Zahrádkář v prosinci: květiny, škarpy, kaliny a nicnedělání

29. 11. 2020

Prosinec je měsícem, kdy prostě nic nemusíte, dobou, kdy pouze chodíte pro zásoby do sklepa a spižírny. Souhlasíte?

Tu lenošivou větu najdete v prosincovém vydání časopisu Zahrádkář, ale jak už to tak bývá, bez kontextu jí chybí to podstatné: Vztahuje se k záhonům zeleniny a přečtete si ji v pravidelné časopisecké rubrice zahrádkářského kalendária.

Peter Gajdoštin píše: Prosinec je na zeleninové zahradě měsícem odpočinku. Vše by již mělo být sklizeno a vše uklizeno. Zahrada má před sebou pár měsíců klidu, dopřejte si jej také. Generace našich předků v zimním období zpomalily běh svého života, zkusme to i v dnešní hektické době.

Záhony spí

Záhony odpočívají; foto Shutterstock

  • 
Přečtěte si i autorovo hodnocení zeleninové sezony. Třeba vás zaujme vysvětlení, proč vaše osvědčená rajčata letos ztratila jindy výtečnou chuť.

Ovocné kaliny

V prosinci nastává vegetační klid i pro ovocné dřeviny. Za pěkných dní dokončíme, co jsme nestihli v listopadu, ale nejen to. Odebíráme rouby peckovin, kácíme dožívající nebo nevhodné druhy, kontrolujeme uskladněné ovoce a získáváme nové informace pro nadcházející ovocnářský rok. Tak můžeme dojít k rozhodnutí, že vysadíme kaliny s dobrými jedlými plody.

předplatím si Zahrádkáře

Kalina višňolistá (Viburnum prunifolium) plodí bobule tmavě modré barvy, které vynikají velmi sladkou chutí připomínající datle. Na chuťové stupnici dosahují v čerstvém i zpracovaném stavu úroveň 9 bodů z 10. Plody se jedí většinou čerstvé nebo v marmeládě, s oblibou se využívají do letních koláčů a koktejlů.

Květy kaliny višňolisté a plody kaliny klikvové

Kvetoucí kalina višňolistá a plody kaliny klikvové


Kalinu klikvovou (Viburnum trilobum) zdobí v září červené bobule, které je však vhodné sklízet až po prvních mrazech. Chutnají kyselkavě, po úpravě se však chuť vyšplhá na úroveň 9 z 10. Využívají se mj. pro kompotování na způsob brusinek a stejně jako brusinky se přidávají k masu. Z plodů se vyrábí také želé či sirup, lze je sušit a nakládat do soli.

  • Přečtěte si v posledním vydání Zahrádkáře roku 2020 další podrobnosti o jedlých kalinách. Najdete je v článku Mariána Komžíka.

Květiny

Také koncem podzimu můžeme za příznivého počasí kompost lehce zapravovat do země mezi trvalkami.
 A dál sázíme i cibuloviny. Občas se podaří levně koupit v doprodeji vzácné druhy za příznivou cenu.

Pokud nemrzne, lze vysazovat rostliny z kontejnerů.
 Nechceme‐li už sázet, ale víme, co kam na jaře přijde, můžeme kopat díry. A aby v místě
 bylo na jaře více vláhy, do děr házíme sníh, nebo lijeme vodu zachycenou do nádob pod okapem zahradního domku, kolny či dřevníku. I z malé stříšky něco nasbíráme.

Z těch pokojových květin, které kvetou v zimě, je vcelku snadné sehnat a pěstovat orchideje. Zajímavá je však i tlustice (Crassula ovata).

  • Crassula potřebuje ke kvetení plné slunce přes léto, srpen bez zálivky a chladnější říjen (12–15 °C). Pak rostliny starší než 5 let od konce listopadu rozkvétají, přibližuje Ivan Dvořák v Zahrádkáři 12/2020, s čím je dobré počítat, než se dostaví nádherná odměna.

Škarpy

„Jednou se nám přihodilo cestou z Jindřichova Hradce na jižní Moravu, že škarpa u silnice byla tak krásná, že jsme museli zastavit. Připomínala dobře vymyšlený divoce působící záhon, všeho v něm bylo tak akorát: velké plochy krémového tužebníku a žlutého pastináku s bodovou výsadbou modrého kakostu. Chvíli jsme touto převrácenou optikou škarpu pozorovali.
“

Květinové škarpy

Různorodé rostliny ve škarpách mohou inspirovat k zahradní skladbě květin; foto J. a P. Kolkovi

A tato chvíle stála za nápadem začít fotografovat krajnice, kde nevítězí na plné čáře kopřivy. Proč vlastně? Pro inspiraci. Krajina a její různorodost je pro tvorbu zahrad jednou z nejlepších inspirací.

Zeleň u pálavské silnice

Škarpa na Pálavě

Třeba takové pálavské krajnice, krásné ve své místní přirozenosti, se snaží s různým úspěchem napodobit i mnohý zahradní architekt.

chci darovat předplatné
  • 
Prohlédněte si fotografie alejí a škarp zahradních architektů Jany a Petra Kolkových a přečtěte si v Zahrádkáři na prosinec, proč se inspirovat právě na takovém kousku země, který si své místo pod sluncem dokázal uhájit v plné kráse.

