Články - Peter Gajdoštin

Příbuzné italské odrůdy papriky Corno Rosso a Giallo
kvadratické papriky odrůdy paprika pikýrování semenáčků předpěstování termíny výsevu výsadba zeleniny

Výsevem semen pro předpěstování paprik vítáme jaro už v únoru

15. 2. 2020 Peter Gajdoštin

Sazenice papriky ze skleníku nebo z parapetu prodlouží vegetační období tak, jak to teplomilná zelenina potřebuje. Sezona od května do října by jí při výsevu na záhon nestačila. (Pokračování textu…)

číst více
Mrkev typu Kuroda
barva mrkve mrkev typy mrkve

Mrkve podle tvaru kořene; který je v Česku tradiční?

27. 1. 2020 Peter Gajdoštin

Mrkev je dnes jednou z nejběžnějších, ale i nejpopulárnějších zelenin. Obvyklá je v tuzemských polévkách, spolu s hráškem tvoří základ většiny mražených zeleninových směsí. (Pokračování textu…)

číst více
Ostálka v kombinaci růžových a citronových odstínů
aksamitník bazalka letničky ostálka semena slunečnice

Vybíráte semena do letní zahrady? Bazalku, ostálku, slunečnici?

17. 1. 2020 Peter Gajdoštin

Kdo rozmýšlí, které hosty z říše letniček pozve na jaře do zahrady, nejspíš už shromažďuje semínka a možná bude muset losovat, kdo se ještě vejde a kdo až napřesrok. (Pokračování textu…)

číst více
Světlice Carthamus tunctorius
floristika slaměnky sušené květiny

Tajemství dobře usušených květin aneb co do vázy v zimě

28. 10. 2019 Peter Gajdoštin

V zimě spí trvalky zakleté v podzemních pupenech, letničky dávno spálil mráz. Vázy zejí prázdnotou. Ale nemusí – suché květiny zastoupí ty čerstvé. (Pokračování textu…)

číst více
ředkvičky

S jarem přicházejí ředkvičky ve variantách tvarů, barev i chutí

1. 3. 2019 Peter Gajdoštin

Ředkvičky a rychlený salát bývaly první jarní zeleninou. Dnes sice máme zeleninu dostupnou celý rok, ale kouzlo ředkviček má stále svou sílu. (Pokračování textu…)

číst více
1 3 4 5

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

18. 7. 2025

Červencová péče o zeleninu: sklizeň a ochrana

Na venkovních záhonech jsme začali se sklizní teplomilné zeleniny: rajčat, okurek a cuket. Sklízíme i fazolové lusky, letní salát, karotku a další druhy. Tyčkovým rajčatům průběžně vylamujeme zálistky  a to co nejdříve, abychom předešli velkým poraněním.

zobrazit další rady a tipy