
Rajčata, okurky, lilky v červenci: Hnojíme, zaléváme a už i sklízíme
7. 7. 2023Intenzivně pečujeme o papriky, rajčata, lilky a další plodovou zeleninu pěstovanou ve skleníku a těšíme se na první sklizeň.
Lilek neboli baklažán u nás v rozsahu pěstování výrazně zaostává za triumvirátem rajčata-papriky-okurky. Důvodem je asi chuť a způsob přípravy.
Mnozí zahrádkáři, kteří by lilky i vypěstovali, prostě neví, jak je připravit. Přitom má v kuchyni nepřeberné množství využití!
Tajemství správné sklizně souvisí s velikostí plodů. Plody lilků by se měly sklízet v době, kdy dorostou 2/3 až 3/4 své konečné velikosti. Nenechávejte je přezrát!
Plodem lilku je bobule tradičního vejčitého tvaru (proto lilek vejcoplodý), ale pěstují se i baklažány kulovité a ploše kulovité, protáhlé, nebo štíhlé a válcovité.
S postupným zráním dužnina plodu houbovatí a slupka i semínka tvrdnou. Nejchutnější a nejlahodnější jsou mladé plody, přičemž jejich pravidelná sklizeň zajišťuje i vyšší výnos.
V kuchyni platí jedna zásada – plody by se vždy měly tepelně upravit, obsahují totiž solanin, který se teplem rozkládá. Po nakrájení se doporučuje lilky nasolit a nechat „vypotit“, čímž se z plodů odstraňuje hořkost a snižuje nasákavost dužniny pro olej při kuchyňské přípravě. Nové moderní kultivary již tento postup nevyžadují. Lilky můžeme vařit, dusit, smažit, grilovat, péct i nakládat.
Lahodný je naplněný masem nebo se sýrovou nádivkou. Lilek je také nezbytnou součástí tradičního francouzského ratatouille nebo řecké musaky.
Lilky upečeme v troubě v zapékací míse vymazané olejem. Z vychladlých lilků vydlabeme dužninu a smícháme ji v mixéru s čerstvými nebo sušenými rajčaty, kořením, česnekem (popř. malou chilli papričkou), špetkou soli a trochou tvarohu nebo žervé. Je to skvělá pomazánka na topinky či krajíčky tmavé bagety.
Z pečeného lilku se připravují báječné pomazánky, často se kombinují s výrazným česnekem a voňavým kořením
500 g lilku, 400 g mletého vepřového nebo hovězího masa, 200 g oblíbeného sýra podle zvyklostí, 3 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, sůl, pepř, olej na smažení
Nejprve nakrájíme lilek na plátky. Osolíme a necháme vypotit. Pak lilek otřeme a nakrájíme. Po potření olivovým olejem necháme zchladnout. Potom smícháme s vepřovým nebo hovězím mletým masem, česnekem, sýrem, dodáme podle chuti sůl a pepř a vytváříme maličké karbanátky. Na oleji smažíme cca 5 minut z každé strany karbanátku.
Lilek nakrájíme podélně na 5 mm plátky a opečeme nebo ogrilujeme. Majolku ochutíme česnekem, potřeme vychladlé plátky, poklademe plátky rajčat a stočíme jako závitek. Ozdobíme lístkem bazalky a spíchneme párátkem.
3 lilky, 1 hlavička česneku, sůl, olej, tři lžíce mouky
Plody i se slupkou nakrájíme příčně na kolečka asi 1/2 až 1 cm široká. Nesolíme! Obalíme je v mouce a na rozpáleném tuku je nejlépe na grilovací pánvičce po obou stranách rychle opečeme. Do malé misky dáme sůl, lžíci oleje, rozmačkaný česnek a zředíme trochou vody. Důkladně rozmícháme a touto směsí potřeme opečené lilky až na talíři. Jako přílohu podáváme brambory, chléb nebo vůbec nic, pokud je jíme jako předkrm.
Foto Shutterstock
Pěkné jarní dny nás lákají ven, a tak se konečně můžeme věnovat činnostem, které jsme si naplánovali. V ovocné zahradě máme co dělat klidně od rána do večera.