Články - Martin Koudela

adventní zelenina
brokolice čekanka hlávková hlávková kapusta mrazuodolnost pór růžičková kapusta zelenina

Zelenina z vlastní zahrady pro čas adventní

4. 12. 2023 Martin Koudela

Některá zelenina, např. brokolice, pastinák, pór a další, může být díky své mrazuvzdornosti, ponechána na venkovním stanovišti až do prosince.
(Pokračování textu…)

číst více
luštěniny
aminokyseliny kyselina eruková lektiny luštěniny pesticid rizikové látky toxické látky

Lektiny, kyselina eruková či inhibitory proteáz: přírodní rizikové látky v zelenině

11. 10. 2023 Martin Koudela

Některé rizikové látky jsou běžně okolo nás. Přirozeně je vytvářejí některé rostliny, mikroorganismy či živočichové. Které to jsou? (Pokračování textu…)

číst více
Zelenina je pro člověka velmi důležitá
brukvovité glukosinoláty kumariny mangold miříkovité solanin špenát tomatin

Kumariny, glukosinoláty, solanin: přírodní rizikové látky v zelenině

16. 9. 2023 Martin Koudela

Pro člověka rizikový, v přírodě velmi důležitý. To je solanin. Látka, která se tvoří v rostlinách jako přirozená ochrana rostlin před škůdci. (Pokračování textu…)

číst více
Vitamin B12 obsahuje kobalt. Zdrojem je například červená řepa.
kobalt křemík litihium mangan měď molybden nikl selen železo zinek

Zdraví ze záhonu: Které prvky čerpáme ze zeleniny

5. 11. 2022 Martin Koudela

Potřebujeme jich miligramy nebo jen zlomky miligramů, ale pro život jsou nezbytné. Prvky, které lidskému tělu poskytuje i zelenina. (Pokračování textu…)

číst více
Některé druhy zeleniny mají velké množství vitamínu C
dusičnany dusíkatá hnojiva dusitany košťáloviny organické hnojení přirychlení zeleniny rukola salát skleník špenát vitamin C vláknina

Dusičnany v zelenině: Jak velké riziko pro nás znamenají

21. 10. 2022 Martin Koudela

Zelenina je důležitým zdrojem mnoha prospěšných látek pro člověka, ale obsahuje i škodlivé dusičnany. Jak moc a kde se jich máme obávat? (Pokračování textu…)

číst více
Čekanka obecná, zdroj inulinu pro meltu či cikorku
čekanka čekankový puk inulin kořenová čekanka pampeliška

Čím inulin prospívá člověku, které rostliny ho obsahují

18. 9. 2022 Martin Koudela

Inulin patří do skupiny látek, které tvoří tzv. vlákninový komplex. O vláknině víme, že v mnoha ohledech svědčí lidskému organismu. (Pokračování textu…)

číst více
Zelenina jako optimální zdroj nutričních látek
barvivo betakaroten chlorofyl fotosyntéza lutein lykopen rajčata vitaminy zelené barvivo zelenina

Barviva v zelenině: Proč může být kečup zdravější než rajče

19. 1. 2022 Martin Koudela

S trochou nadsázky lze říci, že zelenina hraje všemi barvami. V rostlinných pletivech se totiž vyskytují přírodní barviva, která mají různé fyziologické funkce. (Pokračování textu…)

číst více
Se závlahou je špenát šťavnatější
brokolice kapusta kedluben květák saláty špenát září závlaha zelí

Také v září je na místě závlaha košťálové a listové zeleniny

14. 9. 2021 Martin Koudela

Košťálová zelenina zahrnuje druhy náročné na zalévání. Hodí se pro ně závlaha postřikem. Listová zelenina se liší potřebou vláhy v různých obdobích růstu. (Pokračování textu…)

číst více
Rajčata zrají až v dospělé velikosti
dozrávání léto pěstování rajčat rajčata zralost

Jak dlouho dozrávají rajčata? Červenají až poté, co dorostou

26. 7. 2021 Martin Koudela

Mnozí se rozplýváme nad jedinečnou chutí rajčat pěstovaných na zahrádce. Už kvůli ní je dobré sledovat, jak dozrávají, a sklízet plody včas. (Pokračování textu…)

číst více
Optimální sklizňová zralost kedlubny
celer bulvový černý kořen hrášek inulin pektin slunečnice topinambur vláknina zdravá zelenina

Vláknina ze záhonu: dříve balast, nyní léčivo nejen proti obezitě

5. 7. 2021 Martin Koudela

Vedle vitaminů a minerálních látek obsahuje zelenina další biologicky aktivní složky, které chrání lidský organismus proti působení různých škodlivin. Je mezi nimi i vláknina. (Pokračování textu…)

číst více
1 2 3

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

29. 5. 2024

Snížením počtu plůdků jablek, hrušek a broskví zlepšíme úrodu

U ovocných stromů je žádoucí menší množství plodů. Jabloně, hrušně a broskvoně se příliš velkým nasazením plodů oslabují. Plody zůstávají drobné, přibývá chorob i škůdců a také nasazení květních pupenů pro úrodu v příštím roce je podstatně nižší.

zobrazit další rady a tipy