Zahrádkář 8/2018: ožanky, pelargonie, hrozny, kerblík…

26. 7. 2018

V srpnu sklízíme krásu, radujeme se z plodů, zpracováváme úrodu. Zahrada se nám odměňuje. Zahrádkář přináší tipy, jak si to užívat.

Množíme pelargonie

V srpnu můžeme řízkovat muškáty, především převislé. Při letních teplotách řízky velmi rychle zakoření. Pro rozmnožování pečlivě vybíráme zdravé, dobře živené rostliny s dostatkem výhonů. Dodržování hygieny je základní předpoklad úspěchu. Vegetativně množené rostliny mohou být nakaženy virovými chorobami, proto při odebírání řízků z další rostliny dezinfkujeme nůž ponořením do lihu. Řízky by měly být asi 7 cm dlouhé.

Nastal čas na řízkování pelargonií

Řízky pelargonií, foto Zahrádkář 8/2018

  • Upravíme je rovným řezem pod listem, který se u stonku odstraní včetně palistu, aby při zasazení nezasahoval řapík listu do substrátu.
  • Optimální řízek by měl mít 2–3 kolínka. Substrát pro zakořeňování musí být kvalitní, pokud možno sterilizovaný. Výborně se osvědčila směs čistého jemně zrnitého písku s agroperlitem a trochou rašeliny v poměru 3 : 2 : 1.
  • Upravené řízky zasadíme kolíčkem do dezinfkovaných misek, malých květináčů, nebo truhlíčků. Pro zlepšení výsledku zakořeňování můžeme řeznou plochu řízku ošetřit práškovým stimulátorem, který podporuje tvorbu kořenů.
  • Nádoby s řízky umístíme na lehce zastíněné světlé místo u okna, nebo na stole ve skleníku, fóliovníku či v pařeništi. Nádoby již nezakrýváme sklem ani fólií.

Další podrobnosti uvádí srpnový Zahrádkář.

Stanou se suchomilné ožanky hitem?

Předpokládaný vývoj počasí, četnější suchá období bez srážek s vysokou pravděpodobností ovlivní tržní sortiment zahradních květin. Nenáročné, stálezelené ožanky s růžovými nebo bílými květy se tak budou v zahradách objevovat častěji než dosud.

Ožanka kalamandra (Teucrium chamaedrys)

Ožanka kalamandra, foto Petr Hanzelka

Půdopokryvná voňavá trvalka ožanka kalamandra (Teucrium chamaedrys) dokáže vytvořit hustý stálezelený porost, který se rychle rozrůstá podzemními plazivými oddenky. Výška v době květu v červenci a srpnu je nejčastěji 10–15 cm. Ideálním stanovištěm je místo na plném slunci, toleruje ale také polostín.

Další druhy ožanek popisuje Zahrádkář 8/2018

Zahrádkář 2018, ročník L

Časopis Zahrádkář letos slaví padesátiny. Nebyl by tím, čím je, kdyby nebylo autorů, jako je Ing. Václav Jabůrek. Jeho spolupráce s časopisem je navíc jedinečná; trvá od prvního ročníku Zahrádkáře! Psal již do předchůdce Zahrádkáře, do časopisu Rádce a to od roku 1958.

Ing. Václav Jabůrek

Ing. Václav Jabůrek, foto I. Dvořák

Tématem, kterému se Václav Jabůrek v průběhu desetiletí pravidelně věnoval, se staly nové odrůdy. Za 30 let svého působení na vysoké škole zemědělské navázal kontakt s více než 80 výzkumnými a šlechtitelskými pracovišti v 19 zemích světa včetně Kanady, Japonska, Austrálie nebo Nového Zélandu. Získal tak na tehdejší dobu obrovské množství nových odrůd. Například jabloní bylo přes 1200 odrůd, broskvoní na 300 odrůd, jahodníku na 120 odrůd. Také shromáždil a léta pěstoval největší českou a zřejmě i středoevropskou sbírku šeříků.

Pro srpnový Zahrádkáři mj. zavzpomínal na palmety, které se objevily v 50. letech, i na vřetenovité zákrsky na slabě rostoucích podnožích. „Větve se ohýbaly drátěnými křiviči, aby byly ve vodorovné poloze. Sázely se 2,5 m od sebe a udržovaly se řezem. Obdobou byla mnohem později štíhlá vřetena.“

Vůně hroznů

Hrozny lze označit za jedinečné plody i kvůli vůním, které připomínají jiné rostliny: květiny, ovoce, zeleniny, léčivé rostliny, koření. Aromatické látky se tvoří v bobulích. Jejich složení se liší podle odrůd, pěstitel tak může révu vybírat podle jejího typického aroma.

