Časopis Zahrádkář pomáhá se zahradou celý rok
3. 11. 2022Časopis Zahrádkář přináší každý měsíc spoustu užitečných, aktuálních rad a informací o zahradě.
Praktické rady, ale například i úvahy odborníka o trendech v pěstování květin mohou zaujmout také v měsíci, který otvírá podzim. Vybrali jsme několik tipů na září i příští roky.
Velké keře je lépe přesazovat po přípravě: Ta spočívá v obrytí rostliny v obvodu koruny do hloubky rýče a ve vyhloubení kanálku asi 10 cm širokého. Ten naplníme substrátem a zaléváme. Za půl roku až za rok (jaro–podzim, podzim–podzim) keř do substrátu prokoření a po vyjmutí se na novém stanovišti lépe ujme.
„V sesazovaných miskách se pro svoji barvu listů začínají prosazovat i různé kultivary dlužich (Heuchera). Zdá se mi, že se přístup k výsadbě mění, klade se důraz na to, aby sesazená miska či truhlík vypadal skvěle hned po nasazení. Volí se menší nádoba a s rostlinami se nešetří. Když rostliny odkvetou, výsadba se obmění. Asi i proto se dá kombinovat nekombinovatelné. Jak se bude sortiment dále vyvíjet?
V dlouhodobějším horizontu asi dojde k podstatným změnám. Z hlediska úspory energií a snížení emise CO2 nebude možné pěstovat sazenice před prodejem několik měsíců ve vytápěných sklenících.
Druhy, které se vysévají v lednu a únoru, budou mít smůlu, alespoň v našich klimatických podmínkách.
„Osvědčil se nám nábytek, který může zahradou putovat podle našich potřeb a nálady. Lehký dřevěný nebo kovový stolek se skládacími židlemi je zahradní klasikou, která se jako doporučený mobiliář objevuje i v našich projektech.
Pokud dobře vyberete, získáte půvabné a neobyčejně praktické vybavení zahrady, které může sloužit i zdobit mezi trvalkovými záhony, v horkém dni pod korunou třešně nebo na kraji louky. A pokud máte větší zahradu, pořiďte si klidně stolků a židlí víc, uvidíte, že vás pohled na ně potěší a navíc je využijete se svými návštěvami,“ píší mimo jiné zahradní architekti Jana a Petr Kolkovi v článku Zahrada zabydlená.
„V září vrcholí sklizeň pozdních odrůd peckovin, češeme a ukládáme podzimní a raně zimní odrůdy jádrovin,“ uvádí Martin Makal aktuální výčet odrůd pod titulkem Zářijové ovocná zahrada. Najdete jej v pravidelném měsíčním kalendáriu časopisu.
Pěstitelé fajnšmekři si mohou odškrtávat:
Tykve mohou při správné sklizni a následné péči poskytnout plody na zpracování v průběhu celé zimy. Správně zvolený termín sklizně je však zásadní. Pokud listy nezničilo padlí, nechte plody na rostlině co nejdéle dozrávat. Skliďte je ale před příchodem prvních podzimních mrazíků. Slabý mráz vytvoří na povrchu sklovitou skvrnu, kterou plod často rozdýchá a dužnina není poškozena. Takový plod však není vhodný k dlouhodobému skladování.
Na skladování vyberte plody plně vyzrálé, s co nejtvrdší slupkou. Její tvrdost nejlépe poznáte tak, že do ní zaryjete nehtem. Pokud je na dlouhém výhonu tykve nasazeno více plodů, jsou nejlépe vyzrálé ty nejstarší, nasazené blíže ke kořenu rostliny. Mladší plody s měkkou slupkou nebudou před příchodem prvních mrazů dostatečně zralé. Můžete je sklidit a sníst jako první.
„Tato tři slova jsou sice podobná, ale pokaždé označují jiné zástupce hmyzu. Jsou to však slova významově značně výstižná, protože z první části jejich jmen je zřejmé, že souvisejí s listy, a druhá část jmen pak napovídá, že se nějakým způsobem na nich pasou, kazí je nebo je ohlodávají,“ glosuje rostlinolékař Jaroslav Rod pojmenování rodů listopasů, listokazů a listohlodů. Popisovaní druhové se mj. pasou na listech hrachu a kazí nebo ohlodávají listy ovocných dřevin.
Blanšírování je velice jednoduchá kuchařská technika. Název je odvozen od francouzského blanchir – zbělit. Jde o způsob úpravy zeleniny, ovoce nebo masa s cílem čistit nebo bělit. Princip spočívá v krátkém spaření a následném rychlém ochlazení.
U ovoce a zeleniny se používá k odstranění slupek plodů, které ji mají příliš tuhou nebo silnou, například rajčata, broskve, meruňky, mandle nebo pistácie.
Díky krátkodobému působení zvýšené teploty zůstanou v potravinách zachovány živiny, důležité přírodní látky, chuť i barva. Například mražená zelenina má pak svěžejší barvu a výraznější chuť, vysvětluje Luboš Babička techniku ošetření potravin.
Předplatné časopisu Zahrádkář si můžete objednat také zpětně – v objednávce nastavte dostupná čísla vydání.
Vybrané druhy letniček v září vysejeme na chráněná venkovní stanoviště podle aktuálního vývoje počasí. Když je příznivé, rostliny na jaře pokvetou dřív. Pokud vyklíčí už na podzim, přikryjeme je v listopadu chvojím.