Lahůdkový salát z tropického ovoce: papája se šunkou

5. 5. 2019

Papája patří k ovocné klasice z tropů. Zralé plody bývají používány jako základní surovina salátů. Připravují se buď ovocné sladké, nebo lahůdkové – se sýry i uzeninami.

Papájošunková variace salátu

Papája se šunkou; ilustrační foto Shutterstock

Dalšími ingrediencemi a kořením lze papáju vyzkoušet v mnoha variacích. Nabízíme recept na jednu z mnoha variant: papáju se šunkou v osvěžujícím i vydatném pokrmu.

Papájošunkový salátek

  • 1 plod papáje o hmotnosti asi 0,8–1 kg
  • 2–3 lžíce limetkové šťávy
  • špetku bílého pepře
  • 200 g šunky nejvyšší jakosti v celku
  • listy ledového salátu,
  • 2 lžíce majonézy
  • 5 lžic kysané smetany

Papáju rozřízneme a z dutiny vybereme polévkovou lžící semena. Poté půlky oloupeme (škrabkou) a samotnou dužninu nakrájíme na kostičky, pokapeme limetkovou šťávou a lehce opepříme.

Pak přidáme na drobné kostičky nakrájenou šunku, zlehka promícháme a necháme v ledničce vychladit. Omyté salátové listy rozložíme na misky a do nich servírujeme vychlazenou salátovou směs. Tu nakonec ozdobíme majonézou rozmíchanou se zakysanou smetanou a ihned podáváme.

Zdroj Zahrádkář 5/2014

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

4. 10. 2023

Kam vysadit ovocné stromky, aby se jim dobře dařilo

Stromky nesázíme ani na místě poraženého stromu dříve než po pěti letech. Půdu ozdravíme pěstováním záhonové plodiny, kypřením a přidáváním kompostované zeminy. Tam, kde žila jádrovina, i po několika letech upřednostníme peckovinu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x