Dobře dělá, kdo má hrášek na zahradě; je chutný a zdravý

2. 4. 2020

Hrách pochází ze severozápadní Asie, z oblastí Indie, Pákistánu a Afganistánu. Odtud se rozšířil do Evropy a brzy po objevení Ameriky si jej první kolonisté odvezli s sebou.

Dlouho byl znám pouze polní hrách, pěstovaný na suchá semena bohatá na proteiny. Až v 16. století byly vyšlechtěny první „sladké“ hrášky podobné dnešnímu zahradnímu dřeňovému hrášku. O místo vzniku se pře Anglie s Francií, podle historiků Anglie mírně vede.

Hrách odrůdy Cetris

Také hrách pěstovaný na zahradě má vítanou přednost – je čerstvý

Proč je hrách zdravý

Odborníci na výživu doporučují konzumovat kolem 4 kg hrachu na osobu za rok. Průměrná spotřeba však v Česku řadu let nedosahuje ani kilogram za rok.

Hrášek je bohatým zdrojem vitaminů a minerálů – obsahuje fosfor, vápník, vitaminy A, B, E a C.

Balastní látky pomáhají při trávení a zbavují tělo jedovatých látek.

Je významným zdrojem vlákniny, cukrů, aminokyselin a proteinů. A právě bílkoviny v hrachu mají podobnou skladbu aminokyselin jako bílkoviny živočišného původu. Kyselina listová (folacin), obsažená v semenech, podporuje růst buněk a tvorbu červených krvinek.

Hrášek je bohatý na biotin podporující látkovou výměnu a starající se o dostatečné energetické zásobování mozku energií. Hořčík posiluje srdce a pomáhá při stresu. Po draslíku klesá vysoký krevní tlak, měď má vliv na pružnost cév a stavbu kostí.

Sklizeň hrášku pěstovaného na zahradě můžeme rozložit až do čtyř týdnů. Postupné dozrávání lze spíše než pozdějším výsevem téže odrůdy zajistit kombinací výsevu velmi rané, rané, polorané a pozdní odrůdy.

Foto autor

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x