Waldorfský salát: oblíbená lahůdka zeleninoovocné chuti

16. 6. 2019

Tento vynikající salát připravil poprvé Oscar Tschirk – vrchní číšník proslulého hotelu Astoria na Manhattanu v New Yorku. Psal se rok 1893.

Hostům chutnal tak, že se z celerového salátu s nakyslými jablíčky postupně stala klasika podávaná v dobrých restauracích po celém světě.

Salát není náročný na přípravu, suroviny jsou snadno dostupné a chuť vynikající. V původním receptu byly jednou z přísad bobulky tmavých hroznů. V některých receptech se objevují rozinky, tak můžeme salát podle chuti obměňovat. Vlašské ořechy, kterými salát ozdobíme a dochutíme, před vmícháním zkaramelizujeme.

Waldorfský salát

Waldorfský salát

Na salát budeme potřebovat:

  • 1 středně velký celer
  • 2 větší nebo 3 menší nakyslá jablka
  • lžíci másla
  • lžíci moučkového cukru
  • 50 g vlašských ořechů
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • lžíci medu
  • 2 lžíce cukru
  • citronovou šťávu
  • několik salátových listů

Celer oloupeme a nakrájíme na malé hranolky. Vložíme je do vroucí vody a necháme 1 minutu povařit. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Oloupaná jablka nakrájíme na menší kousky, vložíme na pánev, kde jsme rozpustili lžíci másla. Jablka posypeme moučkovým cukrem a za stálého míchání krátce osmahneme. Necháme na talířku vystydnout.

Vlašské ořechy dáme do hrnku, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Hned odstavíme a necháme ořechy ve vodě máčet. Po pěti minutách vodu slijeme, ořechy trochu osušíme, dáme je na talíř a zasypeme dvěma lžícemi přírodního cukru. Protřepeme, aby byly ořechy cukrem obalené. Na menší pánvi ohřejeme olej a do horkého nasypeme cukrem obalené ořechy. Mícháme. V horkém oleji cukr zkaramelizuje a obalí ořechy sladkou, zlatavou krustou. Hotové ořechy rychle z oleje vyndáme.

V míse smícháme celer, osmažená jablka, ochutíme citronovou šťávou a přidáme zakysanou smetanu s majonézou. Zlehka promícháme, přidáme vlašské ořechy a podáváme na listech salátu.

Foto autorka

Zdroj Zahrádkář 6/2014

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

Zahrádkář 7/2019 titul Zahrádkářka 7/2019 titul předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

16. 7. 2019

Větve přetížené ovocnými plody podepřeme, aby se nezlomily

Ovocné stromy obtěžkané plody tak, že hrozí odlomení větví, včas opatříme oporami. Konce podpěr zakryjeme kusem pryže či hadice, aby nepoškodily kůru větví.

zobrazit další rady a tipy