Zahrádkář v květnu: angrešty, sázení, cibuloviny, hortenzie…

1. 5. 2021

Naplnit dávné doporučení legendárního zahradníka a zahradního architekta Josefa Vaňka – zušlech­ťovat angrešt na odolnost proti padlí americkému a na beztrnnost – to se svého času stalo cílem Martina Vrány.

Úkoly šlechtitele angreštu

Po třiceti letech může být šlechtitel spokojen, protože své předsevzetí splnil. Jeho odrůda Luna nemá na některých výho­nech ani trn a netrpí ani padlím.

Martin Vrána v angreštové plantáži

Šlechtitel angreštu Martin Vrána; foto D. Auf

Mezi pěstiteli jsou však známé i další Vránovy vyšlechtěné odrůdy angreštu: Prima, Karmen, Dagmar, Alan, Dukát, Ruby.

První odrůdu (Primu) má registrovanou v roce 2004 a tu nejnovější (Ruby) se podařilo zaregistrovat v roce 2020.

  • Víc si tom přečtete v květnovém vydání časopisu Zahrádkář pod titulkem Šlechtitel angreštu se šťastnou rukou. Připravil Dalibor Auf.

Pranostiky pro okrasnou zahradu

V květnu se vyplácí dát na známé pranostiky:

  • Pankrác, Servác, Bonifác jsou ledoví muži, Žofie je jejich kuchařka.
  • Svatá Žofie nemívá květy v oblibě.

Zkrátka, s výsadbou choulostivějších druhů počkáme po 15. květnu. Květnové sázení si užijeme i tak.

Například vysazujeme cibuloviny a hlíznaté rostliny, které kvetou v létě. Tedy ty, které jsme na zimu uskladnili ve sklepě: mečíky, frézie, letní hyacinty, acidantery, lilie a další. Po zmrzlých vysazujeme ony choulostivé druhy: jiřin­ky, tygřice, dosny, begonie, montbrecie, křín a další.

Tipy pro hvězdníky

Hvězdník pochází z tropické a subtropické oblasti Ameriky. Jeho velké a výrazné květy v pastelových bar­vách okouzlují. Cibule jsou na trhu prakticky celý rok, nejvíce se však kupují kvetoucí rostliny během zim­y.

Hvězdník v plném květu

Plnokvětý hvězdník; foto Josef Černý

Když nakoupené nebo vypěstované cibule hvězdníku začnou samovolně rašit, zasadíme je do květi­náče o takové velikosti, aby kolem hlízy byl volný prostor asi 2,5 až 3 cm. Hlíza musí vyčnívat polovinou až dvěma třetinami nad povrchem substrátu.

Použití hliněného květináče zvýší stabilitu kvetoucí rostliny, stejně tak i drenáž z písku, nebo drobných kamínků na jeho dně, radí vedle jiného zahradník Josef Černý v článku Velké a ještě větši ve čtvrtém díle cyklu Drobné cibuloviny.

  • Modrá hortenzie základem působivé kytice

    Pivoňky a modré květy hortenzie v krásné kytici; foto Shutterstock

     

    Víc si přečtete v květnovém vydání tištěného časopisu Zahrádkář.

Kvetou za odměnu

Zahrádkáři si občas stěžují, že jim hortenzie nekvetou nebo že mají povadlý vzhled či se u nich vyskytuje žloutnutí listů (chloróza) a zakrnění rostlin.

Proto je třeba připomenout, že hortenzie potřebují půdy zásobené živinami s kyselou až slabě kyselou reakci. Stanoviště chráněné před větrem, polostinné až stinné.

  • K přihnojování během vegetace se používají vícesložková hnojiva formou zálivky nebo postřiku, vysvětluje Miroslav Kalina v květnovém Zahrádkáři pod titulkem Mohou hortenzie zmodrat?

Pro sadbu k zahradníkovi

Dojít
k zahradníkovi pro tucet kedluben, půl kopy majoránky, nebo pokud ji nemá rozpíchanou po rostlinkách, tak pro pár kopečků majoránky. No a doma na večer
 to vysázet.

Trhaná sadba

Trhaná sadba připravena k další péči; foto I. Dvořák

Už ráno bývá sadba narov­naná, do večera ještě dvakrát třikrát zvadne, ale pak už bude celý den stát jako vojáci a poroste ke sklizni.

