Waldorfský salát: oblíbená lahůdka zeleninoovocné chuti

16. 6. 2019

Tento vynikající salát připravil poprvé Oscar Tschirk – vrchní číšník proslulého hotelu Astoria na Manhattanu v New Yorku. Psal se rok 1893.

Hostům chutnal tak, že se z celerového salátu s nakyslými jablíčky postupně stala klasika podávaná v dobrých restauracích po celém světě.

Salát není náročný na přípravu, suroviny jsou snadno dostupné a chuť vynikající. V původním receptu byly jednou z přísad bobulky tmavých hroznů. V některých receptech se objevují rozinky, tak můžeme salát podle chuti obměňovat. Vlašské ořechy, kterými salát ozdobíme a dochutíme, před vmícháním zkaramelizujeme.

Waldorfský salát

Waldorfský salát

Na salát budeme potřebovat:

  • 1 středně velký celer
  • 2 větší nebo 3 menší nakyslá jablka
  • lžíci másla
  • lžíci moučkového cukru
  • 50 g vlašských ořechů
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • lžíci medu
  • 2 lžíce cukru
  • citronovou šťávu
  • několik salátových listů

Celer oloupeme a nakrájíme na malé hranolky. Vložíme je do vroucí vody a necháme 1 minutu povařit. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Oloupaná jablka nakrájíme na menší kousky, vložíme na pánev, kde jsme rozpustili lžíci másla. Jablka posypeme moučkovým cukrem a za stálého míchání krátce osmahneme. Necháme na talířku vystydnout.

Vlašské ořechy dáme do hrnku, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Hned odstavíme a necháme ořechy ve vodě máčet. Po pěti minutách vodu slijeme, ořechy trochu osušíme, dáme je na talíř a zasypeme dvěma lžícemi přírodního cukru. Protřepeme, aby byly ořechy cukrem obalené. Na menší pánvi ohřejeme olej a do horkého nasypeme cukrem obalené ořechy. Mícháme. V horkém oleji cukr zkaramelizuje a obalí ořechy sladkou, zlatavou krustou. Hotové ořechy rychle z oleje vyndáme.

V míse smícháme celer, osmažená jablka, ochutíme citronovou šťávou a přidáme zakysanou smetanu s majonézou. Zlehka promícháme, přidáme vlašské ořechy a podáváme na listech salátu.

Foto autorka

Zdroj Zahrádkář 6/2014

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

17. 7. 2024

Ostružiník v létě zastřihneme, předčasný obrost zaštípneme

Keře popínavých ostružiníků by neměly být příliš husté. Všechny postranní výhony narostlé na nových výhonech proto už během léta krátíme. Postranní výhony zkracujeme od druhé poloviny června do začátku září za druhým nebo třetím listem.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x