Salát z čekankových puků překvapí svou křehkostí
12. 3. 2022Čekankový salát zlepšuje metabolismus i díky obsahu vlákniny. Zbavuje člověka látek, které tělu neprospívají, upravuje hladinu cholesterolu.
Tento vynikající salát připravil poprvé Oscar Tschirk – vrchní číšník proslulého hotelu Astoria na Manhattanu v New Yorku. Psal se rok 1893.
Hostům chutnal tak, že se z celerového salátu s nakyslými jablíčky postupně stala klasika podávaná v dobrých restauracích po celém světě.
Salát není náročný na přípravu, suroviny jsou snadno dostupné a chuť vynikající. V původním receptu byly jednou z přísad bobulky tmavých hroznů. V některých receptech se objevují rozinky, tak můžeme salát podle chuti obměňovat. Vlašské ořechy, kterými salát ozdobíme a dochutíme, před vmícháním zkaramelizujeme.
Na salát budeme potřebovat:
Celer oloupeme a nakrájíme na malé hranolky. Vložíme je do vroucí vody a necháme 1 minutu povařit. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Oloupaná jablka nakrájíme na menší kousky, vložíme na pánev, kde jsme rozpustili lžíci másla. Jablka posypeme moučkovým cukrem a za stálého míchání krátce osmahneme. Necháme na talířku vystydnout.
Vlašské ořechy dáme do hrnku, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Hned odstavíme a necháme ořechy ve vodě máčet. Po pěti minutách vodu slijeme, ořechy trochu osušíme, dáme je na talíř a zasypeme dvěma lžícemi přírodního cukru. Protřepeme, aby byly ořechy cukrem obalené. Na menší pánvi ohřejeme olej a do horkého nasypeme cukrem obalené ořechy. Mícháme. V horkém oleji cukr zkaramelizuje a obalí ořechy sladkou, zlatavou krustou. Hotové ořechy rychle z oleje vyndáme.
V míse smícháme celer, osmažená jablka, ochutíme citronovou šťávou a přidáme zakysanou smetanu s majonézou. Zlehka promícháme, přidáme vlašské ořechy a podáváme na listech salátu.
Foto autorka
Zdroj Zahrádkář 6/2014
Jabloně a hrušně trpí za déletrvajícího vlhkého počasí strupovitostí. Tato nemoc se vyskytuje hlavně ve vyšších polohách s většími srážkami a v uzavřených vlhkých údolích. Více trpí stromy s přehoustlými korunami.