Zelenina z vlastní zahrady pro čas adventní
4. 12. 2023 Martin KoudelaNěkterá zelenina, např. brokolice, pastinák, pór a další, může být díky své mrazuvzdornosti, ponechána na venkovním stanovišti až do prosince.
(Pokračování textu…)
Některá zelenina, např. brokolice, pastinák, pór a další, může být díky své mrazuvzdornosti, ponechána na venkovním stanovišti až do prosince.
(Pokračování textu…)
Některé rizikové látky jsou běžně okolo nás. Přirozeně je vytvářejí některé rostliny, mikroorganismy či živočichové. Které to jsou? (Pokračování textu…)
Pro člověka rizikový, v přírodě velmi důležitý. To je solanin. Látka, která se tvoří v rostlinách jako přirozená ochrana rostlin před škůdci. (Pokračování textu…)
Potřebujeme jich miligramy nebo jen zlomky miligramů, ale pro život jsou nezbytné. Prvky, které lidskému tělu poskytuje i zelenina. (Pokračování textu…)
Zelenina je důležitým zdrojem mnoha prospěšných látek pro člověka, ale obsahuje i škodlivé dusičnany. Jak moc a kde se jich máme obávat? (Pokračování textu…)
Inulin patří do skupiny látek, které tvoří tzv. vlákninový komplex. O vláknině víme, že v mnoha ohledech svědčí lidskému organismu. (Pokračování textu…)
S trochou nadsázky lze říci, že zelenina hraje všemi barvami. V rostlinných pletivech se totiž vyskytují přírodní barviva, která mají různé fyziologické funkce. (Pokračování textu…)
Košťálová zelenina zahrnuje druhy náročné na zalévání. Hodí se pro ně závlaha postřikem. Listová zelenina se liší potřebou vláhy v různých obdobích růstu. (Pokračování textu…)
Mnozí se rozplýváme nad jedinečnou chutí rajčat pěstovaných na zahrádce. Už kvůli ní je dobré sledovat, jak dozrávají, a sklízet plody včas. (Pokračování textu…)
Vedle vitaminů a minerálních látek obsahuje zelenina další biologicky aktivní složky, které chrání lidský organismus proti působení různých škodlivin. Je mezi nimi i vláknina. (Pokračování textu…)
Podzim využijeme pro množení zejména takových druhů trvalek, které kvetou na jaře či počátkem léta. Vysadíme je poté tak, aby stihly zakořenit.