Články - Martin Koudela

Rajčata zrají až v dospělé velikosti
dozrávání léto pěstování rajčat rajčata zralost

Jak dlouho dozrávají rajčata? Červenají až poté, co dorostou

26. 7. 2021 Martin Koudela

Mnozí se rozplýváme nad jedinečnou chutí rajčat pěstovaných na zahrádce. Už kvůli ní je dobré sledovat, jak dozrávají, a sklízet plody včas. (Pokračování textu…)

číst více
Optimální sklizňová zralost kedlubny
celer bulvový černý kořen hrášek inulin pektin slunečnice topinambur vláknina zdravá zelenina

Vláknina ze záhonu: dříve balast, nyní léčivo nejen proti obezitě

5. 7. 2021 Martin Koudela

Vedle vitaminů a minerálních látek obsahuje zelenina další biologicky aktivní složky, které chrání lidský organismus proti působení různých škodlivin. Je mezi nimi i vláknina. (Pokračování textu…)

číst více
Plodnice na špalku
buk dřevní houby dub habr houževnatec jedlý jedlé houby otruby šii-take

Shiitake je i pěstovaná jedlá dřevní houba; očkují se piliny

29. 6. 2021 Martin Koudela

Houževnatec jedlý (Lentinula edodes) známý jako shiitake patří ve světě k nejpěstovanějším druhům hub. Ve velkém se pěstuje v Japonsku, Koreji a Číně. (Pokračování textu…)

číst více
Salátům chybí vláha, vybíhají do květu
cibule mrkev rajčata ředkev salát zavlažování zeleninový záhon

Abeceda zelináře: zavlažování zeleniny, její nároky na vodu

9. 6. 2021 Martin Koudela

K čemu rostlina potřebuje vodu, jak a proč se liší zavlažování podle typu půdy, co ovlivňuje nároky zeleniny na vodu? To a řadu dalších informací nabízejí následující řádky a fotografie. (Pokračování textu…)

číst více
Osivo fazolu
červená řepa cibule mrkev pastinák petržel kořenová ředkvičky špenát

Proč některé druhy zeleniny vyséváme bez předpěstování?

12. 5. 2021 Martin Koudela

Důvodů vysévat zeleninu bez předpěstování máme několik. Například kořen mrkve, petržele nebo pastináku by se při výsadbě rozvětvil. (Pokračování textu…)

číst více
Lilek fialový, bílý, tmavý
baklažán klíčení lilek odrůdy pektin předpěstování závlaha

Lilek potřebuje klíčit v teple, předpěstovat a mít dost vláhy

31. 1. 2021 Martin Koudela

Lilek vejcoplodý neboli baklažán pochází z Indie a do Evropy se dostal ve čtrnáctém století. Známe především fialové a černé plody, ale existují i žluté a bílé. (Pokračování textu…)

číst více
Červená paprika vyniká obsahem vitaminu C
antioxidant deficit vitaminu kurděje kysané zelí lidské zdraví paprika posílení imunity vitamin C

Co umí vitamin C: Svědčí nervům, posiluje imunitu i hojení ran…

8. 1. 2021 Martin Koudela

Rostliny a mnozí živočichové dokážou syntetizovat kyselinu askorbovou, tedy vitamin C. Člověk tuto schopnost nemá. Céčko však potřebuje. (Pokračování textu…)

číst více
Vitaminy ze zeleniny
brokolice kapusta mrkev paprika rajčata salát špenát UV záření vitaminy zelí

Vitaminy rozpustné v tucích aneb zelenina pro zdraví a imunitu

8. 12. 2020 Martin Koudela

Člověk potřebuje vitaminy v relativně nepatrném množství. Pro zachování života a dobrého fyzického i psychického zdraví jsou však tyto organické látky nezbytné. (Pokračování textu…)

číst více
Na horčík bohaté jsou listy pažitky
chlor draslík fosfor hořčík lidské zdraví minerální látky síra sodík vápník zdravá zelenina

Pěstujeme zeleninu, s ní draslík, vápník, hořčík a další minerály

13. 11. 2020 Martin Koudela

Některé zeleniny mají tolik minerálních látek, že je lze využít k léčbě potíží zaviněných nedostatkem toho či onoho prvku a minerály doplnit. (Pokračování textu…)

číst více
Pro vylamování zálistků rajčat se ujalo označení zaštipování
pěstování rajčat plíseň šedá rajčata tyčková rajčata vylamování zálistků zaštipování

Proč zálistky rajčat vylamovat, nevyštipovat, neřezat, nestřihat

26. 6. 2020 Martin Koudela

Připomeňme, že na rozdíl od keříčkových odrůd vyžadují tyčkové odrůdy rajčat jak oporu, tak pravidelně odstraňovat zálistky. (Pokračování textu…)

číst více
1 2 3

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

18. 7. 2025

Červencová péče o zeleninu: sklizeň a ochrana

Na venkovních záhonech jsme začali se sklizní teplomilné zeleniny: rajčat, okurek a cuket. Sklízíme i fazolové lusky, letní salát, karotku a další druhy. Tyčkovým rajčatům průběžně vylamujeme zálistky  a to co nejdříve, abychom předešli velkým poraněním.

zobrazit další rady a tipy