Zahrádkář na návštěvě: jak plyne život šlechtiteli jabloní

27. 3. 2019

Josef Boukal šlechtí nové odrůdy jabloní, účastní se velkých ovocnářských výstav, mezi zahrádkáři je znám i jako pěstitel citrusů. Vztah k oboru získával od dětství. Je ročník 1934.

Josef Boukal

Královéhradecký šlechtitel Josef Boukal

Když na to přijde řeč, zavzpomíná, jak se kdysi učil všechno, co bylo v hospodářství potřeba, ať už vodit krávy na pastvu nebo třeba orat. Tatínek byl starostou obce, a tak musela být pole s obilím a bramborami i péče o dobytek v nejlepším pořádku.

„Jako malý kluk jsem měl rád přírodu, bylo to ještě za války, žil tu legionář plukovník Jan Šrámek, který choval zvířata, ryby, včely a také pěstoval ovocné stromy. Velmi si mě oblíbil. Téměř jsem patřil do rodiny a on mě tohle všechno učil.“

Ovocnářství se Josef Boukal začal věnovat hlouběji až v šedesátých letech. Tehdy mj. vypiplal jabloně 5–6 m vysoké z jadérek. Dnes pěstuje především tvar zákrsku nebo štíhlého vřetene.

Sadaří bezmála na hektarové zahradě. Pro zkušenost i za radou za ním přicházejí časté zahrádkářské návštěvy. Odrůdy představuje na výstavách. Například na tu v Častolovicích vezl 42 vzorků.

Krůček po krůčku patnáct let

Ke šlechtění si nejdřív vyhlédne otcovskou a ma­teřskou odrůdu. V poupatech mateřské rostliny vytrhá pylové tyčinky a nechá tam jen bliznu. Poupě přikryje proti opylení a po třech dnech, když je květ otevřený, ho opylí ručně gumovou tyčinkou a vybraným pylem. „Dělám čmeláka,“ říká.

Na podzim sklidí jablka, jejich semena vyseje a rostliny pak třídí, vyřazuje.

Karkula, jedna z odrůd šlechtěná Josefem Boukalem

Šlechtěnou odrůdu Karkulu předává šlechtitel kolegům z Holovous k registračnímu řízení

„Při přesazování semenáčů zkracuji kořínky o 1/3. Takhle dělám průběžně výběr, až mi zůstane 8–10 semenáčů. Semenáč začne plodit nejdříve 7. až 8. rokem. To už je selektuji i podle plodů. Dospělý mateční strom získám po patnácti letech,“ popisuje pěstitel, jak plyne život šlechtiteli.

Foto 
Dalibor Auf

Zdroj Zahrádkář 4/2019

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *