Waldorfský salát: oblíbená lahůdka zeleninoovocné chuti

16. 6. 2019

Tento vynikající salát připravil poprvé Oscar Tschirk – vrchní číšník proslulého hotelu Astoria na Manhattanu v New Yorku. Psal se rok 1893.

Hostům chutnal tak, že se z celerového salátu s nakyslými jablíčky postupně stala klasika podávaná v dobrých restauracích po celém světě.

Salát není náročný na přípravu, suroviny jsou snadno dostupné a chuť vynikající. V původním receptu byly jednou z přísad bobulky tmavých hroznů. V některých receptech se objevují rozinky, tak můžeme salát podle chuti obměňovat. Vlašské ořechy, kterými salát ozdobíme a dochutíme, před vmícháním zkaramelizujeme.

Waldorfský salát

Waldorfský salát

Na salát budeme potřebovat:

  • 1 středně velký celer
  • 2 větší nebo 3 menší nakyslá jablka
  • lžíci másla
  • lžíci moučkového cukru
  • 50 g vlašských ořechů
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • lžíci medu
  • 2 lžíce cukru
  • citronovou šťávu
  • několik salátových listů

Celer oloupeme a nakrájíme na malé hranolky. Vložíme je do vroucí vody a necháme 1 minutu povařit. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Oloupaná jablka nakrájíme na menší kousky, vložíme na pánev, kde jsme rozpustili lžíci másla. Jablka posypeme moučkovým cukrem a za stálého míchání krátce osmahneme. Necháme na talířku vystydnout.

Vlašské ořechy dáme do hrnku, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Hned odstavíme a necháme ořechy ve vodě máčet. Po pěti minutách vodu slijeme, ořechy trochu osušíme, dáme je na talíř a zasypeme dvěma lžícemi přírodního cukru. Protřepeme, aby byly ořechy cukrem obalené. Na menší pánvi ohřejeme olej a do horkého nasypeme cukrem obalené ořechy. Mícháme. V horkém oleji cukr zkaramelizuje a obalí ořechy sladkou, zlatavou krustou. Hotové ořechy rychle z oleje vyndáme.

V míse smícháme celer, osmažená jablka, ochutíme citronovou šťávou a přidáme zakysanou smetanu s majonézou. Zlehka promícháme, přidáme vlašské ořechy a podáváme na listech salátu.

Foto autorka

Zdroj Zahrádkář 6/2014

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

23. 4. 2024

Zelenina, bylinky a koření v dubnových výsevech a výsadbách

Do volné půdy vyséváme kořenovou, listovou i košťálovou zeleninu, kterou jsme ven v této sezoně zatím neseli. Vedle toho opakovaně vyséváme zahradní řeřichu, špenát, ředkvičky, saláty a další.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x