
Chutný posel jara? Kdo jiný než medvědí česnek
10. 3. 2022Když se na trzích a v obchodech objeví medvědí česnek, je víc než jasné, že jaro, na které se po zimě tak těším, je tu.
Kdo by odolal nabídce na jemné risotto s medvědím česnekem podpořené křehkostí mladého hrášku pro jarní variantu oběda?
Toto jídlo určitě potěší a velmi dobře naladí i náročnější gurmány. S realizací bychom neměli příliš dlouho otálet, protože sezona medvědího česneku je na rozdíl od života mraženého hrášku proklatě krátká. Můžeme tedy spojit zdravé s chutným.
Nejdříve se vydáme do blízkého lesa, a pokud budeme mít štěstí, nasbíráme pár listů medvědího česneku. Pak se odměníme neodolatelnou chutí a vůní risotta, které zvládne každý.
Ve větší pánvi opečeme na rozehřátém oleji jemně pokrájenou cibuli, aby změkla. Pozor, aby nám nezhnědla! Poté přidáme rýži a za stálého míchání vařečkou ji zlehka orestujte. Jakmile by začalo hrozit připálení, podlijeme vínem a stále mícháme, dokud se všechno víno neodpaří a nevsákne do rýže.
Přilijeme jednu velkou naběračku vývaru a dál pokračujeme v míchání na mírném plameni, dokud je v pánvi vidět tekutina. Poté přilijeme další naběračku vývaru a stejným způsobem pokračujeme dál, dokud nespotřebujeme vývar a rýže nezměkne na skus. Trvá to asi 15 minut. Jestliže spotřebujeme všechen vývar a rýže není stále dost měkká, můžeme namísto něj přilít trochu horké vody.
Medvědí česnek opereme pod tekoucí vodou, několikrát překrojíme a přidáme k téměř hotovému rizotu. Vše promícháme a necháme listy teplem zatáhnout a změknout. Odstavíme.
Medvědí česnek nemá rád dlouhé vaření. Ztrácí tím svou úžasnou chuť.
Vmícháme máslo na zjemnění, dvě lžíce parmazánu a rozmrazený hrášek. Dochutíme solí a pepřem. Už v žádném případě nevaříme, jinak risotto přijde o své krémové kouzlo.
Ihned podáváme. Na ozdobu použijeme hoblinky parmazánu, které jídlu dodají ten správný šmrnc.
Dobrou chuť!
Foto autorka
Je obecně známé, že většina soukromých zahrádek je přehnojena draselnými hnojivy a zejména fosfáty. V těchto případech je přihnojování plnými hnojivy zbytečné, až škodlivé. Pak je nejvhodnějším řešením přihnojení jen organickými