  • Jeden ze způsobů, jak získat pěknou sadbu do zahrady, chválí Ivan Dvořák
 v kalendáriu zeleninové zahrady na květen. Dočtete se v něm řadu dalších aktuálních tipů pro záhony s plodinami.

Pesto z léčivé bylinky

Libeček lékařský (Levisticum officinale) – tradiční koření zahrádek – patří do čeledi miříkovitých. Jedni libeček milují, druzí ho nemusí. Vůně i chuť libečku je specifická a výrazná. Od pradávna se libeček využívá jak kuchyni, tak v lékařství.

Libeček

Libeček lékařský (Levisticum officinale) také pro labužníky; foto Shutterstock

V kuchyni slouží list jako polévkové koření, hodí se ho přidat do vody, ve které se vaří brambory. Semena z okolíků se používala při výrobě likérů.
 V léčitelství mají největší sílu kořeny a oddenky.

  • Rostlina bývá mohutná, napadlo mě z ní udělat pesto, píše v receptové příloze časopisu Zahrádkář 5/2021 Hana Šebestová Kindelmannová

Předplatné časopisu Zahrádkář si můžete objednat zpětně – v objednávce nastavte dostupná vydání. Třeba od dubnového.

Obsah

  • Okrasná zahrada v květnu – kalendárium
  • Dračík – trvalka letošní sezony
  • Drobné cibuloviny IV. Velké a ještě větší
  • Kolekce květinové koberce

  • Mohou hortenzie zmodrat?

  • Zdi a zídky

  • Ovocná zahrada v květnu – kalendárium

  • Šlechtitel angreštu se šťastnou rukou

  • Ovocnářská odpovědna Josefa Suse

    • Sklizeň švestek
    • Odrůda jabloně Chodské
    • Zpravokořenění ušlechtilé odrůdy
  • Japonské slivoně

  • Novinky z drobného a méně známého ovoce II

  • Zeleninová zahrada v květnu – kalendárium

  • Fazol měsíční

  • Péče o výsevy a vysazené sazenice

  • Moravoseed CZ a.s. – široký sortiment okurek pro všechny pěstitele

  • Palety

  • Půdní vrtáky

  • Využití sluneční energie na zahradě

  • Životodárné Slunce a vegetační jaro v Česku Meteorologická zastavení Aleny Zárybnické

  • Nenasytní minipredátoři v akci

  • Diagnostika hmyzích škůdců podle larev II.
  • 
Rzi a rzivosti

  • Václav Větvička odpovídá

    • Jahodka indická
    • Zmarlika kanadská
    • Šalvěj muškátová
  • Fejeton V. Větvičky: Máj – vyženem včely v háj

  • Mykologické okénko

  • Odpovídá rostlinolékař
 Jaroslav Rod

    • Plíseň na cibuli
    • Zlatohlávek tmavý
    • Květilka zelná
    • Virová maloplodost třešní a višní
  • Proč jsem šťastný na zahradě

  • Zahrádkářské akce

  • Vybíráme z červnového čísla
  • 
Křížovka o ceny


Zahrádkářka, příloha pro ženy, muže i děti

  • Z receptáře Květy Korečkové: Rychlé večeře z trouby
    • Slaná žemlovka s hlívou ústřičnou
    • Zeleninové bramboráčky z trouby
    • Těstoviny v sýrové omáčce
    • Zapečené brambory se zeleninou, uzeným masem
    • Plněné žampiony
  • Chřestové variace Hanky Major Sládkové
    • Chřestová polévka s bílým vínem
    • Chřestové tagliatelle carbonara
    • Jahodový salát s chřestem
  • Libečkové pesto. pesto počesku

  • Neplýtvejte jídlem, kniha Konec plýtvání jídlem

  • Květnové byliny

  • Pampeliškový sýrový koláč

  • Špalek jako květináč
Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 10. 2024

Proč jablka a zeleninu skladovat odděleně? Kvůli vůním i vlhkosti

Ovoce bychom neměli uchovávat v sousedství brambor, řepy apod. Právě tak nevhodné je skladovat společně s jablky celer, cibuli, pór, česnek a podobnou zeleninou výraznou svou vůní, protože jablka a další ovoce tyto pachy snadno přijímají.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x