Články - Petr Herynek

Dekorativní tykvičky
dekorace diplocyclos liána okrasné tykve tykve

Diplocyclos: pěkné, drobné, méně vídané dekorativní tykve

11. 6. 2019 Petr Herynek

Plody této zajímavé tykvovité rostliny můžeme vidět na zahrádkářských výstavách jako raritu. Na podzim se také tu a tam prodávají v květinářství. (Pokračování textu…)

číst více
Sluníčka z kousků ovoce a špejlí
aranžmá čepeníčka ježek ozdoby sluníčka svícen Vánoce vrkoč

Vánoční ozdoby minulých staletí: vrkoče, sluníčka, čepeníčka

15. 12. 2018 Petr Herynek

Jen co zarachotí klíče v zámku, už běží děti ke dveřím a volají: Mami, mami, podívej, jaké jsme upekli perníčky. Že jsou krásné! Těsto mají i ve vlasech a září štěstím. (Pokračování textu…)

číst více
Hlíza jiřiny na talíři
jedlé hlízy jiřinky užitkové rostliny

Jiřinkové hody: polévka, hlízy pečené, hlízy s jablky, syrové…

7. 10. 2018 Petr Herynek

V roce 1789 zaslal ředitel mexické botanické zahrady pan Vincente Cerventes do Madridu první jiřinky jako užitkové rostliny. O jedenáct let později, roku 1802, francouzský velvyslanec v Madridu pan Lucien Bonaparte dovezl jiřinky do Paříže. Botanik a pěstitel A. Thouin je ve Francii rozšiřoval opravdu jako nové užitkové rostliny.

Hlízy jiřin

Jiřinky zaujaly Evropu víc vzhledem svých květů než chutí hlíz, brambory to měly opačně

S rostoucím zájmem o brambory, jejichž pěstování se rychle rozšířilo, však upadly jiřinky jako užitkové rostliny v zapomnění. Pěstitele a šlechtitele ovšem zaujala barevná a tvarová rozmanitost jiřinkových květů. Záhy se tak stala jiřinka velmi oblíbenou květinou pro květinové skupiny anebo pro řez.

Recepty na jiřinkové hlízy

  • Mexičtí indiáni Aztékové hlízy jiřinek zvané acocti opékají v horkém popelu jako brambory nebo je vaří.
  • V Číně je oblíbená polévka z jiřinkových hlíz a cibulí z lilií martagon.
  • Český zahradník Jan Böhm vybíral několik let nejchutnější jiřinky, protože různé odrůdy (kultivary) mají specifickou chuť. Jako nejchutnější označoval skupinu pomponkovitých jiřinek. Hlízy jsou prý velmi sladké, šťavnaté a lze je konzumovat i syrové.
  • Pardubický zahradník Oskar Smrž uvádí ve svém měsíčníku Přítel zahrad, že hlízy obsahují výživný, škrobu podobný uhlohydrát inulin, ale „chuť je však shledána odpornou.“
  • Dr. Hans Balzi ze Švédska doporučoval konzumovat hlízy jiřinek nemocným cukrovkou. V knize „Inulinová zelenina“ dává několik návodů na úpravu jiřinkových hlíz.

Jiřinková polévka

Hlízy jiřinek opereme, nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi dohněda. Posypeme troškou práškového cukru. Přiléváme postupně horkou vodu a vaříme na slabém ohni dvě hodiny. Přidáme kořenovou petržel, osolíme, opepříme a před dovařením přidáme nudle, rýži, ovesné vločky, brambory nebo jedlé kaštany.

Pečené hlízy

Očištěné, na plátky, nakrájené hlízy máčíme 30 minut v citronové šťávě nebo ve zředěném vinném octě. Pak plátky oboustranně opečeme na pánvi. Plátky osolíme, opepříme a posypeme jemně nakrájenou pažitkou.

Hlízy pečené v popelu

Pečeme je jako brambory v horkém popelu 1–2 hodiny.

Zapečené hlízy

Do vymaštěného pekáče dáme vrstvičku plátků jiřinkových hlíz, pokapeme olejem, posypeme nastrouhaným sýrem a opět dáme vrstvu nakrájených hlíz. Vrstvy se střídají. Vše se polije bešamelovou omáčkou, povrch se posype strouhaným sýrem a strouhankou. Zapečeme v troubě.

Rozkrájená hlíza

Hlízy jiřin jsou jedlé a ve světě jako potravina využívány

Syrové hlízy

Hlízy očistíme, nastrouháme a hodinu máčíme ve zředěném vinném octě nebo citronové šťávě. Na deset hlíz dáme půl citronu. Osolíme, opepříme, přidáme nasekanou kořenovou zeleninu, polijeme lžící horkého oleje. Můžeme polít sladkou nebo zakysanou smetanou. Před podáváním posypeme nastrouhanými ořechy nebo mletým ochuceným mákem.

Jablka a jiřinkové hlízy

Nastrouhané hlízy jiřinek smícháme s nastrouhanými jablky. Podle potřeby ochutíme citronovou šťávou a práškovým cukrem.

Foto autor

číst více
Lobelka (Lobelia erinus)
blahokeř Božena Němcová fuchsie hvozdík orchideje otočník

Květiny Boženy Němcové: lobelky, rezeda, brslen…

17. 8. 2018 Petr Herynek

V útlém Sborníku statí o životě a díle Boženy Němcové, který vyšel před více než sto lety, vzpomíná dcera Boženy Němcové Theodora na svou maminku, mj.  i na okna plná květin. (Pokračování textu…)

číst více
hlíznaté květiny hlízola nachová jedlé hlízy popínavé rostliny

Liána hlízola nachová kvete přes léto, její hlízy přezimují venku

1. 6. 2018 Petr Herynek

Vyzkoušejte na zahradě nebo jako nádobovou rostlinu zajímavou liánu hlízolu nachovou původem ze Severní Ameriky.

(Pokračování textu…)

číst více
Punica granatum Nana
Karel Čapek zvonek stejnolistý

Květiny Karla Čapka

13. 5. 2018 Petr Herynek

Jako mladý zahradník se zálibou v dřevinách se Petr Herynek, botanik a bonsajista, před lety při procházce vinohradskými ulicemi zastavil u vily bratří Čapků. (Pokračování textu…)

číst více
Tlustice
informace trhy triky trhovců zahradnictví zahradník

Zahrádkářská sezona začíná, dejte pozor na triky trhovců

24. 2. 2018 Petr Herynek

Každoročně vyrážíme na výstavy a trhy, abychom se potěšili krásou novinek a doplnili si sortiment na svých zahrádkách. Zvláště jarní výstavy jsou k tomu ideální. (Pokračování textu…)

číst více

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

Zahrádkářka na červen 2019 předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

26. 6. 2019

Jiřinky a mečíky potřebují výživu, talovínu stačí vhodné místo

Jiřinky a mečíky jsou brzy po vyrašení vděčné za pravidelnou zálivku a hnojení. Mečíky přihnojujeme roztokem plných hnojiv po vytvoření třetího listu.

zobrazit další rady a tipy