Lahůdkový salát z tropického ovoce: papája se šunkou

5. 5. 2019

Papája patří k ovocné klasice z tropů. Zralé plody bývají používány jako základní surovina salátů. Připravují se buď ovocné sladké, nebo lahůdkové – se sýry i uzeninami.

Papájošunková variace salátu

Papája se šunkou; ilustrační foto Shutterstock

Dalšími ingrediencemi a kořením lze papáju vyzkoušet v mnoha variacích. Nabízíme recept na jednu z mnoha variant: papáju se šunkou v osvěžujícím i vydatném pokrmu.

Papájošunkový salátek

  • 1 plod papáje o hmotnosti asi 0,8–1 kg
  • 2–3 lžíce limetkové šťávy
  • špetku bílého pepře
  • 200 g šunky nejvyšší jakosti v celku
  • listy ledového salátu,
  • 2 lžíce majonézy
  • 5 lžic kysané smetany

Papáju rozřízneme a z dutiny vybereme polévkovou lžící semena. Poté půlky oloupeme (škrabkou) a samotnou dužninu nakrájíme na kostičky, pokapeme limetkovou šťávou a lehce opepříme.

Pak přidáme na drobné kostičky nakrájenou šunku, zlehka promícháme a necháme v ledničce vychladit. Omyté salátové listy rozložíme na misky a do nich servírujeme vychlazenou salátovou směs. Tu nakonec ozdobíme majonézou rozmíchanou se zakysanou smetanou a ihned podáváme.

Zdroj Zahrádkář 5/2014

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

Zahrádkářka na červen 2019 předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

26. 6. 2019

Jiřinky a mečíky potřebují výživu, talovínu stačí vhodné místo

Jiřinky a mečíky jsou brzy po vyrašení vděčné za pravidelnou zálivku a hnojení. Mečíky přihnojujeme roztokem plných hnojiv po vytvoření třetího listu.

zobrazit další rady a tipy