
Jak dlouho dozrávají rajčata? Červenají až poté, co dorostou
26. 7. 2021 Martin KoudelaMnozí se rozplýváme nad jedinečnou chutí rajčat pěstovaných na zahrádce. Už kvůli ní je dobré sledovat, jak dozrávají, a sklízet plody včas. (Pokračování textu…)
Mnozí se rozplýváme nad jedinečnou chutí rajčat pěstovaných na zahrádce. Už kvůli ní je dobré sledovat, jak dozrávají, a sklízet plody včas. (Pokračování textu…)
Vedle vitaminů a minerálních látek obsahuje zelenina další biologicky aktivní složky, které chrání lidský organismus proti působení různých škodlivin. Je mezi nimi i vláknina. (Pokračování textu…)
Houževnatec jedlý (Lentinula edodes) známý jako shiitake patří ve světě k nejpěstovanějším druhům hub. Ve velkém se pěstuje v Japonsku, Koreji a Číně. (Pokračování textu…)
K čemu rostlina potřebuje vodu, jak a proč se liší zavlažování podle typu půdy, co ovlivňuje nároky zeleniny na vodu? To a řadu dalších informací nabízejí následující řádky a fotografie. (Pokračování textu…)
Důvodů vysévat zeleninu bez předpěstování máme několik. Například kořen mrkve, petržele nebo pastináku by se při výsadbě rozvětvil. (Pokračování textu…)
Lilek vejcoplodý neboli baklažán pochází z Indie a do Evropy se dostal ve čtrnáctém století. Známe především fialové a černé plody, ale existují i žluté a bílé. (Pokračování textu…)
Rostliny a mnozí živočichové dokážou syntetizovat kyselinu askorbovou, tedy vitamin C. Člověk tuto schopnost nemá. Céčko však potřebuje. (Pokračování textu…)
Člověk potřebuje vitaminy v relativně nepatrném množství. Pro zachování života a dobrého fyzického i psychického zdraví jsou však tyto organické látky nezbytné. (Pokračování textu…)
Některé zeleniny mají tolik minerálních látek, že je lze využít k léčbě potíží zaviněných nedostatkem toho či onoho prvku a minerály doplnit. (Pokračování textu…)
Připomeňme, že na rozdíl od keříčkových odrůd vyžadují tyčkové odrůdy rajčat jak oporu, tak pravidelně odstraňovat zálistky. (Pokračování textu…)
Na venkovních záhonech jsme začali se sklizní teplomilné zeleniny: rajčat, okurek a cuket. Sklízíme i fazolové lusky, letní salát, karotku a další druhy. Tyčkovým rajčatům průběžně vylamujeme zálistky a to co nejdříve, abychom předešli velkým poraněním.