Letní dobroty z nových brambor a zeleniny ze zahrady
23. 7. 2022Trojice receptů na pokrmy z nových brambor má společné to, že nejméně dvě použité suroviny mohou pocházet ze zahrady.
Na zahrádce nyní dozrává spousta zeleniny. K nejoblíbenějším patří především rajčata, která v kuchyni uplatníme na mnoho různých způsobů.
Rajčata jsou všestranná, co se týče zpracování, a zdravá syrová i tepelně upravená. Zkuste si s Blankou Poláčkovou a přílohou Zahrádkářka uvařit některý z rajčatových pokrmů.
Lilky omyjeme, nakrájíme na kostičky, osolíme, necháme vypotit, propláchneme je studenou vodou a osušíme. Stonky celeru oloupeme a nakrájíme jej na kousky stejně jako papriky a rajčata. Cibuli pokrájíme na měsíčky, které zpěníme na oleji, přidáme lilky a krátce opékáme. Směs doplníme zbylou nakrájenou zeleninou, osolíte, opepříme a podusíme téměř doměkka. Nakonec přidáme rozinky, piniová semínka, překrájené olivy, podle chuti přibližně lžíci vinného octa, nebo přiměřeně citronové šťávy, lžičku cukru, sůl, pepř a dovaříme. Podáváme samotné, s pečivem nebo rýží.
Z plátků toastového chleba odkrojíme kůrky, chleba nakrájíme a dáme do mixéru. Přilijeme vodu, přidáme nakrájená rajčata, červenou papriku, mladé cibulky, 2 –3 stroužky česneku (pokud ho nesnášíte, vynecháte ho), olej, vinný ocet nebo citronovou šťávu, půl lžičky růžového pepře, sůl a vše rozmixujeme. Podle chuti dochutíme, solí, pepřem, citronem, tabaskem nebo špetkou chilli. Podáváme s paprikami a mladou cibulkou nakrájenými na kostičky a pečivem. Můžeme přidat i kostky ledu.
Rajčata vložíme na několik vteřin do vařící vody, vyndáme, ochladíme, oloupeme, přepůlíme a dužninu vydlabeme do misky. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej, vložíme do něj nasekané stroužky česneku, vydlabanou dužninu z rajčat, osolíme, opepříme a podusíme do mírného zahoustnutí. Odstavíme, přidáme nasekaný tymián, petrželku, strouhanku, citronovou šťávu a promícháme. Směsí naplním vydlabané půlky rajčat, položíme je na olejem potřený pečicí plech nebo papír, vložíme je do předehřáté trouby a zvolna pečeme asi 15 minut. Podáváme samotné nebo jako přílohu k minutkám či grilovanému masu.
Foto J. Poláček
Mezi volně rostoucími nebo kulturně pěstovanými rostlinami, najdeme velké množství nebezpečných a problematických druhů. S těmito rostlinami se můžeme setkat ve výsadbách veřejné zeleně, zámeckých a městských parcích, v soukromých zahradách.