Zelenina vhodná pro pozdní výsevy
11. 6. 2024 Kristína PetříkováPozdní výsevy zeleniny jsou ideálním způsobem, jak efektivně využít uvolněná místa po sklizni raných plodin. Jak dosáhnout bohaté úrody?
(Pokračování textu…)
Pozdní výsevy zeleniny jsou ideálním způsobem, jak efektivně využít uvolněná místa po sklizni raných plodin. Jak dosáhnout bohaté úrody?
(Pokračování textu…)
Když reveň začne vytvářet stále více slabých listových řapíků, je čas na její rozdělení a přesazení. Ideálně na podzim, kdy zavadají listy. (Pokračování textu…)
Chuť ostrá, ale přitom nasládlá. To je křen pěstovaný v Malíně u Kutné Hory, který byl v 19. století vyvážen pod ochrannou známkou do Ameriky. (Pokračování textu…)
Perlovka se vyznačuje jemnou kořenitou chutí a současně aromatickou vůní. Její nespornou výhodou je, že se před zpracováním nemusí loupat. (Pokračování textu…)
Z předpěstované sadby pěstujeme zeleninové druhy, které chceme sklízet brzy – rané saláty, košťáloviny, ale i druhy na pěstování náročnější. (Pokračování textu…)
Všestranná popínavá bylina lufa pochází z tropů. Mladá rostlina se listem i plodem podobá okurce. Využití plodů závisí na tom, jak zralé jsou. (Pokračování textu…)
Kukuřice cukrová a pukancová je chuťově velmi dobrá, nenáročná na pěstování, přitom je na zahradách vidět poměrně málo. Není to škoda?
(Pokračování textu…)
Paprika díky své vysoké vitaminové hodnotě, chuťovým vlastnostem a širokému kulinářskému využití jednoznačně patří k oblíbené zelenině. (Pokračování textu…)
Rozmanité tykve patří ke starým kulturním plodinám. V teplých oblastech Ameriky je pěstovali indiáni ještě před naším letopočtem. (Pokračování textu…)
Pór má široké uplatnění v kuchyni při přípravě polévek, dušení, vaření, zapékání, sušení. Je výborný i syrový do salátů nebo pomazánek. (Pokračování textu…)
Jabloně a hrušně trpí za déletrvajícího vlhkého počasí strupovitostí. Tato nemoc se vyskytuje hlavně ve vyšších polohách s většími srážkami a v uzavřených vlhkých údolích. Více trpí stromy s přehoustlými korunami.