistíme, nastrouháme a hodinu máčíme ve zředěném vinném octě nebo citronové šťávě. Na deset hlíz dáme půl citronu. Osolíme, opepříme, přidáme nasekanou kořenovou zeleninu, polijeme lžící horkého oleje. Můžeme polít sladkou nebo zakysanou smetanou. Před podáváním posypeme nastrouhanými ořechy nebo mletým ochuceným mákem.

Jablka a jiřinkové hlízy

Nastrouhané hlízy jiřinek smícháme s nastrouhanými jablky. Podle potřeby ochutíme citronovou šťávou a práškovým cukrem.

Foto autor

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

15. 12. 2019

Studené pařeniště v prosinci: Zeminu vyměníme za suché listí

Koncem roku vybereme z pařeniště zeminu, kterou jsme používali během sezony pro pěstování rostlin. V zahradě ji můžeme použít k různým účelům. Část zeminy z lože pařeniště necháme promrznout.

zobrazit další rady a tipy