Rajčatové variace v srpnové kuchyni

14. 8. 2024

Na zahrádce nyní dozrává spousta zeleniny. K nejoblíbenějším patří především rajčata, která v kuchyni uplatníme na mnoho různých způsobů.

Rajčata jsou všestranná, co se týče zpracování, a zdravá syrová i tepelně upravená. Zkuste si s Blankou Poláčkovou a přílohou Zahrádkářka uvařit některý z rajčatových pokrmů.

Zeleninová caponata

  • 2 menší lilky, sůl
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 masité červené papriky
  • 2 rajčata, 2 cibule
  • zhruba 5 lžic oleje
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžíce piniových semínek
  • 12 vypeckovaných oliv
  • 1 lžíce vinného octa nebo citronová šťáva
  • lžička cukru, sůl, mletý pepř
Italská caponata z prosluněné Sicílie

Tradiční italské jídlo Caponata

Lilky omyjeme, nakrájíme na kostičky, osolíme, necháme vypotit, propláchneme je studenou vodou a osušíme. Stonky celeru oloupeme a nakrájíme jej na kousky stejně jako papriky a rajčata. Cibuli pokrájíme na měsíčky, které zpěníme na oleji, přidáme lilky a krátce opékáme. Směs doplníme zbylou nakrájenou zeleninou, osolíte, opepříme a podusíme téměř doměkka. Nakonec přidáme rozinky, piniová semínka, překrájené olivy, podle chuti přibližně lžíci vinného octa, nebo přiměřeně citronové šťávy, lžičku cukru, sůl, pepř a dovaříme. Podáváme samotné, s pečivem nebo rýží.

Andaluské rajčatové gaspačo

  • 5 plátků toustového chleba
  • 150 ml vody
  • 750 g rajčat
  • 1 červená paprika nebo kapie
  • 2 menší cibulky
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa nebo citronová šťáva
  • sůl, růžový pepř, tabasco nebo špetka chilli
Studená polévka Gaspačo je plná zeleniny, převážně rajčat

Gaspačo je osvěžující studená polévka plná zeleniny

Z plátků toastového chleba odkrojíme kůrky, chleba nakrájíme a dáme do mixéru. Přilijeme vodu, přidáme nakrájená rajčata, červenou papriku, mladé cibulky, 2 –3 stroužky česneku (pokud ho nesnášíte, vynecháte ho), olej, vinný ocet nebo citronovou šťávu, půl lžičky růžového pepře, sůl a vše rozmixujeme. Podle chuti dochutíme, solí, pepřem, citronem, tabaskem nebo špetkou chilli. Podáváme s paprikami a mladou cibulkou nakrájenými na kostičky a pečivem. Můžeme přidat i kostky ledu.

Provensálská rajčata

  • 8 masitých rajčat
  • zhruba 4 lžíce olivového oleje
  • 4 – 6 stroužků česneku
  • sůl, drcený pepř, lžička čerstvého tymiánu
  • 3 – 4 lžíce jemně nakrájené zelené petrželky
  • strouhanka ze 3 rohlíků
  • 2 – 3 lžíce citronové šťávy
Rajčata po provensálsku

Provensálská plněná rajčata

Rajčata vložíme na několik vteřin do vařící vody, vyndáme, ochladíme, oloupeme, přepůlíme a dužninu vydlabeme do misky. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej, vložíme do něj nasekané stroužky česneku, vydlabanou dužninu z rajčat, osolíme, opepříme a podusíme do mírného zahoustnutí. Odstavíme, přidáme nasekaný tymián, petrželku, strouhanku, citronovou šťávu a promícháme. Směsí naplním vydlabané půlky rajčat, položíme je na olejem potřený pečicí plech nebo papír, vložíme je do předehřáté trouby a zvolna pečeme asi 15 minut. Podáváme samotné nebo jako přílohu k minutkám či grilovanému masu.

Foto J. Poláček

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

11. 9. 2024

Plody nebezpečných rostlin dozrály, děti je třeba hlídat

Mezi volně rostoucími nebo kulturně pěstovanými rostlinami, najdeme velké množství nebezpečných a problematických druhů. S těmito rostlinami se můžeme setkat ve výsadbách veřejné zeleně, zámeckých a městských parcích, v soukromých zahradách.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x