Réva odrůdy Pálava

Odrůda Pálava

Ke zvlášť voňavým odrůdám patří Tramín nebo Pálava. Vůně hroznů koresponduje se zbarvením bobulí. Čím intenzivnější je oranžové a tmavočervené zbarvení bobulí, tím intenzivnější jsou vůně. Jednotlivé voňavé chrakteristiky hroznů najdete v Zahrádkáři 8/2018.

Kerblík a spol.

Zelené bylinky se do jídel přidávají kvůli chuti, ale od nepaměti také proto, že pomáhají trávicí soustavě při trávení mastných a těžkých jídel. Různé dipy, pesta a omáčkysi můžeme vyrobit sami z toho, co si vypěstujeme na zahradě nebo za kuchyňským oknem, a nemusíme se uchylovat k hotovým kořenicím směsím.

Kerblík

Kerblík

Víte, že…

…kerblík vůní připomíná anýz? S petrželkou, estragonem a dalšími bylinkami dodá pokrmu chuť francouzské kuchyně.
Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) je pěstitelsky nenáročná rostlina, vysévá se přímo na stanoviště do řádků 25 cm, v řádku 2 cm. Výsev můžeme v průběhu roku několikrát opakovat. Nať sklízíme před kvetením.
Listy kerblíku ochutíme polévky včetně smetanových, maso skopové i kuřecí, grilované ryby, omáčky, tvarohové pomazánky i dušenou mrkev. Lístky lze použít i mražené nebo naložené do octa. Přečtěte si další bylinkové tipy v srpnovém Zahrádkáři.
foto kerblík

Obsah

Zahrádkář na srpen

Zahrádkář 8 / 2018

Srpen v okrasné zahradě
Ožanky a šišáky
Představujeme pelargonie 3: andělské
Přírodní zahrada nejen pro děti: konstrukce jezírka
Průvodce založením zahrady: stromy
Mrazuvzdorné a zimovzdorné Delospermy
Botanická zahrada pod Táborem
Co jste viděli na dovolené: sena – žlutokvěté záplavy
Vodní rostliny: žabníky
Pokojové a přenosné rostliny: Proč barvíme barevné?
Srpen v ovocné zahradě
Višeň plstnatá
Řez ovocných stromů VIII.: udržovací řez peckovin
Broskvoně a meruňky do zahrádky V.
Vůně hroznů
Srpen v zeleninové zahradě
Zelená je dobrá – kopr, petrželka, kerblík a koriandr
Plodová zelenina krok za krokem:
Zárukou dobré sklizně je zálivka a hnojení
Pěstujeme na balících slámy
Rizikové složky v zelenině
Ochrana rostlin v srpnu

Odpovídá rostlinolékař Jaroslav Rod

  • Ochrana rostlin: Úžeh, úpal, spála
  • Hnojivé výluhy vlastní výroby

Václav Větvička odpovídá
Srpnový fejeton Václava Větvičky – Biky a sítiny

Zahrádkářka 8 / 2018

Příloha časopisu Zahrádkář

Zahrádkařka, příloha pro ženy muže i děti

Recepty ze soutěže Zahrádkářky:
Domácí zpracování ovoce

  • Sirup z černého rybízu
  • Bezinkový likér
  • Švestková povidla bez míchání
  • Borůvkový džem
  • Marmeládový duhový meč
  • Meruňkový džem s angreštem
  • Malinový sirup
  • Jablečný rosol
  • Rybízový džem
  • Levandulový med
  • Bezinkový sirup

Recepty Hanky Major Sládkové:

  • Sladké pečení koláčů a moučníků z tvarohu, švestek,meruněk, ořechů…
  • Pečené čaje v řadě variant

Voda a stín osvěží v letním horku
Floristika: Koule z makovic
Rady z bylinkové lékárny: Pozdrav léta

Předplatitelé dostali k časopisu pravidelné vydání tematického speciálu – Knihovničku zahrádkáře, tentokrát věnovanou hrušním

Předplaťte si Zahrádkář

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x