Rajčata, okurky, lilky v červenci: Hnojíme, zaléváme a už i sklízíme
7. 7. 2023Intenzivně pečujeme o papriky, rajčata, lilky a další plodovou zeleninu pěstovanou ve skleníku a těšíme se na první sklizeň.
Lilek neboli baklažán u nás v rozsahu pěstování výrazně zaostává za triumvirátem rajčata-papriky-okurky. Důvodem je asi chuť a způsob přípravy.
Mnozí zahrádkáři, kteří by lilky i vypěstovali, prostě neví, jak je připravit. Přitom má v kuchyni nepřeberné množství využití!
Tajemství správné sklizně souvisí s velikostí plodů. Plody lilků by se měly sklízet v době, kdy dorostou 2/3 až 3/4 své konečné velikosti. Nenechávejte je přezrát!
Plodem lilku je bobule tradičního vejčitého tvaru (proto lilek vejcoplodý), ale pěstují se i baklažány kulovité a ploše kulovité, protáhlé, nebo štíhlé a válcovité.
S postupným zráním dužnina plodu houbovatí a slupka i semínka tvrdnou. Nejchutnější a nejlahodnější jsou mladé plody, přičemž jejich pravidelná sklizeň zajišťuje i vyšší výnos.
V kuchyni platí jedna zásada – plody by se vždy měly tepelně upravit, obsahují totiž solanin, který se teplem rozkládá. Po nakrájení se doporučuje lilky nasolit a nechat „vypotit“, čímž se z plodů odstraňuje hořkost a snižuje nasákavost dužniny pro olej při kuchyňské přípravě. Nové moderní kultivary již tento postup nevyžadují. Lilky můžeme vařit, dusit, smažit, grilovat, péct i nakládat.
Lahodný je naplněný masem nebo se sýrovou nádivkou. Lilek je také nezbytnou součástí tradičního francouzského ratatouille nebo řecké musaky.
Lilky upečeme v troubě v zapékací míse vymazané olejem. Z vychladlých lilků vydlabeme dužninu a smícháme ji v mixéru s čerstvými nebo sušenými rajčaty, kořením, česnekem (popř. malou chilli papričkou), špetkou soli a trochou tvarohu nebo žervé. Je to skvělá pomazánka na topinky či krajíčky tmavé bagety.
500 g lilku, 400 g mletého vepřového nebo hovězího masa, 200 g oblíbeného sýra podle zvyklostí, 3 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, sůl, pepř, olej na smažení
Nejprve nakrájíme lilek na plátky. Osolíme a necháme vypotit. Pak lilek otřeme a nakrájíme. Po potření olivovým olejem necháme zchladnout. Potom smícháme s vepřovým nebo hovězím mletým masem, česnekem, sýrem, dodáme podle chuti sůl a pepř a vytváříme maličké karbanátky. Na oleji smažíme cca 5 minut z každé strany karbanátku.
Lilek nakrájíme podélně na 5 mm plátky a opečeme nebo ogrilujeme. Majolku ochutíme česnekem, potřeme vychladlé plátky, poklademe plátky rajčat a stočíme jako závitek. Ozdobíme lístkem bazalky a spíchneme párátkem.
3 lilky, 1 hlavička česneku, sůl, olej, tři lžíce mouky
Plody i se slupkou nakrájíme příčně na kolečka asi 1/2 až 1 cm široká. Nesolíme! Obalíme je v mouce a na rozpáleném tuku je nejlépe na grilovací pánvičce po obou stranách rychle opečeme. Do malé misky dáme sůl, lžíci oleje, rozmačkaný česnek a zředíme trochou vody. Důkladně rozmícháme a touto směsí potřeme opečené lilky až na talíři. Jako přílohu podáváme brambory, chléb nebo vůbec nic, pokud je jíme jako předkrm.
Foto Shutterstock
Mezi volně rostoucími nebo kulturně pěstovanými rostlinami, najdeme velké množství nebezpečných a problematických druhů. S těmito rostlinami se můžeme setkat ve výsadbách veřejné zeleně, zámeckých a městských parcích, v soukromých zahradách.