Pěstujte mochyni

Prosincový Zahrádkář roku 2020 pamatuje jako vždy i na čtenářské tipy a postřehy. Vedle příspěvků k tématu, co je vlastně tím, co člověka těší na zahrádkářství a zahradě, se dočtete o doporučení Ivana Hašky:

Mochyně perunánská

Mochyně peruánská; foto Shutterstock

„Jsem velkým fandou pěstování mochyně peruánské (Physalis peruviana). Pěstuji je v samozavlažovacích nádobách a každoročně se těšíme z velké úrody. Letos na jaře jsem získal sazenice nových odrůd, Little Buddha a Peters Beste. Jedná o velmi vitální rostliny, které vytvářejí skutečně velké keře. Úctyhodná je i velikost a množství plodů. Obě odrůdy vynikají velmi dobrou chutí od navinule kyselkavé až po sladkou. Tomu, kdo má plody mochyně v oblibě, odrůdy jistě učarují. Doporučuji.

  • Mám zkušenost, že pokud uchráním rostliny před brzkými mrazíky, lze pak větve rozvěsit na šňůry třeba v garáži a spousta nezralých plodů ještě krásně dojde, přidává autor radu v Zahrádkáři na prosinec.

Peciválky pro pilné kulináře

V prosincové příloze Zahrádkářce naopak najdete víc receptů a návodů než obvykle. Najdete tu tipy na novinky do svého vánočního receptáře, ať jde o pokrmy nebo dekorace. Na ochutnání jeden z receptů na sladké:

„Peciválky, v podstatě malinké buchtičky, mě naučila péct kamarádka Iva z Hradce Králové. Postup je pracnější, na to ale nehleďme, výsledek je opravdu chuťovým zážitkem.

Z vykynutého těsta odebíráme malé kousky, uděláme placičku, do středu dáme kousek makové nebo povidlové náplně. Dobře zamačkáme a zabalenou stranou dáme dolů do dobře vymazaného pekáčku. Jednotlivé kousky ještě mažeme rozpuštěným máslem, půjdou po upečení dobře od sebe. Také můžeme vytvarovat malé bochánky a dávat je na plechu kousek od sebe.

  • Než se upečou, nastrouháme perník a do hlubší misky nalijeme řepný sirob. Ještě teplé peciválky máčíme v sirobu a pak hned v nastrouhaném perníku. Vynikající jsou hned, ale luxusní druhý den, když jsou rozležené,“ doporučuje vyzkoušet Květa Korečková. Rozpis surovin najdete v Zahrádkáři 12/2020.

Předplatné časopisu Zahrádkář si můžete objednat také zpětně – v objednávce nastavte dostupná čísla vydání.

chci darovat předplatné
chci objednat předplatné

Obsah

 

  • Prosincová okrasná zahrada (I. Dvořák)

  • Novinky v sortimentu trvalek

  • Pokojové a přenosné rostliny: Zahradnický zázrak jménemPhalenopsis
  • 
Nová skupina lilií

  • Brambořík – aristokrat mezi hrnkovými květinami

  • Ze zápisníku zahradního architekta: O alejích a škarpách

  • Prosincová ovocná zahrada (M. Makal a L. Zíka)

  • Jedlé kaliny

  • Pomologická diskuse: Idared

  • Prosincová zeleninová zahrada (P. Gajdoštin)
  • 
Málo známá a historická zelenina: Turecký šafrán

  • Fazol, nenáročná, ale cenná zelenina
  • 
Tykve pomalovat, či vydlabat
?
  • Málo známá a historická zelenina: Máslové fazole
  • 
Z dopisů čtenářů: Proč jsem šťastný na zahradě

  • Ptáci a zahrada: Určujeme ptáky na krmítku

  • Zahradní vybavení a mechanizace: Podzimní úklid v zahradě a kolem domu

  • Odpovídá rostlinolékař Jaroslav Rod

    • Ostružiník poškozený vlnovníkem Essigovým
    • Cibule kuchyňská poškozená drátovci
    • Fusariová hniloba cibule
  • Ochrana rostlin: Jak skladovat brambory

  • Václav Větvička odpovídá

    • líčidlo jedlé
    • dvoubarevný brambor, kříženec pletiv dvou odrůd hlíz
    • amazonská lilie – eucharidka
  • Prosincový fejeton Václava Větvičky: Vánoční

  • Zahrádkaření a společnost: Zahrádkové osady a politika

  • Adapterra Awards: Češi inspirují, jak se připravit na klimatickou změnu


Zahrádkářka, příloha pro ženy, muže i děti

  • Florentýniny Vánoce v kuchyni
    • Vídeňský bramborový salát
    • Slávky na víně
    • Banánové lívance bez mouky
    • Popraskané sušenky čili crinkles
  • Staročeské recepty Květy Korečkové

    • Hrachová polévka
    • Polévka štědračka, štědrovka
    • Kapr načerno po staročesku
    • Černý kuba
    • Houbová polévka
    • Muzika ze sušeného ovoce
    • Peciválky
  • Pro šikovné ruce: Holubička z šustí

  • Floristika: Šišky, základ vánočních dekorací

  • Pro šikovné ruce: Dekorace z přírodních materiálů

    • Slza z větví
    • Kužele z ořechů
    • Adventní věnec z ořechů
  • Lékárna v zahradě: Cicimek obecný neboli jujuba
Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

19. 4. 2024

Aby jiřinky, mečíky, sasanky a další naplno rozkvetly do krásy

Koncem měsíce vysazujeme v teplejších oblastech a podle vývoje počasí hlíznaté květiny, z nichž zejména jiřinky (Dahlia) krášlí zahradu po celé léto až do prvních podzimních mrazíků. Pokud chceme kvetení jiřin uspíšit, můžeme je přirychlit v teplejších podmínkách v květináčích.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x