Lahůdkový salát z tropického ovoce: papája se šunkou

5. 5. 2019

Papája patří k ovocné klasice z tropů. Zralé plody bývají používány jako základní surovina salátů. Připravují se buď ovocné sladké, nebo lahůdkové – se sýry i uzeninami.

Papájošunková variace salátu

Papája se šunkou; ilustrační foto Shutterstock

Dalšími ingrediencemi a kořením lze papáju vyzkoušet v mnoha variacích. Nabízíme recept na jednu z mnoha variant: papáju se šunkou v osvěžujícím i vydatném pokrmu.

Papájošunkový salátek

  • 1 plod papáje o hmotnosti asi 0,8–1 kg
  • 2–3 lžíce limetkové šťávy
  • špetku bílého pepře
  • 200 g šunky nejvyšší jakosti v celku
  • listy ledového salátu,
  • 2 lžíce majonézy
  • 5 lžic kysané smetany

Papáju rozřízneme a z dutiny vybereme polévkovou lžící semena. Poté půlky oloupeme (škrabkou) a samotnou dužninu nakrájíme na kostičky, pokapeme limetkovou šťávou a lehce opepříme.

Pak přidáme na drobné kostičky nakrájenou šunku, zlehka promícháme a necháme v ledničce vychladit. Omyté salátové listy rozložíme na misky a do nich servírujeme vychlazenou salátovou směs. Tu nakonec ozdobíme majonézou rozmíchanou se zakysanou smetanou a ihned podáváme.

Zdroj Zahrádkář 5/2014

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

20. 9. 2019

Vybíráme k výsadbě dřeviny kvetoucí v září: ořechokřídlec a další

Jedná se většinou o polokeře, které řežeme hluboce v předjaří, nebo o popínavé dřeviny. Vysazujeme je na podzim nebo na jaře. Jsou to choulostivější druhy, které vyžadují hlavně u mladých rostlin dobrou zimní ochranu spadaným listím a případně i zakrytí chvojím.

zobrazit další rady a tipy